Vastausrasitteen vähentäminen oli tärkeä syy uudistaa teollisuustuotannon volyymi-indeksiä
Tilastokeskus julkaisi 9.3.2018 uudistetun teollisuustuotannon volyymi-indeksinUlkoinen linkki. Uudistuksen myötä toimialoittaisia kapasiteetin käyttöastetietoja ja toimialan E, eli vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, tietoja ei enää tuoteta. Koko teollisuus koostuu tästä eteenpäin toimialojen BCDE sijaan toimialoista BCD.
Käyttäjiltä on tullut jonkin verran kyselyitä siitä, miksi Tilastokeskus lopetti kapasiteetin käyttöasteen tuottamisen.
Tilastokeskus on tiedottanut keskeisille käyttäjille asiasta ensimmäisen kerran noin vuosi sitten. Viime vuoden lopulta tiedotusta on lisätty. Mutta viestintä on vaikea laji ja monet käyttäjät heräsivät muutokseen vasta, kun kapasiteetin käyttöastetta ei enää julkaistu.
Tilastokeskus on kerännyt toimipaikoilta tietoja kapasiteetin käyttöasteesta teollisuustuotannon volyymi-indeksin kuukausitiedustelun yhteydessä. Tietoja alettiin kerätä runsaat 20 vuotta sitten.
Kapasiteetin käyttöastetiedustelu ei perustu lakiin tai Euroopan Unionin lyhyen aikavälin asetuksiin. Käyttöastetiedustelussa peittävyys ei ole ollut yhtä hyvä kuin normaalissa teollisuustuotannon volyymi-indeksitiedustelussa.
Lisäksi on enenevässä määrin saatu tiedonantajilta palautetta käyttöasteen vastausrasitteesta ja tietojen toimituksen haasteista.
Käyttäjien kannalta käyttöastetieto on ollut kuitenkin tärkeänä taustatietona suhdannekehityksen tarkastelussa. Vastaavaa tietoa ei saada mistään muualta.
Uudistuksen yhteydessä on lisätty kansainvälisten suositusten mukaisesti arvotietojen käyttöä teollisuustuotannon volyymi-indeksitiedustelussa. Osa arvotiedoista saadaan volyymi-indeksin omasta tiedonkeruusta, osa myyntitiedustelusta tai pienten yritysten osalta verottajan aineistosta.
Eri aineistolähteiden käytöllä pyritään vähentämään yritysten tiedonantotaakkaa. Näissä ns. toisen käden tiedoissa ei kapasiteetin käyttöastetta voi tiedustella, joten kapasiteetin käyttöastetietojen peittävyys ja sitä kautta luotettavuus olisi edelleen vähentynyt.
Arvotietojen käytössä volyymi-indeksin laskennassa etuna ovat mm. nykyistä paremman toimialakattavuuden saanti. Lisäksi vertailtavuus tuotannon suhdannekuvaajaan paranee.
Kehittämisessä on siis priorisoitu itse volyymi-indeksin laadun parantamista kapasiteetin käyttöasteen tiedonkeruun kustannuksella.
Toinen muutos oli, että toimialan E tuottaminen lopetettiin. Toimialan E eli vesihuollon peittävyys on teollisuustuotannon volyymi-indeksissä ollut huono. Myöskään EU:n tilastovirasto Eurostat ei julkaise ko. toimialan tietoja, koska sen ei katsota kuvaavan suhdanteita eikä muuttuvan suhdannekehityksen myötä.
Toimialan E jalostusarvo-osuus koko teollisuudesta on runsaat 4 prosenttia. Toimialan ja sen alatoimialojen tieto on saatavilla liikevaihtotietojen yhteydessä, joten tietoja tarvitsevat saavat sen muuta kautta.
Tärkein alatoimialoista on 38 eli jätteen keruu, käsittely ja loppusijoitus, jonka jalostusarvo-osuus on 2,1 prosenttia.
Toimialan 36, jossa kysyttiin kaupunkien vesilaitoksilta tuotettua vesijohtovettä, ei ole pidetty suhdannekuvan kannalta tärkeänä. Toimialan, joka kattaa veden oton, puhdistuksen ja jakelun peittävyys on 1,6 prosenttia koko teollisuudesta.
Lisäksi alaan sisältyvät alatoimialat 37, viemäri- ja jätevesihuolto jonka peittävyys on 0,5 prosenttia, ja 39, maaperän ja vesistöjen kunnostus ja muut ympäristönhuoltopalvelut, jonka osuus on 0,1 prosenttia.
Toimialan E tuottaminen jatkossa olisi edellyttänyt, että puuttuvat toimialat 37 ja 39 olisi otettu mukaan. Tämä olisi tarkoittanut vastausrasitteen lisäämistä entisestään.
Teollisuustuotannon volyymi-indeksin uudistustyö jatkuu, toinen vaihe julkaistaan vuoden 2019 tammikuun tiedoista alkaen. Siinä siirrytään käyttämään samoja deflaattoreita kuin kansantalouden tilinpidossa.
Uudistusten myötä teollisuustuotannon volyymi-indeksi täyttää paremmin kansainväliset suositukset.
Lue menetelmäuudistuksesta aiempi blogikirjoitusUlkoinen linkki.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.