Iloisia ruokauutisia Suomesta
Kolme vuotta sitten näytti siltä, että EU-jäsenyyden tuoma ruuan hintaetu oltiin menettämässä. Ruuan reaalihinta, hinnat puhdistettuna yleisellä hintakehityksellä, oli palautunut lähes vuoden 1994 tasolle.
Parhaimmillaan EU:n tuoma hintaetu oli 14 prosenttia vuonna 2000. Nyt kesäkuussa ruoka on reaalisesti seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuonna 1994. (Kuvio 1)
Kuvio 1. Ruuan reaalihinnan kehitys* Suomessa 1994–2016 kesäkuu, 1994=100
*Ruuan hinta suhteessa kuluttajahintojen yleiseen kehitykseen. Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksi.
Vuosina 2010–13 ruuan hintaa nostivat arvonlisäveron sekä makeis- ja virvoitusjuomaverojen korotukset sekä palkkojen nousu.
Erityisen paljon viimeisen kolmen vuoden aikana ovat halventuneet maito-, vilja- ja lihatuotteet. Tuottajahinnat ovat laskeneet ylitarjonnan takia. Elintarvikevienti Venäjälle on tyrehtynyt, ja tämä on lisännyt tarjontaa ja laskenut maatalouden tuottajahintoja.
Kuvio 2. Elintarvikeryhmien nimellinen hintojen muutos vuodesta 2013 kesäkuuhun 2016, prosenttia
Lähde: Tilastokeskus, kuluttajahintaindeksi.
Venäjän asettamat ruuan tuontikiellot ovat auttaneet suomalaisia kuluttajia. Maito- ja lihatuotteiden ylitarjonta on alentanut kuluttajahintoja.
Kalan hinta on noussut huomattavasti viimeisen vuoden aikana lohen hinnan nousun myötä. Tämä johtuu Chilen kalantuotannon vaikeuksista ja tarjonnan vähentymisestä. Lohifileen vähittäismyyntihinta on noussut viimeisen vuoden aikana 40 prosenttia.
Positiivista tässä on se, että kotimaisen kirjolohen ja luonnonkalan hintakilpailukyky on parantunut. Kotimaisen tuoreen kalan hinta on laskenut viimeisen vuoden aikana kuusi prosenttia.
Ravinnon halpenemisen takana on tuottajahintojen laskun lisäksi teollisuuden ja kaupan kiristynyt hintakilpailu.
Vaikka ruuan hinta on Suomessa laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana, hintataso on koko 2010-luvulla noussut kuitenkin EU:n keskiarvoa nopeammin. Ruotsissa ja Saksassa ruoka on kuitenkin tänä aikana kallistunut enemmän kuin meillä. (Taulukko 1)
Taulukko 1. Ruuan hinnan reaalikehitys vuosista 2010 sekä 2013 kesäkuuhun 2016, prosenttia
Lähde: Eurostat, Food and Total HICP 2015=100.
Kolmen viimeisen vuoden aikana (2013=100) on ruuan hintakehitys vanhoista EU-maista ollut Suomessa kuluttajalle edullisinta Iso-Britannian jälkeen. Meillä ruuan hinta on laskenut lähes viisi prosenttia, kun Ruotsissa ja Saksassa ruuan hinta on noussut yhden prosentin.
Suomi on silti edelleen yksi Euroopan kalleimmista ruokamaista. Jos haluamme päästä vanhojen EU-maiden tasolle ruuan hinnassa, pitää ruuan arvonlisävero puolittaa EU-maiden keskitasolle ja jatkaa hintakilpailua. (Taulukko 2)
Taulukko 2. Ruuan hintataso (EU28=100) eräissä EU-maissa sekä teoreettinen laskelma hintatasosta, jos kaikilla olisi ravinnossa 7 prosentin arvonlisävero
Lähde: Tilastokeskus, Euroopan komissio ja kirjoittajan omia laskelmia
Meillä ruoka oli vuonna 2015 neljänneksi kalleinta EU maista, kun vertailussa on nuo yhdeksän Suomen kannalta saman palkkatason maata. Jos kaikissa noissa maissa olisi ruualla seitsemän prosentin arvonlisävero, Suomi olisikin vasta seitsemänneksi kallein maa. Vain Saksa ja Alankomaat olisivat meitä halvempia.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.