Kuntasektori mullistuu
SOTE- ja maakuntauudistuksen myötä suuri määrä kuntien työntekijöitä siirtyy maakuntiin. Siirtymän seurauksena kuntien ja maakuntien tehtävät sekä niiden henkilöstörakenteet muuttuvat merkittävästi. Kunnat keskittyvät sivistystehtäviin, maakunnat terveyteen ja sosiaalitoimeen.
SOTE- ja maakuntauudistuksen myötä suuri määrä kuntien työntekijöitä siirtyy maakuntiin. Siirtymän seurauksena kuntien ja maakuntien tehtävät sekä niiden henkilöstörakenteet muuttuvat merkittävästi. Kunnat keskittyvät sivistystehtäviin, maakunnat terveyteen ja sosiaalitoimeen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavat lakiluonnokset julkaistiin 29.6.2016. Uudistetussa mallissa tulee olemaan 18 maakuntaa, jotka ottavat vastuun palveluiden tuottamisesta 1.1.2019 lähtien. Lisäksi mallissa on viisi sote-yhteistyöaluetta. Laajan päivystyksen sairaaloita jää 12, joista viisi on yliopistollisia sairaaloita.
Uudistuksen tavoitteena on, että nykyistä suurempi osuus julkisesta sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotannosta olisi tulevaisuudessa yksityisen tai kolmannen sektorin toimijoiden käsissä.
THL:n mukaan perusterveydenhuollon kuntiin hajautettu päätöksenteko ja järjestäminen ovat lisänneet kuntien asukkaiden välistä eriarvoistumista (THL 2011). Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on taittaa kustannusten karannut kasvu ja taata ammattitaitoisen henkilöstön ja palvelujen saanti ympäri maata, jotta palvelujen saatavuuden ja terveyden eriarvoistumisen kehitys katkeaisi (Alueuudistus.fi (1) 29.6.2016).
Laskelmien mukaan kuntasektorin henkilöstöä siirtyy noin 215 000 maakuntiin vanhoina työntekijöinä. Noin 5 000 palkansaajaa siirtyy maakuntiin ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista ja maakuntien liitoista. Kyseessä on Suomen suurin henkilöstön siirto. (Helsingin Sanomat 6.7.2016.)
Minkälaisia seurauksia SOTE-uudistuksesta on kuntien ja maakuntien henkilöstörakenteille? Minkälaista väkeä ammatiltaan, koulutukseltaan ja palkoiltaan jää kuntiin ja minkälaista siirtyy maakuntiin?
Kunnat tällä hetkellä suuri työllistäjä
Tilastokeskuksen kuntasektorin palkkatilaston mukaan lokakuussa 2015 kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteli hieman yli 412 000 pääpalvelussuhteista kuukausipalkkaista palkansaajaa joko koko- tai osa-aikaisena.
Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston (2015) mukaan kuntasektorilla työskenteli 27 prosenttia kaikista palkansaajista. Osa-aikaisia kuntasektorin kaikista palkansaajista oli noin 52 000 eli 13 prosenttia. Tuntipalkkaisia työntekijöitä oli noin 8 500. Artikkelissa käsitellään, ellei toisin mainita, kuukausipalkkaista henkilöstöä.
Kuntasektorin henkilöstömäärä on vuosien 2002 – 2015 aikana pysytellyt 400 000 palkansaajan tuntumassa. Vuonna 2011 palkansaajien määrä oli suurin, 428 000.
Naisten osuus koko kuntasektorin henkilöstöstä on saman ajanjakson aikana ollut noin 80 prosenttia. Vuonna 2015 naisten osuus oli 81,3 prosenttia. Vuodesta 2006 lähtien henkilöstön keski-ikä on ollut 45 vuotta.
Vuonna 2015 kuntien määrä oli 317 ja kuntayhtymien noin 140 (vuonna 2016 kuntia oli 313). Pienimmissä kunnissa ja kuntayhtymissä palkkalistoilla oli vain muutama palkansaaja. Kuntasektorin henkilöstöstä 28,4 prosenttia työskenteli kuntayhtymissä.
Vuosien 2002 – 2015 aikana kuntien määrä on vähentynyt noin 30 prosenttia ja kuntayhtymien määrä noin 41 prosenttia.
Suurin työnantaja kuntayhtymäpuolella on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), jossa työskenteli vuonna 2015 noin 20 700 palkansaajaa eli noin 18 prosenttia kaikista kuntayhtymien palkansaajista.
Eniten henkilöstöä, kaikista kunnista ja kuntayhtymistä, työskenteli Helsingin kaupungin palveluksessa: noin 32 700 palkansaajaa, eli noin kahdeksan prosenttia koko kuntasektorin henkilöstöstä ja 11 prosenttia kuntien palveluksessa olevista.
Maakunnittain tarkasteltuna eniten kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteleviä oli väkiluvuiltaan suurissa maakunnissa eli Uudellamaalla (108 000), Pirkanmaalla (36 000) ja Varsinais-Suomessa (36 000).
Vähiten kunta-alan väkeä oli Ahvenanmaalla (2 100) ja Keski-Pohjanmaalla (6 700).
Jos suhteutetaan maakunnan asukasluku kuntasektorin palkansaajien määrään maakuntien alueella (toimipaikan sijainnin mukaan), niin keskimäärin maakunnassa oli 13 asukasta yhtä kuntatyöntekijää kohden. Eniten asukkaita yhtä työntekijää kohden oli Uudellamaalla (15) ja vähiten Keski-Pohjanmaalla (10).
Maakuntien liittojen palkkalistoilla oli vuonna 2015 yhteensä 1 060 joko osa- tai kokoaikaista kuukausipalkkaista. Henkilöstöltään suurimmat maakuntaliitot olivat Päijät-Hämeen liitto, Lapin liitto ja Uudenmaan liitto.
Koko kuntasektoria tarkastellessa voi todeta, että henkilöstörakenne on pysynyt melko stabiilina.
Maakuntiin siirtyvät keskimäärin hieman parempipalkkaisia kuin kuntiin jäävät
Tätä artikkelia varten kartoitettiin mahdollisesti maakuntiin siirtyviä ja kuntiin ja kuntayhtymiin jääviä palkansaajia.
Maakuntiin siirtyvät palkansaajat valittiin siten, että kuntasektorin vuoden 2015 palkka-aineistosta poistettiin ensin Ahvenanmaan ja muutaman tietyn työnantajan, kuten Suomen Kuntaliiton, palkansaajat. Lisäksi poistettiin päivähoidon toimialalla työskentelevät sekä ammattiluokituksen luokkien 2342 ja 53111 (lastentarhanopettajat ja päiväkotien ja muiden laitosten lastenhoitajat ym.) palkansaajat, sillä joissakin kunnissa heidät oli ilmoitettu virheellisesti sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnon toimialalle.
Mukaan otettiin kaikki sosiaali- ja terveystoimialoilla työskentelevät, maakuntaliittojen palkansaajat, kaikki lääkärisopimusta noudattavat sekä sote-kuntayhtymissä työskentelevät. Lopuksi mukaan poimittiin palkansaajia ammatin mukaan, jolloin mukaan tulivat esimerkiksi koulukuraattorit opetusalalta.
Sote- ja maakuntaratkaisu on edelleen kesken, joten määrittelyt saattavat muuttua ja tarkentua. Lisäksi tässä poiminnassa on mukana ainoastaan kuntasektorilta siirtyvä henkilöstö ilman tuntipalkkaisia, joita siirtynee joitakin satoja.
Poiminnassa on käytetty soveltaen syyskuussa 2016 tiedossa olleita määrityksiä, jotka eivät välttämättä tuota tulokseksi joukkoa, joka tulee reaalisesti siirtymään vuoden 2019 alussa.
Poiminnan tulos ei ole millään tavalla tyhjentävä tai kaiken kattava, vaan muun muassa kriteerien ja luokitusten karkeuden tuloksena livahti molemmille puolille palkansaajia, jotka eivät välttämättä valikoituneet oikeaan joukkoon.
Selkeyden vuoksi henkilöstöstä kirjoitetaan jatkossa maakuntiin ”siirtyvinä” ja kuntiin ”jäävinä” palkansaajina. Henkilöstöä jää toki myös jäljelle jääviin kuntayhtymiin.
Valituilla kriteereillä poimittuna vuoden 2015 kuntasektorin palkkatilastoaineistosta koko- ja osa-aikaisista kuukausipalkkaisista palkansaajista ei tullut aivan ennakolta haarukoitua 215 000 palkansaajaa. Siirtyvien määräksi tällä poiminnalla saatiin noin 212 000 palkansaajaa eli noin 51 prosenttia koko- ja osa-aikaisista työsuhteista.
Maakuntiin siirtyvien säännöllisen työajan ansion mediaani, 2 777 euroa kuukaudessa, oli 3,3 prosenttia suurempi kuin kuntiin jäävien mediaaniansio 2015.
Maakuntiin siirtyvistä noin 85 prosenttia oli naisia, kun taas peruskuntiin jäävistä palkansaajista naisia oli 77 prosenttia.
Kuntiin jäävien keski-ikä, 46 vuotta, oli vuoden korkeampi kuin maakuntiin siirtyvien keski-ikä.
Siirtyvät toimialat vaikuttavat tuleviin palkkaeroihin
Sote- ja maakuntauudistus vähentää merkittävästi erilaisten hallinnollisten organisaatioiden määrää, kun noin 190 kuntien välistä tai muuta organisaatiota korvautuu 18 maakunnalla (Alueuudistus.fi (2) 29.6.2016).
Siirtyvien toimipaikkojen määrää on vaikea arvioida, sillä uudistus tuonee mukanaan erityisjärjestelyjä. Artikkelissa käytetyllä toimialarajauksella tarkasteltuna voi todeta, että noin 6 500 toimipaikkaa on siirtyneiden toimialojen mukaisessa poiminnassa. (Toimialan ja toimipaikan määrittelystä katso tarkemmin tietolaatikosta alla.)
Maakuntapoiminnalla siirtyvistä noin 34 prosenttia työskenteli varsinaisten sairaalapalvelujen toimialalla ja 18 prosenttia toimialalla terveyskeskus- ja vastaavat yleislääkäripalvelut.
Kuntiin tulee jäämään toimialojen sivistyspuoli ja varhaiskasvatus: 28 prosenttia tulevien kuntien henkilöstöstä oli peruskoulutuksen ja 22 varhaiskasvatuksen toimialalla. (Kuvio 1.)
Kuvio 1. Maakuntiin siirtyvät sekä kuntiin ja kuntayhtymiin jäävät toimialoittain (TOL 2008), (%) 2015
Lähde: Tilastokeskus, kuntasektorin palkkatilasto 2015
Kuntiin jäävistä toimialoista korkein säännöllisen työajan palkan mediaani oli lukiokoulutuksen toimialalla, 4 213 euroa kuukaudessa, ja matalin mediaani oli muualla luokittelemattomien siivouspalveluiden toimialalla, 2 019 euroa kuukaudessa. Ansiovertailuun on otettu mukaan tässä artikkelissa vain ne ryhmät, joissa on vähintään sata kokoaikaista, täyttä palkkaa saanutta palkansaajaa.
Korkeimmat ansiot olivat maakuntiin siirtyvällä toimialalla tietojenkäsittelyn ja laitteistojen käyttö- ja hallintapalvelut, jossa ansioiden mediaani oli 3 652 euroa kuukaudessa.
Matalin mediaani säännöllisen työajan ansioissa oli maakuntiin siirtyvillä sihteeri- ja muun toimistopalvelun toimialalla, 2 217 euroa kuukaudessa.
Sairaanhoitajat suurin maakuntiin siirtyvistä ammattiryhmistä
Yksi tärkeimmistä taustamuuttujista ansioiden kuvaamisessa on ammatti. Kunnat ja kuntayhtymät ilmoittavat jokaiselle palveluksessaan olevalle selkokielisen ammattinimikkeen, esimerkiksi sairaanhoitaja, lastentarhanopettaja. Näistä ammattinimikkeistä pidetään yllä luetteloa ja tunnusta Kevan palvelussuhderekisterin nettisivuilla.
Valitettavasti vuosien saatossa ammattinimikkeiden kirjo on moninaistunut ja hajonnut osin muutaman henkilön erikoisiksi ammattinimikkeiksi, jolloin selkokielisen ammatin suorat käyttömahdollisuudet, esimerkiksi ansioiden julkaisemisen taustatietona, ovat vaikeutuneet.
Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastossa pidetään yllä ammattirekisteriä, josta löytyy lähes tulkoon kaikille työllisille, kaikilla sektoreilla, ammattiluokitus 2010:n mukainen luokitustieto. Ammattien luokittelu mahdollistaa sen, että esimerkiksi ammatit avohuollon sairaanhoitaja, kotisairaanhoitaja ja psykiatrian sairaanhoitaja saadaan samaan ryhmään 32211 sairaanhoitajat.
Myös kuntasektorin palkkatiedusteluun ilmoitetut ammatit luokitellaan ammattiluokituksen mukaan. Ammattiluokitus on hierarkkinen. Pääluokkataso on alun perin laadittu kuvaamaan tason vaatimaa koulutusta: taso 2 erityisasiantuntijat, 3 asiantuntijat, 4 toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät, 5 palvelu- ja myyntityöntekijät ja niin edelleen.
Yleisen koulutustason noustua on luokittelusta tullut yhä haastavampaa. Ammatin pääluokissa 3, 4 ja 9 henkilöstön koulutus on usein korkeampi kuin vaadittava ammattitaitotaso. Etenkin naiset työskentelevät usein koulutustaan alemmalla ammattitasolla. Seppo Kouvonen (2011) onkin todennut hierarkkiseen ammattitaitotasoon perustuvan luokituksen erottelukyvyn olevan heikkenemässä.
Ammattiluokituksen mukaisesti maakuntiin siirtyvistä 20 prosenttia kuului sairaanhoitajien ammattiluokkaan ja yhdeksän prosenttia sosiaalialan hoitajiin (kuvio 2). Sairaanhoitajien säännöllisen työajan mediaanipalkka oli 2 985 euroa kuukaudessa.
Kuntiin jäävistä ammattiluokista suurin (11 prosenttia) oli päiväkotien ja muiden laitosten lastenhoitajat, joiden säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli 2 261 euroa kuukaudessa.
Kuvio 2. Maakuntiin siirtyvät sekä kuntiin ja kuntayhtymiin jäävät ammatin (ammattiluokitus 2010) mukaan, (%) 2015
Lähde: Tilastokeskus, kuntasektorin palkkatilasto 2015
Artikkelissa esitetyt ansiot eivät välttämättä ole täsmälleen samat kuin vuoden 2015 julkaistut luvut Tilastokeskuksen tietokannassa, sillä poiminnassa osa henkilöstöä on voinut siirtyä poimintakriteerien perusteella eri ryhmään, vaikka ammatti olisikin sama.
Sadan tai sitä suuremman palkansaajan ryhmissä korkein palkan mediaani maakuntiin siirtyvillä oli ylilääkäreiden ammattiluokassa, 7 434 euroa kuukaudessa, ja matalin rahdinkäsittelijöillä ja varastotyöntekijöillä 2 056 euroa kuukaudessa.
Kuntiin jäävistä ammattiryhmistä korkein ansioiden mediaani oli alue- ja paikallishallinnon johtajilla ja ylimmillä virkamiehillä, 6 800 euroa kuukaudessa.
Matalin ansioiden mediaani oli perhepäivähoitajilla, 1 931 euroa kuukaudessa.
Tulevaisuuden kunta on sivistyskunta
Muista tilastoista ja rekistereistä voidaan liittää kuntasektorin aineistoon eri taustamuuttujia. Vuodesta 1987 tietoja on vuosittain täydennetty tutkintorekisterin koulutustiedoilla.
Koulutusasteessa näkyy kuntasektorillakin koko väestön koulutusasteen nousu: vuonna 2002 vähintään ylemmän korkeakouluasteen oli kuntasektorilla suorittanut 16 prosenttia, kun taas vuonna 2015 osuus oli 22 prosenttia palkansaajista.
Kuntasektorilla työskentelevillä pelkän peruskoulun käyneiden osuus on vuosina 2002 – 2015 vähentynyt seitsemän prosenttiyksikköä viiteen prosenttiin. Pelkän perusasteen suorittaneiden joukossa on myös ulkomailla tutkinnon suorittaneita, joten oikea prosenttiosuus lienee viittä matalampi.
Maakuntiin siirtyvien ja kuntiin jäävien koulutusasteissa suurin ero oli ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuudessa. Kuntiin jäävillä osuus oli 17 prosenttiyksikköä suurempi kuin maakuntiin siirtyvillä, joista ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 13 prosenttia (kuvio 3). Kuntiin jäävillä ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista suurin osa oli opettajia.
Kuvio 3. Maakuntiin siirtyvät sekä kuntiin ja kuntayhtymiin jäävät koulutusasteen mukaan, (%) 2015
Lähde: Tilastokeskus, kuntasektorin palkkatilasto 2015
Keskiasteen tutkinnon suorittaneiden osuudet olivat kuntiin jäävillä ja maakuntiin siirtyvillä lähes samat: siirtyvillä 40 prosenttia ja jäävillä 38 prosenttia. Ammattiluokituksen mukaan tarkasteltuna kuntiin jää melkein 20 000 keskiasteen tutkinnon suorittanutta lastenhoitajaa, kun taas maakuntiin siirtyy yli 17 000 sosiaalialan hoitajaa ja yli 12 000 palkansaajaa ammattiluokassa muut lähihoitajat.
Koulutusasteittain tarkasteltuna siirtyvien ansiot kohosivat suuremmiksi kuin jäävien kaikissa koulutusasteryhmissä (kuvio 4). Ansiovertailussa suurin ero näkyy tutkijakoulutuksen suorittaneilla: maakuntiin siirtyvien säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli noin puolet suurempi kuin kuntiin jäävillä.
Kuvio 4. Maakuntiin siirtyvien sekä kuntiin ja kuntayhtymiin jäävien säännöllisen työajan ansioiden mediaani*, (e/kk) koulutusasteen mukaan 2015
Lähde: Tilastokeskus, kuntasektorin palkkatilasto 2015 *50 % ansaitsee alle, 50 % yli mediaanin
Maakuntiin siirtyvät tutkijakoulutuksen suorittaneet olivat lähinnä erikois- ja ylilääkäreitä. Kuntiin jäävät tutkijakoulutuksen suorittaneet toimivat lähinnä opettajien ammattiluokissa sekä erityisasiantuntijatehtävissä.
Vieraskielisten osuus kuntasektorilla pieni
Väestörakennetilastosta voidaan lisätä aineistoon esimerkiksi kieli- ja syntyperätieto. Väestörakenteessa mukana on maassa vakituisesti vuoden viimeisenä päivänä asuva väestö.
Aivan jokaiselle kuntasektorin palkka-aineiston henkilölle ei tietoja löydy, sillä lokakuun henkilöstöä on poistunut (muuttanut maasta, kuollut) vuoden lopun aktiiviväestöstä. Esimerkiksi kielen osalta jäi uupumaan tieto noin 450 palkansaajalta.
Vuonna 2015 kuntasektorilla työskenteli noin 11 900 palkansaajaa, joiden äidinkieli oli jokin muu kuin suomi, ruotsi tai saame. Vieraskielisten osuus oli noin kolme prosenttia kaikista niistä, joille kielitieto löytyi, ja he olivat keskimäärin kolme vuotta nuorempia (43 vuotta) kuin kotimaisia kieliä puhuvat.
Venäjänkielisiä palkansaajia oli noin 3 400, vironkielisiä noin 2 600 ja englanninkielisiä noin 400. Vieraskielisistä 17 prosenttia työskenteli varsinaisten sairaalapalvelujen toimialalla ja 13 prosenttia terveyskeskusten ja vastaavien yleislääkäripalvelujen toimialalla. Lasten päiväkotien toimialalla työskenteli kahdeksan prosenttia kuntasektorin vieraskielisistä palkansaajista.
Vieraskielisten ansiot eivät eronneet merkittävästi kotimaisten kielten puhujien ansioista niissä neljässä ammattiluokassa, joissa toimi eniten vieraskielisiä. Toimistosiivoojien säännöllisen työajan ansion mediaani oli noin prosentin korkeampi vieraskielisillä kuin kotimaisia kieliä puhuvilla. Vieraskielisillä sairaanhoitajilla oli noin neljä prosenttia korkeampi ansiomediaani.
Kotimaisia kieliä puhuvilla sosiaalialan ohjaajilla sekä erikoislääkäreillä oli puolestaan neljä prosenttia korkeampi mediaani säännöllisen työajan ansioissa. Vieraskielisistä noin 60 prosenttia siirtynee uusiin maakuntiin vuoden 2019 alussa.
Uudistus palkkatilastoinnillekin kehittymisen paikka
Sote- ja maakuntauudistus tuo suuria muutoksia toki maakuntiin siirtyvälle, mutta myös kuntiin jäävälle henkilöstölle. Maakuntiin siirtyvän henkilöstön palkkaus, palvelussuhteiden ja eläkkeiden määrittely vaativat laajaa yhteensovittamista.
Haasteita uudistuksessa riittää myös tilastontekijöille, sillä esimerkiksi lokakuun 2018 tiedot tulee saada kerätyksi saman vuoden puolella, kun suuri osa kuntayhtymiä lakkaa vuoden 2019 alussa. Myös uusien maakuntien uuden henkilöstön palkkoja aletaan tiedustella ja tilastoida välittömästi käynnistysvuodesta lähtien.
Muutoksessa on haasteiden lisäksi aina tarjolla runsaasti kehittämisen, parantamisen ja oppimisen mahdollisuuksia, joita pyritään varmasti hyödyntämään kaikissa organisaatioissa – myös palkkatilastoissa.
Kirjoittaja on yliaktuaari Tilastokeskuksen yritystilastot-yksikössä.
Lähteet:
Alueuudistus.fi(1). Ministeri Rehula: Sotessa seuraavalle rastille – keskeiset tavoitteet ennallaan, 29.6.2016.
Alueuudistus.fi (2). Maakuntien perustaminen ja tehtävät.
Helsingin Sanomat 6.7.2016. Keva: Eläkkeitä paikattava siirtymämaksulla.
Kouvonen, Seppo 2011. Ammattiluokitus ammattitaidon tason kuvaajana:
Tilastokeskus. Kuntasektorin palkat.
TIETOLAATIKKO
Kuntasektorin palkkatiedustelun yhteydessä kunnat ja kuntayhtymät ilmoittavat toimipaikkojensa nimen sijaintiosoite- ja toimialatietoineen. Kunnat ja kuntayhtymät määrittävät itse toimipaikkansa toimialatiedon, joka on viiden numeron tarkkuustason EU:n toimialaluokitukseen NACE:en perustuva TOL 2008. Tietoa käyttävät myös Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto ja yritys- ja toimipaikkarekisteri.
Toimipaikka tarkoittaa fyysistä paikkaa, jossa kunta tai kuntayhtymä tarjoaa pääasiassa yhdenlaisia, eli yhden toimialan, palveluita, esimerkiksi yläaste tai terveyskeskus. Jos yläasteen kanssa samassa osoitteessa sijaitsee lukio, niin se muodostaa oman toimipaikan.
Toimialaluokitus ei suoraan sovellu kuntasektorin kuvaamiseen. Toimialaluokitus sijoittaa esimerkiksi lasten päivähoitopalvelut terveys- ja sosiaalipalvelujen alalle, vaikka hallituksen esityksen mukaan varhaiskasvatus ja päivähoitopalvelut on siirretty vuodesta 2013 alkaen opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle. Kunnat ovat siirtäneet omissa aikatauluissaan palveluja sivistystoimen haltuun. Toimialaluokitus ei siten vastaa kuntien käyttämää hallinnollista jakoa.
Vaikka kunnat ja kuntayhtymät ovat parantaneet ilmoitetun tiedon laatua vuosi vuodelta, on toimipaikan kautta määräytyvä toimiala edelleen osin epäluotettava tieto etenkin tarkkoja analyyseja ja laskelmia varten. Kunnissa ja kuntayhtymissä on esimerkiksi käytetty julkisen hallinnon toimialaa, vaikka toimipaikan toiminta olisi selkeästi varsinaista palvelun tuottamista. Tämä paisuttaa tilastossa hallinnon osuutta ja vaikeuttaa kaiken tasoista vertailtavuutta. Isojen rakenteellisten uudistusten, kuten sote-uudistus, selvitystyö on kuitenkin lisännyt toimiala- ja toimipaikkatiedon käyttöä.
Vuonna 2015 kuntasektorin kuukausipalkkaisia ilmoitettiin 20 000 toimipaikkaan. Tuntipalkkaisia työskenteli noin 850 toimipaikassa. Jotkut työnantajat eivät ole ilmoittaneet tietojaan edellä määritellyn toimipaikkakäsitteen mukaisina, vaan käytössä on ollut toimintayksikkökäsite tai toimialayksikkökäsite, jolloin eri toimialoilla samassa osoitteessa työskenteleviä tai samalla toimialalla eri osoitteissa työskenteleviä on ilmoitettu samaan toimipaikkaan.
Kunnalliset liikelaitokset ja niissä työskentelevät ilmoitetaan myös kuntasektorin palkka- ja toimipaikkatiedonkeruuseen. Kuntien ja kuntayhtymien liikelaitokset ovat kunnallisia palvelujen tuottajia, ja ne ovat osa kuntien ja kuntayhtymien omaa toimintaa. Markkinoilla toimivat liikelaitokset, kuten energialaitokset ja satamat, on uuden kuntalain (2013) mukaan pitänyt yhtiöittää. Kuntaomisteisten yhtiöiden tietoja ei kerätä kuntasektorin palkkatiedonkeruussa.
Kuntien ja kuntayhtymien liikelaitokset ilmoitetaan kuntasektorin tiedonkeruuseen omina toimipaikkoinaan, mutta niiden liikelaitosstatus ei käy erikseen ilmi mitenkään, sillä toimipaikkojen nimeäminenkin on kunnissa ja kuntayhtymissä vapaata. Täten esimerkiksi liikelaitoksissa työskentelevien määrän laskeminen suoraan kunta-aineistosta ei ole mahdollista.
Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin mukaan vuonna 2014 kuntien liikelaitoksia oli 149, joista 45 vesihuollon liikelaitoksia. Sisäisen palvelun toimialalla oli 15 liikelaitosta ja toimitila- ja vuokrauspalvelujen alalla 14. Liikelaitoksia oli 64 kunnalla, ja ne toimivat yhteensä 24 toimialalla (toimialaluokituksen 3-numerotaso).
Kuntasektorin palkkoja 70-luvulta soteen
Kuntasektorin palkansaajat jaettiin artikkelia varten alustavien kriteerien perusteella kahteen joukkoon: niihin, jotka mahdollisesti siirtyvät vuoden 2019 alussa maakuntiin sekä kuntiin ja kuntayhtymiin jääviin palkansaajiin.
Kuntasektorin palkkoja on tilastoitu nykymuodossaan vuodesta 1973 lähtien. Tosin Sosiaalisen aikakauskirjan mukaan kuntapuolen palkkoja löytyy jo 1930-luvulta lähtien. Tilastokeskuksen nettisivuilta löytyy tietokantoja vuodesta 2006 eteenpäin, ja tätä vanhempia tietoja on saatavissa erikseen Tilastokeskuksesta. Kuntasektorin palkkatilasto antaa kuntasektorilla työskentelevien työsuhteiden määristä ja ansioista poikkileikkaustiedon lokakuulta. Kuntasektorin ansiotietoja hyödynnetään yhtenä lähdeaineistona ansiotasoindeksissä ja palkkarakennetilastossa, joka kokoaa yhteen kaikkien työnantajasektoreiden palkansaajien lukumäärä- ja ansiotiedot.
Kuntasektorin palkka-aineiston tietoja käytetään tilaston laadinnan lisäksi virka- ja työehtosopimusneuvottelussa, eri ennusteissa, laskelmissa, tutkimuksissa ja suunnittelussa muun muassa kunnissa ja ministeriöissä.
Tilastokeskus kerää vuosittain kaikilta kunnilta ja kuntayhtymiltä lokakuun ansio- ja työsuhdetiedot. Työsuhteista kysytään muun muassa tietoa viran hinnoittelutunnuksesta, koko- ja osa-aikaisuudesta, palvelussuhteen luonteesta (esimerkiksi toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen virka), työaikajärjestelmästä, ammatista.
Palkkoja ja ansioita koskevia tietoja kysytään yksittäisten palkkatekijöiden ja tuntien tarkkuudella. Tilastokeskuksessa lasketaan peruspalkan (tehtäväkohtainen palkka) sekä eri palkanlisien (palkkatekijöiden) mukaan ansiotiedot. Ansiokäsitteistä tärkeimmät ovat säännöllisen työajan ansiot sekä kokonaisansiot.
Yhdellä palkansaajalla voi olla useampi työsuhde, joista valittujen kriteerien perusteella määritellään jokaiselle palkansaajalle pääpalvelussuhde. Vain pääpalvelussuhteiden ansiotietoja käytetään ansiolaskelmiin, mikäli palkansaaja on ansainnut lokakuussa täyden palkan ja on kokoaikainen.
Peruspalkka on tehtäväkohtainen vähimmäispalkka. Vuonna 2015 kuntasektorilla työskentelevien kuukausipalkkaisten peruspalkan mediaani oli 2 335 euroa kuukaudessa (keskiarvo 2 520 euroa).
Säännöllisen työajan ansioihin luetaan peruspalkan lisäksi muun muassa työaika-, tehtävän ja ammattitaidon perusteella maksettavat lisät. Vuonna 2015 säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli 2 751 euroa kuukaudessa (keskiarvo 3 017 euroa).
Kokonaisansioihin sisältyvät peruspalkan ja edellä mainittujen lisien lisäksi muun muassa lisä- ja ylitöiden ansio, päivystyskorvaukset sekä muut epäsäännöllisesti maksettavat lisät tulospalkkioita lukuun ottamatta. Vuonna 2015 kokonaisansioiden mediaani oli 2 782 euroa kuukaudessa (keskiarvo 3 106 euroa). Kunnallista lääkärien virkaehtosopimusta noudattavilla työaikaan sidotut lisät eivät sisälly säännöllisen työajan ansioihin, vaan ne huomioidaan kokonaisansioihin.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.