19.4.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset- tilasto kuvaa Suomen yrityskannan muutoksia.

Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten lukumäärä saadaan Tilastokeskuksen yritysrekisterin ja Verohallinnon rekisteröintitiedoista.

Uusien yritysten rekisteröinnit saadaan Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon ylläpitämästä yritystietojärjestelmästä (YTJ). Tiedot julkaistaan neljännesvuosittain.

Tilaston perusjoukko

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilasto perustuu Tilastokeskuksen yritysrekisterin ja Verohallinnon asiakastietokannan yritystietoihin ja Tilastokeskuksen yritysrekisteriin. Aloittaneet- ja lopettaneet-tilasto kattaa yritykset, jotka ovat liiketoiminnasta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvollisia tai toimivat työnantajina.

Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten lisäksi julkaistaan uusien yritysten rekisteröintien perusjoukko, joka kattaa kaikki yritykset, jotka tuottavat tavaroita tai palveluita markkinoille, jotka ovat saaneet yritystunnuksen Patentti- ja rekisterihallitukselta viiteajankohtana.

Tilastoyksikkö

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa yritys-termiä käytetään oikeudellinen yksikkö -käsitteen synonyyminä. Tilaston nimi on säilynyt ennallaan huolimatta terminologian muutoksesta.

Yritys on Tilastokeskuksen määritelmän mukaan päätöksenteossaan itsenäinen yksikkö, joka tuottaa tavaroita ja/tai palveluja markkinoilla myytäväksi. Yritys on sama kuin oikeudellinen yksikkö (y-tunnus), jos oikeudellinen yksikkö ei ole osa konsernia. Muussa tapauksessa yritys on konserni tai sen osa. Yritys voi näin muodostua yhdestä tai useammasta oikeudellisesta yksiköstä (y-tunnuksesta).

Oikeudellinen yksikkö on yhteisö tai liiketoiminnan harjoittamista varten rekisteröitynyt organisaatio. Oikeudellinen yksikkö yksilöidään yritystunnuksella. Oikeudellisia yksiköitä ovat esimerkiksi osakeyhtiö, yksityinen elinkeinonharjoittaja, osuuskunta, valtion tai kunnan liikelaitos ja säätiö.

Mittayksikkö

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa mittayksikkönä on yritysten lukumäärä.

Perusajankohta

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilasto sisältää vain lukumäärätietoja, ei indeksilukuja.

Viiteajankohta

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston viiteajankohtana on kalenterivuosineljännes. Rekisteröintien tiedot julkaistaan yhtä neljännestä nopeammalla tahdilla kuin aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten tietoja.

Viitealue

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilasto kuvaa Suomessa toimintansa aloittaneita ja lopettaneita yrityksiä.

Uusien yritysten rekisteröinnit kuvaa suomessa rekisteröidyt uudet yritykset, jotka tuottavat tavaroita tai palveluita markkinoille.Tilastoon on rajattu seuraavat oikeudelliset muodot:  

  • Julkinen keskinäinen vakuutusyhtiö,
  • Keskinäinen vakuutusyhtiö,
  • Kommandiittiyhtiö,
  • Osuuskunta,
  • Osuuspankki,
  • Osakeyhtiö,
  • Julkinen osakeyhtiö,
  • Säästöpankki, julkinen vakuutusosakeyhtiö,
  • Vakuutusosakeyhtiö,
  • Yksityinen elinkeinonharjoittaja,
  • Avoin yhtiö,
  • Elinkeinoyhtymä,
  • Keskinäinen eurooppavakuutusyhtiö
  • Eurooppayhtiö

Kattavuus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset kattavat yritykset, jotka ovat liiketoiminnasta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvollisia tai toimivat työnantajina. Tarkastelun ulkopuolelle jäävät säätiöt, aatteelliset yhdistykset, julkiset viranomaiset ja uskonnolliset yhteisöt. Tilasto sisältää valtion liikelaitokset, mutta ei kuntien liikelaitoksia.

Rekisteröinnit sisältävät kaikki myönnetyt uudet yritystunnukset, joiden yritysmuoto on julkinen keskinäinen vakuutusyhtiö, keskinäinen vakuutusyhtiö, kommandiittiyhtiö, osuuskunta, osuuspankki, osakeyhtiö, julkinen osakeyhtiö, säästöpankki, julkinen vakuutusosakeyhtiö, vakuutusosakeyhtiö, yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, elinkeinoyhtymä, keskinäinen eurooppavakuutusyhtiö tai eurooppayhtiö. Tilastoon on valittu nämä yritysmuodot, sillä niiden voidaan ajatella tavoittelevan tuotteiden tai palveluiden tuottamista markkinoille.

Ajallinen kattavuus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston neljännesvuositietoja on saatavilla tilastovuodesta 2013 alkaen tilaston kotisivuilla ja Tilastokeskuksen StatFin-tietokannassa. Nämä tiedot revisioituvat, eli tilaston aikasarjat vuoden 2013 ensimmäisestä vuosineljänneksestä (2013Q1) eteenpäin muodostetaan uudelleen kullakin julkistamiskerralla.

StatFin-arkistotietokannassa on toimialaluokituksen TOL2008 mukaisia tietoja vuosilta 2005–2013 ja toimialaluokituksen TOL2002 mukaisia tietoja vuosilta 2001–2009. Lisäksi arkistokannassa on aikasarja aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä oikeudellisen muodon mukaan vuosilta 1995–2013. Nämä arkistokannan taulut eivät revisioidu. 

Rekisteröintien tiedot ovat tilastovuodesta 2019 lähtien.
 

Jakelutiheys

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston tietoja julkaistaan vuosineljänneksittäin. Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten tiedot julkistetaan neljä kuukautta tilastoajanjakson päättymisestä. Vuositilasto, joka on kooste aiemmin julkaistuista neljännesvuositiedoista, julkaistaan tilastovuotta seuraavan vuoden lokakuussa. Rekisteröintien tiedot julkaistaan noin 50 päivän viiveellä.

Käsitteet

Avoin yhtiö

Avoimen yhtiön perustajia on vähintään kaksi, jotka voivat olla joko luonnollisia tai juridisia henkilöitä. Jokainen avoimen yhtiön yhtiömies vastaa yhtiön velvoitteista niiden täyteen määrään niin kuin omasta velastaan. Avoin yhtiö ilmoitetaan kaupparekisteriin.

Keskinäinen vahinkovakuutusyhdistys

Keskinäinen vahinkovakuutusyhdistys on osakkaiden keskinäiseen vastuuseen perustuva vakuutuslaitos, jonka toiminta-alue käsittää enintään 40 kuntaa yhtenäisellä alueella tai joka harjoittaa ainoastaan kalastusvälineiden vakuutusta. Yhdistyksen yhdistysjärjestyksen vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö ja yhdistys merkitään kaupparekisteriin.

Keskinäinen vakuutusyhtiö

Keskinäiset vakuutusyhtiöt ovat joko henkivakuutusyhtiöitä tai vahinkovakuutusyhtiöitä ja hoitavat nimensä mukaan pääsääntöisesti joko henkivakuutusliikettä (ml. eläkevakuutus) tai vahinkovakuutusliikettä. Vakuutusyhtiöiden toimintaa valvoo Vakuutustarkastusvirasto.

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiössä on sekä vastuunalainen että äänetön yhtiömies. Molempia voi olla yksi tai useampia. Äänettömät yhtiömiehet vastaavat yhtiön sitoumuksista vain yhtiöön sijoittamansa pääoman määrällä. Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön veloista koko omaisuudellaan. Yhtiösopimuksessa on mainittava äänettömien yhtiömiesten panosten suuruus ja se, miten äänettömän yhtiömiehen voitto-osuus lasketaan. Kommandiittiyhtiö ilmoitetaan kaupparekisteriin. Kommandiittiyhtiön nimestä tulee käydä ilmi yhtiömuoto joko lyhennelmänä tai lyhentämättömänä sanana.

Konkurssipesä

Tätä oikeudellista muotoa käytetään, jos konkurssipesä pyytää, ja sille annetaan y-tunnus. Muutoin yrityksen oikeudellinen muoto ei muutu konkurssin yhteydessä.

Kotikunta

Kunta, joka on rekisteröity yrityksen kotikunnaksi.

Kuolinpesä

Kuolinpesä on vainajan omaisuus varoineen ja velkoineen ennen perinnönjakoa. Samaan oikeudelliseen muotoon kuuluu perikunta, joka tarkoittaa kuolinpesän osakkaita.

Laivanisännistöyhtiö

Laivanisännistöyhtiö on pelkästään kauppamerenkulun harjoittamiseen tarkoitettu yhtiömuoto. Laivanisännistöyhtiö syntyy, kun kaksi tai useampia luonnollisia tai juridisia henkilöitä liittyy yhteen harjoittaakseen merenkulkua ansiotarkoituksessa yhteiseen lukuun aluksella, jonka nämä osakkaat (isännät) itse omistavat määräosuuksin.

Luonnollinen henkilö

Luonnollinen henkilö harjoittaa yritystoimintaa omalla nimellään tai rekisteröidyllä toiminimellä. Tähän ryhmään kuuluvat ammatinharjoittajat, yksityiset elinkeinonharjoittajat, useimmat maatilatalouden ja metsätalouden harjoittajat sekä liikkeenharjoittajat.

Muu oikeudellinen muoto

Muut yhtiöt sekä ulkomaiset yhteisöt tai niiden sivuliikkeet Suomessa.

Oikeudellinen muoto

Oikeudellisella muodolla yksilöidään juridisen henkilön oikeudellinen asema. Oikeudellisen muodon luokitus perustuu kaupparekisterin yhtiömuotoihin ja verolainsäädännön vaatimuksiin. Yritysten ja yhteisöjen oikeudellinen muoto on tallennettu Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Tilastokeskuksen oikeudellisen muodon luokituksen perustana on YTJ ja verohallinnon käyttämä oikeudellisen muodon koodisto. Tilastokeskuksen luokituksessa osa verohallinnon luokista on yhdistetty.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiön perustajina voi olla yksi tai useampia luonnollisia tai juridisia henkilöitä. Yksityisen osakeyhtiön osakepääoma on vähintään 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa. Osakkaat eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön sitoumuksista. Osakeyhtiö ilmoitetaan kaupparekisteriin.

Osuuskunta

Jäsentensä eduksi taloustoimintaa harjoittava yhteisö, jonka jäsenmäärä ja pääoma ovat ennalta määräämättömät. Jäsenet osallistuvat toimintaan käyttämällä hyväkseen yhteisön palveluksia. Osuuskunnan perustajia tulee olla vähintään viisi. Jos sääntöjen mukaan jäsenten enemmistö on osuuskuntia tai yhteisöjä, perustajia tarvitsee olla vain kolme. Osuuskunta merkitään kaupparekisteriin. Osuuspankki on pankkitoimintaa harjoittava osuuskunta.

Päätoimiala

Kaikille yrityksille ja varsinaisille toimipaikoille määritellään itsenäisesti toimiala toimialaluokituksen tarkimmalla tasolla.

Yritysrekisterissä yrityksen päätoimiala määräytyy yrityksen eri toimialoilla toimivissa toimipaikoissa syntyvän arvonlisäyksen perusteella. Arvonlisäys vastaa läheisesti jalostusarvoa. Yrityksen kunkin toimialan arvonlisäys saadaan kertomalla kunkin toimipaikan työllisten määrä toimipaikan toimialan keskimääräisellä arvonlisäyksellä ja suhteuttamalla saatu luku toimipaikan toiminta-aikaan tilastovuoden tilikaudella. Päätoimiala määritellään vaiheittain toimialaluokituksen kirjaintasolta tarkimmalle tasolle. Yrityksen päätoimialaksi määräytyy yleensä sen toimipaikan toimiala, jossa tilikauden arvonlisäys on suurin.

Yrityksen päätoimiala voi muuttua esimerkiksi yhtiöittämisen seurauksena, kun yrityksen kokonaisarvonlisäyksen kannalta merkittävä osa yritystä itsenäistyy.

Säästöpankki

Säästöpankki ja säästöpankkiosakeyhtiö ovat luottolaitostoiminnasta annetussa laissa (1993/1607) tarkoitettuja talletuspankkeja, joiden erityistarkoituksena on säästämisen edistäminen. Toimiluvan säästöpankeille myöntää valtiovarainministeriö ja ne ilmoitetaan kaupparekisteriin.

Taloudellinen yhdistys

Yhteisö, jonka tarkoituksena on voiton tai muun välittömän taloudellisen edun hankkiminen siihen osallistuville tai jonka tarkoitus tai toiminnan laatu muuten on pääasiassa taloudellinen. Yhdistyslaki ei koske näiden yhdistysten toimintaa vaan se perustuu yhdistystä perustettaessa sovittuihin toimintaperiaatteisiin tai erityislainsäädäntöön. Tällaisia yhdistyksiä ovat mm. metsänhoitoyhdistykset ja hypoteekkiyhdistykset.

Verotusyhtymä

Verotusyhtymiin kuuluvat: 1) verotusyhtymät, 2) yhteisvastuulliset pidätysvelvolliset, kuten rekisteröimättömät yhtiöt, säätiöt tai yhdistykset, 3) yhteismetsät, 4) maatilat, 5) elinkeinoyhtymät ja 6) muut verotuksen yksiköt.

Yhteisetuudet

Yhteisetuudet, kuten kalastuskunnat ja tiekunnat.

Yrityskanta

Yrityskanta on poikkileikkaustieto kaikkien toimivien yritysten lukumäärästä tiettynä ajankohtana. Yritysten lukumäärään vaikuttavat muutokset yritysten aloittamis- ja lopettamistietojen kertymässä. Tieto julkistetaan yritysrekisterin Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa.


Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Tiedot aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä päivittyvät ajan myötä. Aloittaneiden yritysten lukumäärä on ensimmäisessä julkistuksessa yleensä todellisuutta pienempi. Jos lopettaneeksi merkitty yritys aktivoituu uudelleen alle 18 kuukautta lopettamispäivämäärän jälkeen, niin lopettamistieto poistetaan. Tästä syystä lopettaneiden yritysten lukumäärä on ensimmäisessä julkaisussa todellisuutta suurempi. Rekisteröintien lukumäärien muutokset ovat vähäisiä.

Oikea-aikaisuus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa julkaistaan tietoja vuosineljänneksittäin. Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten tiedot julkistetaan neljä kuukautta tilastoajanjakson päättymisestä. Vuositilasto, joka on kooste aiemmin julkaistuista neljännesvuositiedoista, julkaistaan tilastovuotta seuraavan vuoden lokakuussa.
 Rekisteröinnit julkaistaan noin 50 päivää tilastoajanjakson päättymisestä.

Täsmällisyys

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston tiedot julkaistaan julkaisukalenterin mukaisina päivinä.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston tiedot kattavat koko Suomen.
 

Ajallinen vertailukelpoisuus

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa on tarkistettu yritysten luokittelua oikeudellisen muodon mukaan vuoden 2013 ja sitä uudempien vuosien osalta. Näkyvin muutos oli se, että luokka ”32 Keskinäinen vakuutusyhtiö” putosi pois. Siinä olleet tapaukset siirtyivät pääsääntöisesti luokkaan ”53 Keskinäinen vahinkovakuutusyhdistys”. Lisäksi pientä siirtymää oli luokasta ”11 Luonnollinen henkilö” luokkaan ”12 Kuolinpesä, perikunta”.  Tarkistukset tulivat ensimmäisen kerran käyttöön 25.7.2019 julkistuksen yhteydessä.
 
Lopettaneiden yritysten määriä eikä yrityskannan kokotietoja ole julkistettu tilastovuoden 2017 kolmelta viimeiseltä vuosineljännekseltä. Syynä tähän on lähdetiedoissa tapahtuneet tarkistukset, minkä seurauksena näissä neljänneksissä tapahtui epätavallisen suuria heilahteluja lopettaneiden osalta.

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston aikasarjat katkesivat myös Tilastokeskuksen yritystilastojärjestelmän uudistuksen yhteydessä. Uusi järjestelmä otettiin käyttöön tilastovuodesta 2013 alkaen. Uudistuksen yhteydessä tarkennettiin muun muassa yrityksen lopetustiedon muodostamista. Uudistukset vaikuttavat myös luokitteleviin tietoihin, kuten oikeudelliseen muotoon, kotikuntaan ja toimialaan.

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston perusta on muuttunut alkaen 05/2007 julkistuksesta. Aiemmin tilaston tiedot johdettiin yritysrekisteriin merkittyjen aloitus- ja lopetustietojen pohjalta. Uudessa menetelmässä tiedot tuotetaan Verohallinnon yrityksiä koskevien rekisteröintitietojen pohjalta. Tämän lisäksi tilaston kohdejoukko on laajentunut. Aiemmin kohdejoukkoon sisältyivät yritykset, jotka toimivat työnantajina tai olivat liiketoiminnasta arvonlisäverovelvollisia. Uusi kohdejoukko sisältää myös kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta alv-velvolliset yritykset. Kohdejoukon laajennus näkyy selvimmin toimialaluokassa ”L. Kiinteistöalan toiminta”.

Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten aiemmin julkaistun tilaston mukainen aikasarja päättyy aloittaneiden yritysten osalta vuoden 2006 toiseen neljännekseen ja lopettaneiden yritysten osalta vuoden 2006 ensimmäiseen neljännekseen. Toimialaluokituksen TOL2008 mukaiset aikasarjat alkavat vuodesta 2005. Myös nämä vanhat aikasarjat ovat edelleen nähtävissä tilaston kotisivuilla.

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston tieto "Yrityskanta" ja Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston tieto "Yritysten lukumäärä" eivät täysin vastaa toisistaan.

Aloittaneet ja lopettaneet -tilaston ''yrityskanta'' on Verohallinnon yrityksiä koskevien rekisteröintitietojen perusteella johdettu, kyseisenä ajankohtana toiminnassa olleiden yritysten lukumäärä, joka kattaa liiketoiminnasta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta arvonlisäverovelvolliset yritykset sekä työnantajina toimivat yritykset. Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston ''yritysten lukumäärä'' on yritysmäärä vuoden keskiarvotietona. Se kattaa kaikentyyppiset yritykset, siis muutkin kuin alv-velvolliset tai työnantajayritykset, ja siihen lasketaan mukaan yritykset, joiden toiminta-aika tilastovuonna sekä liikevaihto tai henkilömäärä ylittävät tietyt alarajat. Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston käytännöt on kuvattu tarkemmin tilaston kotisivuilla https://stat.fi/tilasto/yrti.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten tietolähteinä ovat Tilastokeskuksen yritysrekisteri ja Verohallinnolta saatavat yritysten rekisteröintitiedot. Uusien yritysten rekisteröinnit saadaan Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon ylläpitämästä yritystietojärjestelmästä (YTJ).

Menetelmät

Tiedon käsittely

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilasto perustuu rekisteriaineistoihin, joista tiedot otetaan annettuina.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Taloustilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.

Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus. 

Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi) 

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilastossa julkaistavat tiedot eivät ole salaussäännösten alaista tietoa.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun. 

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa 

Tietojen jakaminen

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilaston tietoja julkaistaan neljännesvuosittain tilaston kotisivuilla ja StatFin-tietokannassa.

Muu tiedonjakelu

Tietoja aloittaneista ja lopettaneista yrityksistä on saatavilla myös maksuttomana tai maksullisena tietopalveluna.
Ks. lisätietoja palvelusta http://www.stat.fi/tup/yritysrekisteri/yhteystiedot.html.

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.   

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta. 

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.   

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa. 

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Laadun arviointi

Aloittaneet ja lopettaneet yritykset -tilasto perustuu tilastointiajankohdan poikkileikkausaineistoon Tilastokeskuksen yritysrekisterin tiedoista ja Verohallinnon yrityksiä koskevista rekisteröintitiedoista. Muutokset tietojärjestelmissä tai tietokantojen ylläpidossa voivat vaikuttaa tilaston tietoihin ja aikasarjojen vertailukelpoisuuteen.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Kehikot täydentävät toisiaan. Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. 

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi) 

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista. 

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet 

Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.