Uutiset

Vuoden 2023 uutiset

7.6.2023 Korona iski kurssimuotoiseen opiskeluun yrityksissä – Suomessa indikaattorit selvästi jäljessä verrokkimaista

Koronapandemian seurauksena yritykset joutuivat supistamaan toimintaansa sekä lomauttamaan ja irtisanomaan henkilöstöään. Tämä näkyi yrityksissä osaamisen kehittämisen vähenemisenä, kertoo Tarja Seppänen Tieto&trendit-artikkelissa.

7.6.2023 Välituloksia eurooppalaisesta vertailututkimuksesta: Naisiin kohdistuva väkivalta hyvin yleistä Suomessa

EU:n tilastovirasto Eurostat on julkaissut ensimmäisiä tietoja Euroopan laajuisesta naisiin kohdistuvan väkivallan kyselytutkimuksesta. Tulosten mukaan 33,8 prosenttia 18-74-vuotiaista suomalaisnaisista oli kokenut joskus elämänsä aikana fyysistä parisuhdeväkivaltaa ja 50,2 prosenttia henkistä väkivaltaa kumppaninsa taholta. Tilastokeskus julkistaa lisää Suomen tuloksia elokuussa 2023. 

6.6.2023 Tutkijapalveluiden etäkäyttäjille tietosuojan verkkokurssi

Tutkijoilla on nyt mahdollisuus varmentaa tietosuojan osaamisensa maksuttoman MOOC-verkkokurssin avulla. Kurssi on suunnattu erityisesti Datahuoneen tutkijoille ja Tilastokeskuksen FIONA-etäkäyttöjärjestelmän käyttäjille.

5.6.2023 Tutkijapalveluiden asiakkaat tyytyväisiä aineistoihin

Tutkijapalveluiden asiakkaille tehdyn kyselyn mukaan yli 70 prosenttia vastaajista pitää valmisaineistovalikoiman laajuutta ja sisältöä erittäin tai melko hyvänä. Aineistot ovat vastanneet odotuksia ja tutkimuksen tarpeita erittäin tai melko hyvin yli 80 prosentilla vastaajista.

1.6.2023 Suomi lukuina 2023 – avainluvut meistä

Tilastokeskuksen tuore Suomi lukuina 2023 -julkaisu on katsaus meistä ja yhteiskunnastamme. Luvuissa ovat mukana kaikki Suomessa asuvat sekä jokainen koti, työpaikka, palkka, koulutus, mökki tai matka.

1.6.2023 Yritysten tekemät investoinnit kasvoivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit kasvoivat tammi-maaliskuussa 5,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Eniten investoinnit kasvoivat metsäteollisuuden toimialalla, 21,8 prosenttia.

31.5.2023 Pikaennakko: Kasvihuonekaasupäästöt laskivat 4 % vuonna 2022

Suomen kasvihuonekaasupäästöt laskivat vuonna 2022. Pikaennakkotiedon mukaan laskua edellisvuoteen oli neljä prosenttia.  

30.5.2023 Uusi kokeellinen tilasto tuo nopeampaa aluetietoa työllisyydestä

Uusi kokeellinen tilasto tarjoaa nopeammin tarkkaa alueittaista ja kansalaisuuden mukaista tietoa työllisyydestä. Rekisteritietoon perustuva kokeellinen tilasto ei tavoita kaikkia yrittäjiä, joten työllisten määrä jää pienemmäksi kuin työvoimatutkimuksessa. Lukujen kausivaihtelu on silti samansuuntaista. (Tieto&trendit)

30.5.2023 Työllisten määrä kasvoi helmikuussa suhteellisesti eniten Pirkanmaalla

Tilastokeskuksen uuden kokeellisen tilaston mukaan työllisten määrä kasvoi helmikuussa kaikissa maakunnissa edellisvuoteen verrattuna. Eniten työllisten määrä kasvoi Uudellamaalla, 20 000:lla. Työllisten määrän suhteellinen kasvu oli puolestaan suurinta Pirkanmaalla, 3,5 prosenttia.

26.5.2023 Suomen virallisten tilastojen tuottajien yhteistyö tiivistyy

Virallisten tilastojen tuotannon yhteistyötä tiivistetään lähivuosina. Suomen tilastotoimen kehittämistoimenpiteet on nyt julkaistu verkkosivuillamme. Toimenpiteet pohjautuvat viime vuonna valmistuneeseen vertaisarviointiin. 

25.5.2023 Faktanvartija: Velkavaalien jälkeen

Julkinen velka oli eduskuntavaalien keskeisin teema, mutta puhuttiinko velasta kestävin argumentein? Julkisen talouden tilasta podcastissa keskustelevat Tilastokeskuksen yliaktuaarit Ohto Soininvaara ja Jukka Pyylampi. Ohjelmaa juontaa Pasi Piela.

23.5.2023 Kokeellinen tilasto: rakentamisen ja teollisuuden liikevaihto kasvoi huhtikuussa

Liikevaihto kasvoi huhtikuussa teollisuuden ja rakentamisen päätoimialoilla edelliskuusta, kertoo kokeellinen päätoimialojen liikevaihto -tilastomme.

19.5.2023 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi huhtikuussa 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta

Pikaestimaatin mukaan kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,1 prosenttia maaliskuusta huhtikuulle. Työpäiväkorjattu sarja kasvoi 0,7 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

19.5.2023 Suurituloiset äänestivät eduskuntavaaleissa selvästi pienituloisia useammin

Tulojen vaikutus äänestysaktiivisuuteen näkyi selkeästi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Tilastokeskuksen vaalianalyysistä käy ilmi, että suurituloisimmista äänestäjistä kävi vaaliuurnilla runsas 85 prosenttia, kun pienituloisimmista äänesti reilut 58 prosenttia. 

17.5.2023 Liikenneverkon peittävyys pysyi lähes ennallaan vuonna 2022

Satamien ja kevyen liikenteen väylien peittävyys kasvoi ja rautatieasemien sekä tieliikenteen pääväylien peittävyys väheni vuoteen 2021 verrattuna. Lue lisää kokeellisesta tilastosta.

17.5.2023 Äänestä suosikkiasi tilasto-olympialaisissa 2023

Tilasto-olympialaiset 2022–2023-kilpailu on edennyt loppusuoralle. Parhaiten menestyneet koulut ovat tehneet videot, joista pääset nyt äänestämään suosikkiasi. Yleisöäänestyksessä on joukkueita Helsingistä, Espoosta, Oulusta ja Turusta. Nuorten tekemät kahden minuutin videot kertovat mielenkiintoisia tilastotietoja hyvinvoinnista.

16.5.2023 Väestöllinen keskipiste siirtynyt jälleen vauhdilla

Suomen väestöllinen keskipiste on liikkunut jälleen nopeasti etenkin etelän suuntaan, kirjoittaa Pasi Piela Tieto&trendit-blogissa. Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva keskipiste on vuoden 2022 lopun väestötietojen perusteella siirtynyt suoraan etelään 877 metriä. Koronavuodesta 2021 siirtymä on hidastunut vain länsisuunnassa.

11.5.2023 Varhain herääminen harvinaistui koronavuosina – ja lounaita syötiin epäsäännöllisemmin

Korona-aika näkyi suomalaisten ajankäytössä. Entistä harvempi 10–64-vuotiaista nousi arkipäivinä aikaisin ylös, ja perinteisesti suosituimpaan arkipäivien lounasaikaan yhä useampi teki töitä tai opiskeli, selviää Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen vuosia 2020–2021 koskevista tiedoista.

11.5.2023 Asuntojen myynti- ja vuokrailmoitusten määrä kasvoi tammi-maaliskuussa suurissa kaupungeissa

Asuntojen myynti-ilmoitusten määrä kasvoi Oikotien verkkopalvelussa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 23 prosenttia vuodentakaisesta ja 3 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Myynti-ilmoitusten määrä kasvoi kaikissa suurissa kaupungeissa, eniten Helsingissä ja Tampereella. 

10.5.2023 Tilastokeskus julkaisee hyvinvointialueiden taloustietoja osana julkisen talouden tilastoja

Vuodesta 2023 alkaen hyvinvointialueet ja -yhtymät raportoivat taloustietonsa Valtiokonttorille. Tilastokeskus julkaisee jatkossa tilastotietoa kunnista ja hyvinvointialueista osana kansantalouden tilinpidon julkisen talouden tietoja. Hyvinvointialueilta kerättyä tietoa julkaistaan kansantalouden tilinpidossa ensimmäisen kerran kesäkuussa 2023. 

9.5.2023 Tilastolive: Hyvästit Venäjän energialle?

Energiamarkkinat ovat olleet myllerryksessä Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen.  Miten hyvin Suomi on selviytynyt energian Venäjän-tuonnin loppumisesta? Katso 17.5. Tilastoliven lähetys, jossa keskustelemassa ovat Tilastokeskuksen Virve Rouhiainen ja Ville Maljanen sekä Luonnonvarakeskuksen Tuomas Niinistö. 

9.5.2023 Äidit näkyvät tilastoissa

Sunnuntaina vietettävän äitienpäivän kunniaksi olemme julkaisseet Äidit tilastoissa -koosteen. Se kertoo muun muassa, että Suomessa on lähes 1,6 miljoonaa äitiä ja heidän joukossaan on eniten kahden lapsen äitejä. 

8.5.2023 Palkka- ja palkkiotulojen mediaani maaliskuussa 3 136 euroa

Kokeellisen Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan maaliskuussa palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 136 euroa. Palkkatulonsaajien palkkojen ja palkkioiden mediaani oli 3 178 euroa, mikä oli 5,7 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

5.5.2023 Alijäämä – voisiko sillä taikoa vaurautta?

Entä jos hallitusneuvotteluissa keskusteltaisiin ensitöiksi kuntoon laitettavista kohteista eikä leikkauksista. Jos moderniin rahateoriaan on uskominen, se kävisi päinsä, ihmettelee Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissaan Alijäämämyytti-kirjan äärellä. 

4.5.2023 Kokeellinen tilasto: Korjausrakentamisen hinnat nousseet vuodessa 11,8 prosenttia

Korjausrakentamisen hintaindikaattorin mukaan eniten nousivat julkisivuremonttien hinnat, 12,3 prosenttia. Kattoremonttien hinnat nousivat 12,1 prosenttia ja putkiremonttien hinnat 11,7 prosenttia.

3.5.2023 Vanhojen osakeasuntojen myynti väheni tammi-maaliskuussa kolmanneksen, asuntojen hinnat edelleen laskussa

Osakeasuntojen kauppa oli alkuvuonna hiljaista. Vanhoja osakeasuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta tammi-maaliskuussa 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Asuntojen hinnat laskivat koko maassa 5,5 prosenttia. 

2.5.2023 Revisiot ovat laatua, ei sen puuttumista

Bkt:n tarkentuminen on laatutekijä – myös suhdannekäänteissä, kirjoittaa Tapio Kuusisto Tieto&trendit-blogissa. Talousmittarit näyttävät nyt isoja ja ristiriitaisiltakin vaikuttavia muutoksia, ja lukuihin voi laskennan tarkentuessa tulla revisioitakin.

2.5.2023 Olemme mukana Valtio Expossa 9.5.

Tule käymään osastollamme ja tiedon laatu -tietoiskussamme!

28.4.2023 Tilastokeskuksen vuoden 2022 vastuullisuusraportti on julkaistu

Vastuullisuusraportti tehtiin nyt toista kertaa Tilastokeskuksen historiassa. Raportissa Tilastokeskuksen toimintaa peilataan edellisvuoden tapaan YK:n kestävän kehityksen indikaattoreihin.

28.4.2023 Nuoret uskovat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – eduskunnassa seitsemän alle 30-vuotiasta

15-24-vuotiaat nuoret uskovat Tulevaisuusbarometrin mukaan yhä mahdollisuuksiinsa vaikuttaa tulevaisuuteen. Samalla kun nuorten ääni tulisi saada paremmin kuuluviin, on alle 30-vuotiaiden määrä eduskunnassa puolittunut vuoden 2015 vaaleista, kirjoittaa Maija Metsä Tieto&trendit-blogissa.

27.4.2023 Uudet helppokäyttöisemmät kysely- ja tiedonkeruusivut avattu

Avasimme verkkosivuillamme uudistuneen kyselyiden ja tiedonkeruiden osion. Löydät nyt entistä helpommin tiedot kyselystä, johon olet vastaamassa, ja sivuja on helpompi käyttää myös mobiililaitteilla.

27.4.2023 Ukrainasta paenneet näkyvät nyt väestötilastoissa: runsas 2 000 ukrainalaista sai maaliskuussa kotikunnan

Runsas 2 000 Suomessa asuvaa ukrainalaista siirtyi maaliskuussa osaksi Suomen väestöä. Tilapäisen suojelun direktiivin nojalla oleskeluluvan Suomesta saaneet Ukrainan kansalaiset ovat voineet hakea kotikuntaa Suomesta maaliskuusta lähtien.

21.4.2023 Aktiivisia kevytyrittäjiä jo yli 60 000

Kevytyrittäjyys on yleistynyt vauhdilla viime vuosina, kirjoittaa Meri Raijas Tieto&trendit-artikkelissa. Kevytyrittäjistä suurin osa on nuoria miehiä, viidennes on ulkomaalaisia. 

21.4.2023 Kokeellinen tilasto: liikevaihto kasvoi maaliskuussa teollisuuden ja kaupan päätoimialoilla

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi maaliskuussa 2,1 prosenttia edeltävästä kuukaudesta. Kaupan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 0,3 prosenttia. 

21.4.2023 Elinajanodote laski kuolleisuuden selvän kasvun myötä vuonna 2022

Kuolleiden määrä ja kuolleisuus kasvoivat Suomessa vuonna 2022 edellisvuodesta, ja samalla vastasyntyneiden elinajanodote laski. Taustoitamme aihetta myös Faktanvartija-podcastin uusimmassa jaksossa.

19.4.2023 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi tammi-maaliskuussa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä

Pikaestimaatin mukaan ensimmäisen neljänneksen kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Työpäiväkorjattu vuosimuutos oli 0,6 prosenttia.

18.4.2023 Energiankulutus laski vuonna 2022 – tuuli- ja ydinvoiman tuotanto ennätystasolle

Energian kokonaiskulutus laski vuonna 2022. Kokonaiskulutus oli 1,3 miljoonaa terajoulea, mikä oli viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Edellisen kerran kokonaiskulutus laski tuntuvasti pandemiavuonna 2020.

14.4.2023 Työllisistä joka kymmenes työskenteli viime vuonna koko työajan kotona

Etätyötä tekevien määrä ei ole koronan hellitettyä juurikaan vähentynyt, kirjoittaa Tatu Leskinen Tieto&trendit-artikkelissa.  Vuonna 2022 työllisistä joka kymmenes työskenteli yhä koko työajan etänä. Osuus pieneni edellisvuodesta vain 3 prosenttiyksikköä. Vuonna 2022 etätyö lisääntyi useissa maakunnissa.

14.4.2023 Rakentaminen kallistui edelleen maaliskuussa

Rakennuskustannusten nousu jatkui maaliskuussa. Rakentaminen kallistui 6,5 prosenttia vuodentakaisesta ja 0,3 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Rakennuskustannusten kokonaisindeksiä nosti etenkin tarvikepanosten kustannusten kasvu.

6.4.2023 Omistusasujat asuvat enimmäkseen hyväkuntoisissa taloissa

Suomessa omistusasujat asuvat suurimmaksi osaksi hyväkuntoisissa taloissa, kirjoittaa Eetu Toivanen Tieto&trendit-artikkelissa. Vaihtelua on kuitenkin rakennusvuosikymmenien ja talotyyppien mukaan.

6.4.2023 Palkka- ja palkkiotulojen mediaani helmikuussa 3 076 euroa

Kokeellisen Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan helmikuussa palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 076 euroa. Palkkatulonsaajien palkkojen ja palkkioiden mediaani oli 3 103 euroa, mikä oli 2,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

5.4.2023 Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajajoukkueet Sibelius-lukiosta ja Espoonlahden koulusta

Tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajat on valittu. Lukiosarjan voittajat tulevat Sibelius-lukiosta Helsingistä ja yläkoulusarjat voittajat Espoonlahden koulusta. 

4.4.2023 Yhä useampi osa-aikainen teki osa-aikatyötä omasta halustaan vuonna 2022

Vuonna 2022 osa-aikatyötä teki 18 % kaikista palkansaajista. Osa-aikainen työ oli edelleen yleisempää naisilla kuin miehillä. Naispalkansaajista osa-aikaisia oli 24 % eli 278 000 ja miespalkansaajista 12 % eli 138 000. Edelliseen vuoteen verrattuna osa-aikatyötä tekevien naisten osuus palkansaajista pysyi lähes ennallaan, mutta miehillä osa-aikatyön osuus kasvoi hieman.

3.4.2023 Mitä indeksit kertovat talouden tilanteesta?

Tilasto-oppaiden sarjassa on julkaistu uusi Indeksit tutuksi -opas. Ajankohtaisen oppaan tarkoituksena on auttaa ymmärtämään talouden ilmiöitä kuten hinnanmuutoksia ja suhdannevaihteluita. 

31.3.2023 Hyvä uutinen tulevalle hallitukselle

Kehittyneen tietotuotantomme avulla voidaan löytää ratkaisuja Suomen nykyisiin ja tuleviin haasteisiin, evästää Tilastokeskus hallitusneuvotteluita Tieto&trendit-blogissa

31.3.2023 Suomessa 147 000 toimintarajoitteista henkilöä köyhyyden tai syrjäytymisen riskissä

Toimintarajoitteisista henkilöistä neljännes on köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Pienituloisuus, vajaatyöllisyys sekä vakava aineellinen ja sosiaalinen puute ovat toimintarajoitteisilla muuta väestöä yleisempiä. 

31.3.2023 Kokeellinen tilasto: Pienten yritysten merkitys Suomen viennille tarkentuu arvoketjutarkastelussa

Pienet yritykset vievät 18 prosenttia Suomen kokonaisviennistä, mutta toimivat kuitenkin tuottajina 30 prosentissa koko Suomen kotimaisen arvonlisän viennistä. Lue lisää arvolisäpohjaisen ulkomaankaupan tilastosta

31.3.2023 Hyveellistä itsekkyyttä vai ahneuden kuolemansyntiä?

Sixten Korkman tarjoaa Talous ja humanismi -kirjallaan antoisan aatematkan, kirjoittaa Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissa

30.3.2023 Ylikulutuksen kärkimaa jäljessä yhdyskuntajätteen kierrättämisessä

Suomi viettää ylikulutuspäivää jo maaliskuun lopussa ja on jäänyt muun Euroopan kehityksestä jälkeen yhdyskuntajätteen kierrättämisessä. Lue enemmän Heidi Pirtosen Tieto&trendit-artikkelista

28.3.2023 Tilastokeskus tukee ympäristötilastoinnin kehittämistä Balkanin maissa

Tilastokeskus tarjoaa Balkanin maiden tilastovirastoille asiantuntija-apua ympäristötilastojen kehittämisessä. Tilastoinnin kehittäminen on yksi askel työssä, jolla EU:n kandidaattimaat pyrkivät saavuttamaan täysjäsenyyden vaatimukset.

23.3.2023 Työvoiman ulkopuolella olevien nuorten määrä kasvanut

Vuonna 2021 työvoiman ulkopuolella oli 8 700 ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa olevaa 18–29-vuotiasta nuorta. Heidän määränsä kasvoi 7 prosenttia vuodesta 2019. Lue lisää kokeellisesta tilastosta.

22.3.2023 Naisten osuus eduskuntavaalien ehdokkaista suurempi kuin koskaan aiemmin

Naisten osuus vuoden 2023 eduskuntavaalien ehdokkaista on 42,9 %, mikä on 0,9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Naisten osuus ehdokkaista on nyt suurempi kuin kertaakaan aiemmin. Eduskuntavaalien ehdokkaista enemmistö on aina ollut miehiä. Nyt ehdokkaista miehiä on 1 385 ja naisia 1 039. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen eduskuntavaalit-tilastoon. 

22.3.2023 Kokeellinen tilasto: liikevaihto kasvoi helmikuussa teollisuuden ja kaupan päätoimialoilla

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia ja kaupan liikevaihto 0,3 prosenttia edeltävästä kuukaudesta.  Muiden palveluiden liikevaihto laski 0,8 prosenttia ja rakentamisen 0,6 prosenttia. 

20.3.2023 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto supistui helmikuussa 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta

Pikaestimaatin mukaan kausitasoitettu tuotanto laski 0,1 prosenttia tammikuusta helmikuulle. Työpäiväkorjattu sarja sen sijaan kasvoi helmikuussa 1,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

16.3.2023 Työpaikkojen määrän kasvu 2000-luvulla maahanmuuton varassa

Ilman vieraskielisiä työllisten kokonaismäärä olisi vähentynyt 2000-luvulla, kirjoittaa Pekka Myrskylä Tieto&trendit-blogissa. Maahanmuuton ansiosta työpaikkojen määrä on kasvanut lähes 150 000:lla.  

15.3.2023 Verokertymä kasvoi vuonna 2022, eniten kasvoivat yhteisöjen tuloverot

Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä kasvoi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna 7 miljardia euroa vuodesta 2021. Kertymä oli yhteensä 115,2 miljardia euroa. 

13.3.2023 Tutustu kyselyjemme vastaajille tarkoitettuihin testisivuihin

Vastaatko kyselyihimme tai toimitatko meille tietoja? Kehitämme uusia verkkosivuja, joiden toivomme tekevän vastaamisesta helpompaa. Tutustu betasivuihimme ja kerro meille, mikä toimii ja mitä voisimme parantaa. 

9.3.2023 Keskusteleva tekoäly pikavauhtia osaksi teknojättien varustelua – kilpailu kovenee vaaroista välittämättä

Microsoft ja Google julkaisevat keskustelevat tekoälynsä puolivalmiina tietäen, että ne antavat oikeiden ja hyödyllisten tietojen lisäksi myös vääriä tietoja. Paljon jääkin uuden hybridin eli ”keskustelevan hakukoneen” käyttäjän vastuulle, kirjoittaa Markku Huttunen Tieto&trendit-blogissa

9.3.2023 Kela, Verohallinto, Kuntaliitto, Eläketurvakeskus, Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy ja Tilastokeskus: Hallitusohjelman tartuttava tiedon liikkuvuuden ongelmiin

Organisaatiot toivovat eduskuntaan pyrkiviltä puolueilta asiakastiedon hyödyntämistä tukevaa lainsäädäntöä. 

8.3.2023 Sähkön hinnan nousu jatkunut voimakkaana — kolme näkökulmaa sähkön hintakehitykseen

Sähkön hinta ja siihen liittyvät korotukset ovat herättäneet viime kuukausina paljon keskustelua. Syitä hinnan nousuun on monia. Tilastokeskuksessa hintaa mitataan maatalouden, yritystoiminnan ja kuluttajan näkökulmista, Kristiina Nieminen kirjoittaa Tieto&trendit-blogissa

8.3.2023 Palkka- ja palkkiotulojen mediaani tammikuussa 3 028 euroa

Kokeellisen Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan tammikuussa palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 028 euroa. Palkkatulonsaajien palkkojen ja palkkioiden mediaani oli 3 053 euroa, mikä oli 2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

8.3.2023 Nuorten ruutuaika jatkuu myöhään yöhön

Näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle. Suomalaiset viettivät vuosien 2020–2021 aikana erilaisten näyttöruutujen ääressä päivittäin keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia. Pisin ruutuaika oli 15–24-vuotiailla, keskimäärin 5 tuntia 46 minuuttia päivässä. Vähiten ruutujen äärellä viihtyivät 10–14-vuotiaat, keskimäärin 3 tuntia 50 minuuttia päivässä. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimukseen.

7.3.2023 Suomen virallisten tilastojen avoin data maailman kärkeä

Kansainvälisessä Open Data Inventory -arvioinnissa Suomen virallisten tilastojen kattavuus ja avoimuus sai kolmannen sijan yhteensä 192 maan joukossa. Tilastojen kattavuudessa Suomi oli ykkössijalla. 

6.3.2023 Tilastotietoa suomalaisten naisten elämästä

Suomalaisista palkansaajanaisista 76 prosenttia tekee kokoaikatyötä. Naisvaltaisin toimiala on terveys- ja sosiaalipalvelut, jossa 85 prosenttia alan työllisistä on naisia. Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi olemme koonneet tilastotietoja naisista.

3.3.2023 Yritysten tekemät investoinnit kasvoivat vuoden 2022 neljännellä vuosineljänneksellä

Kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit kasvoivat vuoden 2022 neljännellä neljänneksellä 11,5 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kolmannella vuosineljänneksellä investoinnit kasvoivat 28,0 prosenttia. 

3.3.2023 Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja julkaistaan uutena tilastona 9.3. alkaen

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja on uusi tilasto, joka julkaistaan ensi kertaa 9.3.2023. Aikaisemmin Tilastokeskus on julkaissut tätä suhdannekuvaajaa kokeellisena tilastona.

2.3.2023 Uusi lainsäädäntö mullistaa suomalaisen rekisteritutkimuksen

Yhdessä rekisterinpitäjien ja tutkijayhteisön kanssa voimme luoda rekisteritutkimukselle kansainvälisesti ainutlaatuisen tutkimusinfrastruktuurin, kirjoittaa Tilastokeskuksen ylijohtaja Ville Vertanen Tieto&trendit-blogissa. Tutkija- ja aineistopalvelun määrittäminen Tilastokeskuksen tehtäväksi on merkittävin lainsäädäntöön tehty muutos. 

2.3.2023 Ansiotasoindeksin sektoriluokitusta uudistetaan

Tilastokeskuksen sektoriluokitusta uudistettiin vuoden 2023 alussa, ja myös ansiotasoindeksin sektoriluokat uudistetaan vastaamaan uutta luokitusta. Samalla sektoriluokkien määrä kasvaa nykyisestä neljästä noin kaksinkertaiseksi.

2.3.2023 Tilastojulistekilpailuun osallistui yli 500 nuorta, voittajat valittu

Kansainvälisen tilastojulistekilpailun Suomen finaali on ratkennut. Yläkoulusarjan voittajajoukkue tulee Nöykkiön koulusta Espoosta ja ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoiden sarjan voittaja Helsingin yliopistosta.

1.3.2023 Ulkomaanmatkailu vahvassa kasvussa loppuvuonna – matkojen määrä enää viidenneksen pienempi kuin ennen koronaa

Ulkomaan vapaa-ajan matkojen määrä kasvoi merkittävästi loppuvuoden aikana. Matkoja tehtiin syys-joulukuussa risteilyt ja päivämatkat mukaan lukien noin kaksi miljoonaa.

1.3.2023 Tilastokeskus on ottanut käyttöön ilmoituskanavan väärinkäytösepäilyille

Tilastokeskus on ottanut käyttöön ilmoituskanavan väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen. 

28.2.2023 Värikäs arki sekä muuttuva ja mielenkiintoinen toimiala inspiroivasti esille

Uudella visuaalisella ilmeellä puolustamme luotettavaa tietoa ja innostamme ihmisiä tilastojen inspiroivaan maailmaan, kirjoittaa Tilastokeskuksen viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo Tieto&trendit-blogissa.

28.2.2023 Tilastokeskuksen uusi visuaalinen ilme viestii tiedon tulevaisuudesta

Tilastokeskuksen visuaalinen ilme uudistuu. Uuden ilmeen lähtökohdaksi on otettu keväällä 2022 päivitetty Tilastokeskuksen strategia ja tavoitemielikuva. Ilmeen uudistus kattaa tunnuksen, värimaailman, fontin ja muut organisaation visuaaliset tunnistetekijät. Uudistettu ilme tuodaan tuotteisiin ja palveluihin vaiheittain. 

23.2.2023 Taloustietoa verkkolaskuilta tilastoihin

Tilastokeskus ryhtyy testaamaan menetelmää, jolla yrityksille tehtäviä kyselyitä voitaisiin korvata suoraan yritysten järjestelmistä saatavalla tiedolla. Tämä keventäisi yritysten viranomaisraportointia ja parantaisi samalla taloustilastojen laatua.

22.2.2023 Kaksi näkökulmaa taksihintoihin

Ovatko taksimatkat kallistuneet vai eivät? Tilastokeskuksen ja Traficomin indeksit tarjoavat kumpikin käyttökelpoisen näkökulman hintoihin, kirjoittaa Kristiina Nieminen Tieto&trendit-blogissa.

21.2.2023 Kestävän kehityksen mittaritaulu valmistuu

Globaalit SDG-indikaattorit on saatu menetelmällisesti määriteltyä, ja niihin saadaan lähitulevaisuudessa dataa, kirjoittaa Jukka Hoffren Tieto&trendit-blogissa.

21.2.2023 Työllisten määrä kasvoi tammikuussa vuodentakaiseen verrattuna – uusi ikäryhmä työllisyysasteen tarkasteluun

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli tammikuussa 76,6 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli tässä ikäryhmässä 76,5 prosenttia. Miesten työllisyysaste nousi viime vuoden tammikuusta 0,4 prosenttiyksikköä 77,2 prosenttiin ja naisten työllisyysaste laski 0,2 prosenttiyksikköä 75,9 prosenttiin.

20.2.2023 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto supistui tammikuussa 0,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta

Pikaestimaatin mukaan kausitasoitettu tuotanto supistui 0,4 prosenttia joulukuusta tammikuulle. Työpäiväkorjattu sarja pysyi ennallaan edellisvuoteen verrattuna. 

17.2.2023 Avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun loppuvuodesta 2022

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 50 300, kun vuotta aiemmin määrä oli 59 100, selviää Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston tiedoista. Vuoden viimeisen neljänneksen tiedot kuvaavat joulukuun ensimmäisen päivän tilannetta. 

16.2.2023 Uusi toimialaluokitus otetaan käyttöön vaiheittain

Euroopan uusi NACE kuvaa tarkemmin talouden rakennetta ja huomioi paremmin politiikkatarpeet, kirjoittavat Kristian Taskinen ja Mari Rantanen Tieto&trendit-artikkelissa

15.2.2023 Vuokramökkiyöpymiset vähenivät 4 prosenttia vuonna 2022

Vuokramökkiyöpymisten määrä laski vuonna 2022 edellisvuodesta 131 000 yöpymisellä. Kotimaisia yöpymisiä oli 11 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Ulkomaisia yöpymisiä oli sen sijaan yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna.

15.2.2023 Lapsia koskevaa tietoa on runsaasti mutta se on hajallaan – tietopohjan kehittäminen vaatii yhteistyötä

Tilastokeskus on selvittänyt lapsia koskevan tiedon tilaa osana kansallista lapsistrategiaa. Lapsistrategian toimenpiteessä koottiin lasten hyvinvoinnin indikaattorit yhteen tietopohjaan ja kartoitettiin tiedon katvealueet. Tulevaa kehittämistä varten suunniteltiin ehdotus lapsia koskevan tiedon tietoportaalin toteutustavasta. 

9.2.2023 Tieliikenteessä tapahtui viime vuonna 13 758 riistaonnettomuutta

Riistaonnettomuuksien määrä väheni hiukan vuoteen 2021 verrattuna. Vaarallisinta aikaa oli marraskuu, jolloin onnettomuuksia sattui 2 275 eli kuudesosa kaikista riistaonnettomuuksista.
Korjattu 14.2.2023: Onnettomuuksien lukumäärätietoja on korjattu otsikossa ja tekstissä. 

8.2.2023 Palkka- ja palkkiotulojen mediaani joulukuussa 3 130 euroa

Kokeellisen Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan joulukuussa palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 130 euroa. Palkkatulonsaajien palkkojen ja palkkioiden mediaani oli 3 195 euroa, mikä oli 3,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

7.2.2023 Kahtia jakautunut kuntasektori – hyvinvointialueiden ja kuntien palkansaajat vertailussa

Hyvinvointialueille siirtyneiden ja kunta-alalle jääneiden palkansaajien keskimääräisissä ansioissa on vuoden 2021 tietojen perusteella melko vähän eroja, arvioi Heli Udd Tieto&trendit-blogissa. Hyvinvointialueiden palkansaajista neljännes on sairaanhoitajia, kuntasektorilla 40 prosenttia työskentelee opettajina.

6.2.2023 Tarkkaile työllisyysasteen ikäryhmiä – 20–64-vuotiaiden tavoitteeksi ei riitä 80 prosenttia

Kun vanhimmat ja nuorimmat ikäryhmät jätetään pois, työllisyysasteen tavoitteeksi tuskin riittää jo saavutettu 75 prosenttia, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa. Työvoimatutkimuksen kuukausitiedote ilmoittaa jatkossa työllisyysasteen 20–64-vuotiaissa 15–64-vuotiaiden sijaan. 

6.2.2023 Työllisyysasteen ikäryhmä muuttuu

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa siirrytään ilmoittamaan työllisyysaste 20–64-vuotiaiden ikäryhmän mukaan. Aikaisemmin työllisyysastetta on tarkasteltu 15–64-vuotiaiden ikäryhmässä. Ensimmäiset uuden ikäryhmäjaon mukaiset tiedot julkaistaan 21.2.2023. 

6.2.2023 Saamelaisilla on useita keinoja tunnistaa esivanhempiensa ensimmäinen kieli

Uudessa saamelaiskäräjälakiesityksessä kielikriteeri laajenisi kolmannesta sukupolvesta neljänteen sukupolveen. Tällä hetkellä tilastot ja rekisterit kuvaavat heikosti eri saamen kieliä puhuvien määriä, Juho Keva kirjoittaa saamelaisten kansallispäivän blogissaan.

6.2.2023 Tilastokeskusta koskevaan lainsäädäntöön muutoksia

Lakiin tilastokeskuksesta sekä tilastolakiin tulee muutoksia, jotka tulivat voimaan 1.3.2023. Muutokset koskevat muun muassa Tilastokeskuksen uusia tehtäviä ja tiedonsaantioikeutta. 

2.2.2023 Kolmekymppisten koulutustaso laskussa – miten muutos näkyy alueilla?

30–39-vuotiaiden koulutustason muutos vuosina 2011-2021 vaihtelee alueittain merkittävästi. Myönteisen kehityksen kuntiakin mahtuu joukkoon, mutta kokonaiskuva on huolestuttava, kirjoittaa Pasi Piela Tieto&trendit-julkaisussa. Tutki artikkelin kartoista kolmekymppisten koulutustason aluekehitystä aina tarkasteluun valittujen seutujen osa-alueiden tasolle asti. 

1.2.2023 Asuntojen myynti-ilmoitusten määrä kasvoi loka-joulukuussa vuokrailmoituksia voimakkaammin

Asuntojen myynti-ilmoitusten määrä kasvoi Oikotien verkkopalvelussa vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 24 prosenttia vuodentakaisesta ja 1,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuokrailmoitusten määrä kasvoi 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. 

1.2.2023 Kivihiilen kulutuksen kasvu jatkui vuonna 2022

Kivihiilen kulutus kasvoi jo toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2022 kivihiiltä kului 10 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Kasvu oli hieman maltillisempaa kuin vuonna 2021, jolloin kivihiiltä poltettiin 18 prosenttia edellisvuotista enemmän.

31.1.2023 Myös perheasuntojen hinnat kääntyivät laskuun – vanhojen osakeasuntojen hinnat 3 prosentin alamäessä

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 3,0 % vuoden takaisesta ja 3,1 % edellisestä neljänneksestä loka-joulukuussa 2022, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Nyt myös suurten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun, vaikka pienempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat eniten. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Vantaalla. 

31.1.2023 Sosiaaliseen asumiseen liittyvistä takauksista muutoksia julkisyhteisöjen takauskantaan

Julkista velkaa koskevan tilastomuutoksen myötä sosiaalisen asumisen lainoille annetut takaukset vähennetään julkisyhteisöjen takauskannasta. Muutos pienentää merkittävästi takauskannan määrää vuodesta 2018 alkaen. 

26.1.2023 Suomalaiset palasivat pandemiaa edeltäneisiin matkailutottumuksiin – miten käy hiilijalanjäljen?

Koronan myötä suomalaisten matkailun aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vähenivät ulkomaanmatkailun jäätyä minimiin. Viime vuonna matkailutottumukset kuitenkin palasivat taas vanhoihin uomiinsa. Mitä päästöille käy tulevaisuudessa, kysyvät asiantuntijamme Tieto&trendit-artikkelissa.

26.1.2023 Syntyvyys laski ennätyksellisen alas – kokonaishedelmällisyysluku mittaushistorian matalin

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 syntyi 44 933 lasta, mikä on 4 661 lasta vähemmän kuin vuonna 2021. Kuolleita oli puolestaan 5 227 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuolleiden kokonaismäärä oli 62 886.

26.1.2023 Kuolleisuuden nousu poikkeuksellista – elinajanodote laskee vuonna 2022 eniten 60 vuoteen

Kuolleiden määrä ja kuolleisuus kasvoivat vuonna 2022. Ennakkotietojen mukaan kuolleita oli yli 5 200 enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuolleiden ennakollinen kokonaismäärä oli 62 886 eli suurin vuoden 1944 jälkeen. 

25.1.2023 Paavo kertoo alueiden välisistä eroista nyt myös aikasarjana

Millä Suomen postinumeroalueilla väestö on kasvanut eniten? Entä vähentynyt? Nämä ja paljon muuta tietoa löydät Tilastokeskuksen veloituksettomasta Paavo-palvelusta, joka sisältää nyt myös aikasarjan. Kaikki Paavon tilastotiedot on nyt julkaistu uusimmalla postinumeroalueluokituksella vuodesta 2010 alkaen. Palvelun tiedot on päivitetty tänään Paavon päivänä 25.1.2023.

23.1.2023 Kokeellinen tilasto: liikevaihto kasvoi joulukuussa kaikilla päätoimialoilla

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan muiden palveluiden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi joulukuussa 1,8 prosenttia edeltävästä kuukaudesta. Teollisuuden liikevaihto kasvoi 1,2 prosenttia, kaupan 1,2 prosenttia ja rakentamisen liikevaihto 0,1 prosenttia. 

20.1.2023 Laatuajattelua organisaatioihin - tiedon laatukriteerit käyttöön

Tiedon laatukriteerit ja mittaristo tulevat osaksi julkishallinnon organisaatioiden tiedon johtamista. Tilastokeskus jatkaa tiedon laatukehikkotyötä, joka käynnistyi tiedon hallinnan ja avaamisen hankkeessa (TiHA-hanke). 

20.1.2023 Suomi toimitti kahdeksannen maaraporttinsa YK:n ilmastosopimukselle

Suomi on toimittanut ilmastotoimiaan käsittelevät raporttinsa YK:n ilmastosopimukselle. Suomen kahdeksas maaraportti ja viides kaksivuotisraportti lähetettiin YK:lle 22.12.2022. Raportit ovat osa ilmastosopimuksen ja Kioton pöytäkirjan raportointivelvoitetta.

19.1.2023 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi loka-joulukuussa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä

Kokeellisen tilaston mukaan vuoden 2022 viimeisen neljänneksen kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Työpäiväkorjattu vuosimuutos oli 0,8 prosenttia.

19.1.2023 Helsingissä vuokrien nousu lähes pysähtyi viime vuonna, muualla Suomessa nousu jatkui

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien kehitys kasvukeskuksissa eriytyi viime vuonna. Tampereella ja Turussa nousu oli selvästi pääkaupunkiseutua suurempaa. Helsingin keskustassa vuokrat jopa laskivat. 

17.1.2023 Tutkintokaan ei aina vie osaamista vastaaviin töihin

Maahanmuuttajien osaamista jää käyttämättä työmarkkinoilla, kirjoittaa Tarja Baumgartner Tieto&trendit-artikkelissa. Tuore tutkimus osoittaa, että joka viides ulkomailla syntynyt ulkomaalaistaustainen työllinen on tehnyt vaativampaa työtä ennen Suomeen muuttoa.

16.1.2023 Tilastokeskus tunnetaan luotettavana tiedontuottajana

Taloustutkimuksen tekemän yrityskuvatutkimuksen mukaan Tilastokeskuksen tuntee 84 prosenttia ja sen tietoja pitää luotettavana 83 prosenttia suomalaisista. Tilastokeskus on tutkituista valtionhallinnon organisaatioista toiseksi tunnetuin. 

13.1.2023 Bkt ei yksin riitä - YK pohtii uusia yhteiskunnan edistymisen mittareita

Bkt:n tarjoama perinteinen näkökulma edistymiseen on liian suppea, kun pyrkimyksenä on vastata aikamme globaaleihin ongelmiin, kirjoittaa Jukka Hoffren Tieto&trendit-blogissa. YK tavoitteleekin laajempaa seuranta- ja tarkastelukehikkoa sekä enintään 10–20 uutta ohjausindikaattoria edistyksen mittaamiseen.

13.1.2023 Vuoden 2022 inflaatio 7,1 prosenttia – hintojen nousu korkeinta 40 vuoteen

Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 keskimäärin 7,1 prosenttia. Vuonna 2021 hintojen nousu oli huomattavasti maltillisempaa, sillä silloin keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

12.1.2023 Tietovarallisuus on Suomen kilpailuetu

Nykyteknologialla voi tuottaa tietoa, jollaista ei ole ennen pystytty tuottamaan, kirjoittaa pääjohtaja Markus Sovala Tieto&trendit-blogissa. Paras tapa päästä siihen on tiedontuottajien yhteistyö.

11.1.2023 Valtaosa lapsista kasvaa edelleen aviopariperheessä – avopareja aiempaa enemmän, uusperheitä vähemmän

Suurin osa lapsista kasvaa edelleen aviopariperheissä, mutta osuus on viime vuosikymmeninä pienentynyt. Nykyään lapset kasvavat aiempaa monimuotoisemmissa perheissä, kirjoittavat Marjut Pietiläinen ja Joonas Toivola Tieto&trendit-artikkelissa.

10.1.2023 Uusi sektoriluokitus tuli voimaan vuoden alussa

Hyvinvointialueiden toiminta on käynnistynyt 1.1.2023, ja sen myötä uusi sektoriluokitus on astunut voimaan. Sektoriluokituksen muutos koskee Julkisyhteisöt-sektoria, jossa hyvinvointialueet luokitellaan Paikallishallinnon alasektorille. 

9.1.2023 Palkka- ja palkkiotulojen mediaani marraskuussa 3 024 euroa

Kokeellisen Tulorekisterin palkat ja palkkiot -tilaston mukaan marraskuussa palkka- ja palkkiotulojen mediaani oli 3 024 euroa. Palkkatulonsaajien palkkojen ja palkkioiden mediaani oli 3 054 euroa, mikä oli 3,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

3.1.2023 Tilastokeskuksen uusi neuvottelukunta nimetty

Valtiovarainministeriö on asettanut Tilastokeskuksen neuvottelukunnan ajalle 1.1.2023–31.12.2024. Neuvottelukunnan tehtävänä on tukea strategisen muutoksen johtamista. Neuvottelukunnan puheenjohtajana aloittaa osastopäällikkö Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä.

2.1.2023 Niukkuuden vai runsauden taloustiedettä?

Olisiko aika löysätä kuristusotetta, joka niukkuuden taloustieteellä on ollut työelämäämme? Lue enemmän James Suzmanin Työn historia -kirjan ajatuksista Jouni Kotkavuoren Tieto&trendit-blogista.

Aiemmat uutiset

Uutisarkisto vuosilta 1996-2022