Virinneen talouskasvun juuri näkyy innovaatioissa?
Suomen talouden kääntyminen vireään kasvuun yllätti viime vuonna. Syitä haettiin kansainvälisen talouden vetoavusta ja kotimaisista kilpailukyvyn kohentamistoimista – näkemyksestä riippuen.
Yksi kasvun taustatekijä löytynee tämän päiväisestä Tilastokeskuksen julkistuksesta, joka kertoo yritysten innovaatiotoiminnan vilkastuneen selvästi vuosina 2014–2016. Julkistus kertoo, kuinka yleisesti yritykset kehittävät ja ottavat käyttöönsä innovaatioita ja millaista tämä kehitystyö on.
Siinä missä viime vuosina on huolestuttanut tutkimus- ja kehittämispanostusten selkeä supistuminen kokonaistasolla, t&k:ta kattavampaa innovaatiotoimintaa raportoitiin yritysten toimesta nyt entistä vilkkaammin.
Innovaatiotoiminnan yleistymistä voitaneen arkisesti selittää sillä, että yritykset pyrkivät talouden synkistä vuosista nyt aidosti eroon uutta kehittämällä, ja innovointia tukevat toimenpiteetkin ovat toivottavasti alkaneet purra.
Voiko olla myös, että innovoinnista on tullut arkipäiväisempää vaatimattomuutta arvostavassa kulttuurissamme, ja siitä keskustelu on tehnyt sen taloudessa myös näkyvämmäksi. Ilmapiirillä ja kulttuurilla voi olla tulkintaherkissä asioissa merkittävä rooli.
Joka tapauksessa, yritykset ilmoittivat nyt innovoineensa tutkimusjaksolla merkittävästi yleisemmin kuin mitä aiemmissa tutkimuksissa on raportoitu.
Nyt esimerkiksi tuoteinnovaatioita, joka lienee yritystoiminnan ydin, ilmoitti tuoneensa markkinoille 43 prosenttia yrityksistä, kun aiemmin osuus on pyörinyt kolmanneksen tienoilla. Muutoinkin innovaatiotoiminnan yleisyydestä kertovat luvut nousivat kauttaaltaan.
Innovaatiotoimintaan sijoitetun euromäärän määrittäminen on hyvin vaikeaa, koska sitä ei näin määriteltynä seurata yritysten kirjanpidossa. Yritykset pystyvät siitä kuitenkin antamaan arvioita.
Vuotta 2016 koskien kokonaispanostukset näyttäisivät säilyneen edellistutkimusten tasolla, mutta menoissa on ainakin väliaikaisesti tapahtunut rakenteellinen muutos.
Suomi on perinteisesti koettu hyvin t&k-intensiiviseksi maaksi ja olemme keikkuneet kansainvälisten t&k:n bkt-osuusvertailujen kärjessä. T&k-panostukset ovat silti viime vuosina kokonaistasolla laskeneet.
Tutkimus ja kehittäminen on kuitenkin vain osa innovaatiotoiminnaksi kutsuttavaa kokonaisuutta, ja kokonaiskuvaa on pitänyt hyvänä muihin innovaatioaktiviteetteihin panostaminen.
Innovaatiotutkimus tarjoilee laajan aineistokattauksen siitä, kuinka yritykset innovoivat ja millaiseksi yritykset innovaatioympäristönsä kokevat.
Innovaatiotoimintaa haittaavista tekijöistä merkittävimmiksi tutkimuksessa nousivat osaavan henkilökunnan puuttuminen ja innovaatiotoimintaan riittämätön raha yrityksissä – markkinahaasteiden ohella.
Miksi yritykset eivät löydä tarvitsemaansa osaamista Suomen kaltaisessa korkean koulutustason maassa? Kuinka asia olisi korjattavissa, jotta yritykset löytävät tarvittavat osaajat eikä osaamisvajeesta tule pysyvää kehittämisen pullonkaulaa? Keskittyykö osaamisvaje tietyille aloille, vai leikkaako se koko yritystoiminnan läpi?
Tilastojulkistuksessa on laajasta aineistosta mahdollista kertoa vain yleiskuva. Yksityiskohtaisempi tarkastelu voi paljastaa nyansseja yritysten arjen ja kehittämistoiminnan haasteiden ymmärtämiseksi.
Tutkimuksessa on selvitetty myös innovaatiotoimintaa laajemmin ajankohtaisia ja yritysten menestymisen kannalta keskeisiä teemoja, kuten digitalisaatiota sekä yritysten ja yliopistojen välistä yhteistyötä.
Joka viides yritys esimerkiksi tekee yhteistyötä yliopistojen kanssa, mikä on tarpeen uuden tiedon ja uusien sovellusten parhaalle mahdolliselle liitolle.
Tutkimuksen aineistoa voi käydä tarkastelemassa yksityiskohtaisemmin tietokantatauluista. Niistä selviää, kuinka asiat ovat kehittyneet tietyillä toimialoilla tai esimerkiksi tietyn kokoluokan yrityksissä.
Tarkempi analyysi voi nostaa esiin merkittäviäkin rakenteellisia muutoksia. Tai sitten yksittäisiltä toimialoilta voi löytyä vaikkapa menestystarinoita.
Kirjoittaja vastaa innovaatiotutkimuksen tekemisestä Tilastokeskuksen tiede- ja teknologiatilastoissa.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.