Voittajia ja häviäjiä EU-Suomen lautasella
Elintarvikkeiden reaalihinnat ja kulutusmäärät ovat muuttuneet roimasti Suomen EU-jäsenyyden aikana. Ilkka Lehtisen suhteellisten hintojen muutoksia käsittelevässä artikkelissa perehdytään ns. lautasmallin ainesosien hintakehitykseen ja kulutukseen.
Elintarvikkeiden reaalihinnat ja kulutusmäärät ovat muuttuneet roimasti Suomen EU-jäsenyyden aikana. Ilkka Lehtisen toisessa* suhteellisten hintojen muutoksia käsittelevässä artikkelissa perehdytään ns. lautasmallin ainesosien hintakehitykseen ja kulutukseen.
Lautasmalli kertoo, miten suositusten mukainen hyvä ateria koostetaan. Puolet lautasesta täytetään kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, vihanneksilla, salaatilla tai lämpimällä kasvislisäkkeellä.
Perunan, riisin tai pastan osuus lautasesta on neljännes. Loppuneljännes jää kala- tai liharuualle.
Ruokajuomaksi voidaan valita maito, mehu tai vesi. Lisäksi ateriaan kuuluu leipää, jonka päällä on voita tai pehmeää rasvalevitettä sekä lisukkeena juustoa tai lihaleikkeleitä.
Jälkiruuaksi sopivat marjat, hedelmät, jäätelö ja tietysti kahvi. Lautasmallin mukaiset ateriat voi koota monenlaisista ruokavaihtoehdoista.
Miten tuon mallin ainesosille on käynyt suomalaiskotien ruokapöydissä EU-jäsenyyden aikana?
Hintojen muutoksilla erilaisia vaikutuksia kulutuksen rakenteeseen
Tavaroiden ja palvelujen hintakehitystä voidaan verrata sellaisenaan – nimellishintojen mukaan – tai sitten suhteuttaa kaikki yleiseen hintakehitykseen ja verrata näin laskettujen reaalihintojen kehitystä.
Reaalihintojen muutos on ollut hyvin erilaista eri hyödykkeillä. Hintojen muutos on vaikuttanut myös eri lailla hyödykkeiden kulutukseen. Pelkkä hintojen lasku ei ole taannut kulutuksen kasvua.
Kuluttajahintaindeksin painot ovat arvopainoja (V) eli hinta (P) kertaa määrä (Q). Kulutuksen rakenteen muutoksiin vaikuttaa sekä hintojen että kulutuksen määrän muutokset. Alla esimerkki siitä, mitä on tapahtunut siipikarjanlihan, marjojen ja hedelmien, sianlihan sekä pastan hinnoille, määrille ja arvoille EU-aikana.
Taulukko 1. Hyödykkeiden reaalihintojen ja kulutusmäärien kehitys
Lähde: Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksit, indeksipisteluvut ja painot
Hintojen ja arvojen muutokset on ilmaistu taulukossa reaalisina eli puhdistettuna yleisestä hintakehityksestä.
Kaupasta ostetun siipikarjanlihan kulutus on lähes nelinkertaistunut, hedelmien kulutus kasvanut lähes 30 prosenttia huolimatta reaalihintojen noususta. Sianlihan kulutus on pysynyt ennallaan, pastan kulutus on puolittunut halpenemisesta huolimatta.
Mahdolliset laadunmuutokset näkyvät kuluttajahintaindeksissä määrän muutoksena, laadun paraneminen lisää määrää.
Artikkelin lopussa löytyy laajempi Taulukko 2 lautasmallin ruokien kulutuksen hintojen, määrien ja arvojen muutoksista.
Vihanneksista juureksiin
Lautasmallista puolet koostuu vihanneksista ja juureksista. Juuresten reaalihinta on laskenut tarkasteluaikana 30 prosenttia ja vihannesten noussut saman verran (kuvio 1). Painotettuna tämän ryhmän reaalihinnat ovat laskeneet viitisen prosenttia.
Kuvio 1. Juuresten ja vihannesten reaalihintojen kehitys 1994–2017, 1994=100
Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksit
Juuresten kulutuksen arvo on laskenut neljänneksen, vaikka kulutusmäärä on noussut lähes kymmenen prosenttia. Hintakehitys on suosinut juuresten syöntiä, ja raasteiden osuus lautasella on kasvanut.
Vaikka vihannesten reaalihinta on nyt selvästi EU-jäsenyyden alkuaikoja korkeampi, se ei juuri näy kulutuksen määrässä. Tänä päivänä on tarjolla kotimaista kurkkua ja tomaattia ympäri vuoden, joskin talviaikana niiden hinnat ovat tuontivihanneksia selvästi kalliimpia. Suomalaiset ostavat kotimaista, vaikka hinta olisi korkeampi.
Mielenkiintoista on, että vuoden 2002 alussa Etelä-Euroopassa oli harvinaisen kylmä ilma ja vihannesten hinta nousi huippuunsa. Vaikka ilmoissa palattiin normaalilukemiin, jäi vihannesten reaalihinta pysyvästi korkealle tasolle. Sattumaa tai ei, samaan aikaan siirryttiin euroon.
Vähemmän lisukkeita lautasella, hintakehitys suosinut pastaa
Ruokaperunan reaalihinnan kehitys vaihtelee paljon vuodesta toiseen. Hinta on nyt parikymmentä prosenttia korkeammalla kuin vuonna 1994. (Kuvio 2)
EU-jäsenyys ei vaikuttanut juurikaan perunan hintaan. Edelleen valtaosa Suomessa syötävästä ruokaperunasta on kotimaista.
Ruokaperunan kulutuksen määrä on laskenut 40 prosenttia. Jalostettu ja helppokäyttöisempi peruna on vallannut sijaa ruokapöydässä.
Kuvio 2. Pastan, riisin ja ruokaperunan reaalihintojen kehitys 1994-2017, 1994=100
Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksit
Riisin reaalihinta nousi reippaasti EU-jäsenyyden alkuvuosina. Tämä johtui nousseista tullimaksuista. Riisin reaalihinta on nyt palautunut vuoden 1994 tasolle, mutta riisin kulutuksen määrä on laskenut neljänneksen.
Lisukkeiden kulutuksen määrä on kaiken kaikkiaan vähentynyt. Pastan reaalihinta on laskenut lähes 30 prosenttia, mutta sen suosio on silti puolittunut.
Pastaruokien kirjo on kyllä kasvanut EU-aikana selvästi. Sarvimakaronin ja spagetin rinnalle on tullut paljon erilaisia erikoispastoja.
Naudanlihasta broileriin ja tuorekalasta pakastekalaan
Pääruokana suomalaisen pöydässä on entistä enemmän broileria ja pakastekalaa. Hintakehitys on suosinut siipikarjan lihaa, jonka reaalihinta on puolittunut ja kulutus lisääntynyt nelinkertaiseksi (kuvio 3). Osa määrän muutoksesta selittyy laadun paranemisella, kulutus on siirtynyt koipireidestä rintafileeseen.
Kuvio 3. Lihan ja kalan reaalihintojen kehitys 1994–2017, 1994=100
Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksit
Naudanlihan reaalihinta on laskenut viitisentoista prosenttia, mutta kulutus on vähentynyt yli kolmekymmentä prosenttia. Naudanlihan tai yleensäkin punaisen lihan syönti ei ole trendikästä.
Sianlihan hinta on laskenut neljänneksen ja kulutuksen määrä pysynyt entisellään. Siipikarjan lihan kulutus on jo ylittämässä porsaanlihan suosion.
Lihan kulutus on kokonaisuudessaan lisääntynyt vajaat kymmenen prosenttia.
Terveysvalistus suosii kalaa, mutta tuoreen kalan reaalihinta on noussut reilusti kaksinkertaiseksi ja kulutus laskenut kolmanneksen.
Tuorekaloista lohen osuus kasvoi vuosituhannen alkuun asti, jonka jälkeen sen hinta nousi jyrkästi ja kulutus väheni. Pakastekalan hinta on noussut samaan aikaan yli 70 prosenttia, mutta kulutus pysynyt samalla tasolla kuin vuonna 1994.
Maidon kulutus puolittunut, hedelmien kulutus kasvanut
Ruuan kanssa juodaan entistä enemmän vettä, mehua ja mineraalivettä. Maidon kulutus on puolittunut. (Kuvio 4)
Kuvio 4. Maidon, leipien, levitteiden, juustojen, leikkeleiden, marjojen ja hedelmien, jäätelön ja kahvin reaalihintojen kehitys 1994–2017, 1994=100
Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksit
Myös leivän käyttö kotoisessa ruokapöydässämme on vähentynyt. Voi ja jääkaappilevite ovat kuitenkin säilyttäneet suosionsa, kuten juustot ja leikkeleetkin.
Marjoja ja hedelmiä syödään entistä enemmän, mutta kahvin ja jäätelön menekistä on hävinnyt kolmannes. Kahvi juodaan entistä enemmän työpaikoilla ja kahviloissa.
Jäätelön reaalihinta laski voimakkaasti vuoden 2017 alussa makeisveron poistuttua.
Samat trendit ravintoloissa
Tämä lautasmallin tarkastelu koskee vain kaupparuuan eli kotona valmistetun ruuan reaalihintojen ja määrien kehitystä. Ravintoloissa ja työpaikkaruokaloissa näkyvät kuitenkin samat kehitystrendit; perunasta on siirrytty pastaan ja riisiin sekä naudanlihasta siipikarjanlihaan. Tarjolla oleva kala on yhä useammin pakastekalaa ja salaattipöydässä on yhä enemmän raasteita ja kaalia.
Ravintolaruokailun suosio on EU-aikana noussut. Ravintolaruuan kulutusrakenteen hyödykekohtaisista muutoksista kuluttajahintaindeksin aineisto ei anna tietoa.
Ilkka Lehtinen on Tilastokeskuksesta eläköitynyt hinta-asiantuntija.
*Artikkelisarjan myöhemmin talvella ilmestyvä kolmas osa tarkastelee muun kulutuksen kuin ravinnon suhteellisten hintojen kehitystä. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin kuluttajahintaindeksin pääryhmien hintakehitystä, kaikissa tarkastellaan EU-jäsenyyden, kotimaisen verotuksen sekä kotimaisen ja globaalin kilpailun vaikutuksia. Artikkelit ovat itsenäisiä, punainen lanka on hintasuhteen muutokset ja niiden vaikutukset kulutuksen rakenteeseen.
Taulukko 2: Hyödykkeiden reaalihintojen ja kulutusmäärien kehitys 1994–2017
Lähde: Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksit, indeksipisteluvut ja painot. Jos määräindeksi on yli 100, on kulutuksen määrä lisääntynyt. Jos hintaindeksi on yli 100, on hyödykkeen reaalihinta noussut. Arvo (hinta x määrä) merkitsee painoa kuluttajahintaindeksissä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.