7.5.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Maatalouden taloustilit (EAA) tarjoavat kansantalouden tilinpitoa yksityiskohtaisempia ​​tietoja maatalouden toimialalta. Tilien tarkoituksena on analysoida maatalouden tuotantomenetelmiä ja tuotannosta saatavia tuloja. Tilinpäätös perustuu siten toimialakonseptiin.

Maatalouden taloustilit kuvaavat ​​tietoja tuotoksen arvosta (mitattuna sekä tuottajahinnoin että perushinnoin), välituotekäytöstä, maataloustuista ja veroista, kiinteän pääoman kulumisesta, vuokrista ja koroista, pääoman muodostumisesta jne. Arvot ovat saatavissa sekä käyvin että kiintein hinnoin.
Maatalouden taloustilit (EAA) ovat yksi Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmän (ESA) satelliittitili, joka tarjoaa lisätietoja maatalouden erityisluonteesta. Vaikka tilien rakenne vastaa läheisesti kansantalouden tilinpidon rakennetta, niiden laatiminen edellyttää asianmukaisia menetelmiä.

Tilaston perusjoukko

Paikallisen toimialayksikön käyttäminen maatalouden perusyksikkönä merkitsee muidenkin kuin vain maatalouden sivutoimintojen kirjaamista maatalouden taloustileille, jos niitä ei voida erottaa maatalouden päätoiminnasta. Paikallisten maatalouden toimialayksiköiden erottamattomat maatalouden sivutoiminnat määritellään maatalouden tuotantoon läheisesti liittyviksi toimiksi. Tällaiset päätuotannosta erottamattomat sivutulot tuotoksesta, välituote -käytöstä, palkansaajakorvauksista ja työpanoksesta ei voida erottaa puhtaasta maataloudesta sisällytetään maatalouden taloustileille ns. erottamattomina sivutuloina ja kustannuksina.
Erottamattomien muiden kuin maatalouden sivutoimintojen valintaperuste ei ole niinkään tuotteen luonne kuin toiminnan tyyppi. Esimerkiksi maatilan tarjoamat matkailupalvelut on otettava mukaan vain, jos niitä ei voida erottaa maatalouden toiminnoista.

Tilastoyksikkö

Tilaston tarkoitus on kuvata erityisesti ammattimaisesti harjoitettua maatalous -toimialaa. Tällä hetkellä maatalouden tilastollisissa tutkimuksissa, esim. maatilojen rakennetutkimuksissa, käytetään tilastoyksikkönä maataloudelle parhaiten soveltuva paikallinen toimialayksikköä - maatilaa. Maatiloilla harjoitetta tuotanto on kuitenkin hyvin monimuotoista, joten EKT-säännön tiukan soveltamisen pitäisi tosiasiassa johtaa maatilan jakamiseen useisiin erillisiin paikallisiin toimialayksikköihin tapauksissa, joissa samalla tilalla harjoitetaan useampaa NACE Rev. 2: n nelinumerotason toimintaa.
Suomessa käytössä on 1) institutionaalinen yksikkö sektoritileillä, 2) toimipaikka, joka vastaa paikallista toimialayksikköä; tämä on käytössä tuotantotileillä, investoinneissa ja tarjonta- ja käyttötaulukoissa.

Mittayksikkö

Maatalouden taloustileillä kaikki virrat ja varannot mitataan raha-arvoisina, Poikkeuksen muodostavat vain maatalouden työvoimaan liittyvät muuttujat, jotka ilmaistaan henkilöinä ja tehtyinä työtunteina. Käyvien (markkina) hintojen lisäksi jotkin taloustilien muuttujat ilmaistaan myös edellisen vuoden hintaisina ja ketjutettuina volyymitietoina. ks. kappale Perusajankohta.

Perusajankohta

Käsite ‘perusvuosi’ ei ole käytössä maatalouden taloustileillä. Sen sijaan jotkin tilinpidon muuttujat muodostetaan käsittein ’edellisen vuoden hinnoin’ sekä ’ketjutetuin volyymein’. Muuttujien esittäminen edellisen vuoden hinnoin mahdollistaa volyymi-indeksin muodostamisen laskentavuoden ja edellisen vuoden välille. Kun viitevuosi on valittu, voidaan volyymi-indeksit ketjuttaa kaikille viitevuoden mukaisille käypähintaisille muuttujille. Tällöin saadaan volyymiestimaatti kaikille halutuille ajankohdille.

Viiteajankohta

Viitejakso on kalenterivuosi. Maatalouden taloustilit lasketaan ns. suoriteperusteisesti, eli viitevuosi kuvaa tuotanto- ja käyttöaikaan, joka ei välttämättä vastaa myynti- ja ostoaikaa. Esimerkiksi vuonna n tuotetut (korjatut) viljat arvostetaan vuoden n maatalouden taloustileihin, mukaan lukien seuraavana vuonna myyty tai käytetty osa.

Viitealue

Maatalouden taloustilien viitealue on koko Suomen alue.
 

Kattavuus

Tilasto kattaa kaikki maataloustuotantoon osallistuvat yksiköt. Poikkeuksena tästä on ns. kotitarveviljey, eli vain omaan kulutukseen tapahtuva tuotanto ei sisälly tähän tilastoon. NACE Rev. 2: n toimiala 01 sisältää seuraavat alatoimialat: 01.1: Yksivuotisten kasvien viljely, 01.2: Monivuotisten kasvien viljely, 01.3: Kasvien lisääminen, 01.4: Eläintuotanto, 01.5: Sekaviljely, 01.6: Maatalouden tukitoimet ja sadonkorjuun jälkeiset toimet, sekä 01.7: Metsästys ym. palvelut.
Ohjeellisesti tiloilla tapahtuva maataloustuotteiden jalostus sisältyy tileille, mikäli jalostettavat tuotteet on kasvatettu kyseisellä tilalla. Maatalouden taloustilille ominainen luettelo maataloustoiminnoista vastaa näitä seitsemää ryhmää (01.1. – 01.7.) seuraavin poikkeuksin: Maatalouden taloustileillä ja kansantalouden tilinpidossa maatalouden toimialalle sisältyvien yksiköiden määritelmä poikkeaa hieman toisistaan. Erot voidaan tiivistää seuraavasti:
EAA Maatalouden maataloustoimialayksiköt =
NA maataloustoimialayksiköt -
sellaiset tuotantoyksiköt, jotka tarjoavat muutakin kuin maataloustyönä tehtäviä maatalouspalveluita (eli esimerkiksi maatalouspalveluita tarjoavat koneyritykset)
+ Maatalouden erotettavissa olevat sivutoiminnot sellaisissa yksiköissä, joiden pääasiallinen toiminta ei ole maataloutta.

Ajallinen kattavuus

Suomessa maatalouden taloustilien julkaisu aloitettiin vasta vuonna 2019. Kotimaassa julkaistu aikasarja alkaa vuodesta 2010. Suomi on toimittanut Euroopan tilastovirastolle Eurostatille maatalouden taloustilien tiedot Suomen EU jäsenyydestä alkaen. Yhtenäinen aikasarja EU:n tietokannassa Suomen osalta alkaa vuodesta 1975.

Jakelutiheys

Suomessa maatalouden taloustilit julkaistaan kerran vuodessa joulukuussa samassa yhteydessä kuin kuluvan vuoden ensimmäinen ennakkotieto toimitetaan Eurostatille.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Suomessa maatalouden taloustilien tiedot perustuvat suurimmaksi osaksi Suomen virallisiin tilastoihin (SVT) ja niistä saatuihin tietoihin. SVT tilastojen tuotanto on pääsääntöisesti lakiperusteista, joten niiden tuotantoa valvotaan myös tarkkaan. Tietojen tarkastusta ja validointia on myös lisätty Eurostatin taholta viime vuosina. Suomessa tilien luotettavuuden takaamiseksi tietoja verrataan muihin taloustilastoihin, kuten Tilastokeskuksen tuottamaan Maa- ja metsätalousyritysten taloustilaston (MMYTT) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuottamaan maatalouden kannattavuuskirjanpidon tuottamiin tietoihin. Osa lähdetietoina käytetyistä tilastoista on otostutkimuksia, joiden luotettavuus perustuu tilastolliseen edustavuuteen.
Eurostatille lähetettäviä maatalouden taloustilien tietoja voidaan revisioida vuosittain vaikkapa koko aikasarjan osalta. Tiedot voivat tarkentua jos käytettävissä on uusia ja tarkentuneita lähdeaineistoja, tai silloin kun laadintamenetelmät muuttuvat merkittävästi. Tilastointivirheet oikaistaan tilaston kotisivuilla.

Oikea-aikaisuus

Maatalouden taloustilit ilmestyy kerran vuodessa vuositilastona joulukuussa samassa yhteydessä kuin Eurostatille toimitetaan ensimmäinen ennakko kuluvan vuoden tuloksista. Maatalouden taloustilien tuotanto- ja julkistusaikataulu on siten sidottu tietojen toimittamiseen Eurostatille. Kuluvan vuoden osalta tiedot ovat hyvin ennakollisia, koska ne julkaistaan jo ennen vuoden loppumista. Aiempien vuosien osalta julkaistavat tiedot ovat toki tarkempia, joskin erityisesti edellisen vuoden tiedot tulevat yleensä revisioitumaan hieman erityisesti välituotekäytön osalta.

Täsmällisyys

Suomessa maatalouden taloustilit julkaistiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2019, joten julkaisutäsmällisyydestä on kokemusta vain lyhyeltä aikaa.

Täydellisyys

Tietosarjat koostuvat yli sadasta kirjanpitoerästä maata kohti. Useimmissa maissa tilit ovat melko täydellisiä, josta mitään tärkeää osaa ei voida puuttua ilman vakavia seurauksia. Eurostat tiedottaa jäsenvaltioita säännöllisesti tietopuutteista, ja pyrkii näin parantamaan tilannetta.

Tietojen revisoitumiskäytännöt

Eurostatille toimitettavia maatalouden taloustilejä voidaan tarkistaa jatkuvasti - se riippuu kunkin maan käytettävissä olevista tiedoista. Menetelmissä voi tapahtua muutoksia EY: n asetusten täytäntöönpanon seurauksena. Maat selittävät metodologian olennaiset muutokset, kun ne julkaisevat ensimmäistä kertaa tietoja, joihin tällaiset metodologiset muutokset vaikuttavat. Revisioista kertovan metadatan saatavuus on tärkeää, jotta voidaan ymmärtää tilinpidon tietojen sisältöä ja eri ajanhetkinä päivittyneiden tietojen eroja.

Otantavirhe

Ei soveltuva, mutta suurimmalle osalle lähdetilastoista (maatilojen rakennetutkimus, viljelytilastot, maitotilastot jne.) lasketaan näytteenottovirhe.

Muut virhelähteet (non-sampling errors)


 

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

EU:n eri jäsenvaltioiden maatalouden taloustilien tietojen vertailukelpoisuus taataan soveltamalla yhteistä asetusta ja laadintamenetelmiä. Kansalliset tietolähteet voivat kuitenkin poiketa huomattavasti toisistaan, joka voi heikentää maiden välistä vertailukelpoisuutta.
 

Ajallinen vertailukelpoisuus

Yksittäisen maan osalta tietojen ajallinen vertailtavuus yleensä paranee mitä pidempään maa on tuottanut maatalouden taloustilejä. Maatalouden tukijärjestelmien muutokset ovat vaikeuttaneet ajallisten vertailujen tekemistä.

Vertailukelpoisen aikasarjan pituus / CC2

Vertailukelpoinen aikasarja kansallisessa julkaisussa on vuodesta 2010 vuoteen 2019.

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Maatalouden taloustilien tietojen kehitys on suurelta osin ollut johdonmukaista maatalouden tuotantotilastojen ja maatalouden hintatilastojen yhdistetyn kehityksen kanssa. EAA-validointi sisältää vertailut näihin tilastoihin. Maatalouden taloustilien tärkeimmät indikaattorit (tuotanto, välituotekäyttö, bruttoarvonlisä jne.) ovat vertailukelpoisia maatalouden kansantalouden tilinpidon lukujen (NACE 01) kanssa. Suurimmista poikkeamista ilmoitetaan jäsenvaltioille tutkimusta varten.
Maatalouden taloustilien lukuja verrataan myös maatalouden kannattavuuskirjanpidon tietoihin (ns. FADN, tuottaa Luke), sekä Tilastokeskuksen maa- ja metsätalousyritysten taloustilaston tietoihin.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Maatalouden taloustilien laatimisen tärkeimpiä lähteitä ovat maataloustilastot ja hallinnolliset lähteet.
Sadon arviointi perustuu normaalisti tuotetun ja korjatun sadon määrään. Useimmiten joudutaan turvatumaan viljelyala -tietoihin ja sadon arviointiin. Sadon käyttöä selvitetään omilla käyttötarkoitusta kuvaavilla tilastoilla (esim. leipäviljaksi, rehuviljaksi, välituotekäyttö jne.)
Teurastuksista, elävien eläinten viennistä / tuonnista ja karjoista koostuvat tilastot ovat tärkeimmät tietolähteet eläinten tuotannon mittaamiseksi. Eläintuotteiden (pääasiassa maidon) tuotos arvioidaan yleensä käyttämällä myyntiä sivuliikkeille (meijerit, pakkaajat) niiden käyttötarkoituksen vuoksi.
Maatalouden hintatilastot ovat tärkein lähde maataloustuotannon ja välituotekäytön arvioinnille. Hinnat ja hintaindeksit ovat myös tärkeä lähde kun tuotannon arvo halutaan laskea kiintein hinnoin.
Suurinta osaa maatalouden välituotteista voidaan käyttää laajasti vain maataloudessa (siemenet ja taimiaineet, lannoitteet, torjunta-aineet jne.). Tässä tapauksessa maataloustarvikekaupan tilastoista saadaan luotettavia lähdetietoja ko. välituotekäytöstä.
Maatalouden työvoimatietojen osalta maatilojen rakennetutkimus on yleensä tärkein tietolähde. Asiantuntija-arvioita käytetään myös joissain tapauksissa - usein alan kattavuuden mukauttamiseksi.

Tiedonkeruumenetelmä

Suomessa käytetyt maatalouden taloustilaston tiedonkeruumenetelmät ja tietolähteet on kuvattu kohdassa 18 Eurostatin sivuilta löytyvässä kuvauksessa.

Tiedonkeruun tiheys

Kansallisesti maatalouden taloustilit julkaistaan kerran vuodessa. Tietovaranto tallennetaan julkistamisen yhteydessä Tilastokeskuksen Px web tietokantaan. Maatalouden taloustilien laadintaa varten ei toteuteta suoria tiedonkeruita, vaan tiedot perustuvat muihin tilastoihin ja hallinnollisiin lähteisiin, joita kerätään aina ko. lähdetietojen ilmestyttyä.

Menetelmät

Tilastoprosessi

Yksityiskohtainen menetelmäkuvaus maatalouden taloustilien laadinnasta ja käytetyistä tietoaineistoista löytyy Eurostatin sivuilta:
- EAA Inventory 2015
sekä Suomea koskevasta Eurostatin metadatasta.

Tiedon käsittely

Maatalouden taloustilien tiedot lasketaan käyvin hinnoin ja edellisen vuoden hinnoin kaikkien tuotteiden osalta, kuten asetuksessa 138/2004 vaaditaan. Tiedot perusvuoden hinnoissa (n = 2010 ja n = 2005) on laskettu käyttämällä nykyisten (n) ja edellisen vuoden (n-1) hintojen tietoja. Reaaliarvotiedot (2010, 2005 ja n-1-arvot) lasketaan kansallisia BKT-deflaattoreita käyttämällä.
Indikaattorit A, B ja C lasketaan reaaliaikaisten arvojen ja työpanostietojen avulla. Määrä-, hinta- ja arvo-, nimellis- ja reaaliaikaindeksit kootaan nykyarvojen, vakiohinta-arvojen ja reaaliarvojen perusteella.

Aineiston/datan validointi

Tietojen validoinnin tarkoituksena on varmistaa, että valittava tietosisältö on käynyt läpi hyväksynnän. Maatalouden taloustilien viimeinen validointi tapahtuu Eurostatin toimesta sen jälkeen, kun tiedot on toimitettu Eurostatille.
Tietojen alustava validointi tapahtuu Tilastokeskuksessa vertaamalla tietoja edellisten vuosien tietoihin, sekä samaa ilmiöaluetta kuvaaviin tietoihin.

Menetelmädokumentointi

Suomessa julkaistavien maatalouden taloustilien laadinnassa noudatetaan ”Maa- ja metsätalouden taloustilien laadintakäsikirja EAA / EAF 97 (Rev.1.1)” ja ”Maatalouden työpanostilastojen (ALI) laadintakäsikirjaa (Rev.1)”, joka julkaistiin vuonna 2000. EAA-asetuksen liite 1 on päivitetty käsikirja. Jos ja kun alkuperäisten käsikirjan ja liitteen välillä on eroja, niin liitteelle on annettava etusija.
Jäsenvaltiot ovat erikseen toimittaneet ns. inventoritiedot käyttämistään  tietolähteistä ja tietojenkeruumenetelmistä, joita on käytetty maatalouden taloustilien laskemiseen kansallisella tasolla. Joka viides vuosi, 2-3 vuotta inventoritietojen laadinnasta, toimitetaan Eurostatille taloustilien laadintaa koskeva laaturaportti.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Taloustilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.

Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö

Suomessa julkaistava Maatalouden taloustilit (EAA) tilasto perustuu Euroopan yhteisön 5 päivänä joulukuuta 2003 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N: o 138/2004. Tämä asetu luo oikeusperustan kaikkia jäsenmaita koskevien maatalouden taloustilien laatimiseen. Vuoden 2003 asetusta on muutettu useampaan otteeseen: 306/2005, 909/2006, 212/2008, 212/2008, 1350/2013 ja 2019/280.

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus.

Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi)

Euroopan tilastoista annetussa asetuksessa (EY) N:o 223/2009 (johdanto-osan 24 kappale ja artikla 20 kohta 4) 11 päivänä maaliskuuta 2009 (EUVL L 87, s. 164) säädetään tarpeesta laatia yhteiset periaatteet ja suuntaviivat, joilla varmistetaan käytettyjen tietojen luottamuksellisuus eurooppalaisten tilastojen tuottamiseen ja näiden luottamuksellisten tietojen saatavuuteen ottaen asianmukaisesti huomioon tekninen kehitys ja käyttäjien vaatimukset demokraattisessa yhteiskunnassa. Euroopan tilastoja koskevissa käytännesäännöissä säädetään lisäehdoista, joita tilastovirastojen on noudatettava tilastollisen tietosuojan suhteen (periaate 5).

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Tilastokielessä 'luottamuksellisella tiedolla' tarkoitetaan tietoja, joiden avulla tilastolliset yksiköt voidaan tunnistaa joko suoraan tai epäsuorasti ja sitä kautta paljastaa yksittäisiä tietoja. Sen määrittämiseksi, onko tilastollinen yksikkö tunnistettavissa, on otettava huomioon kaikki asiaankuuluvat keinot, joita kolmas osapuoli voi mahdollisesti käyttää tilastollisen yksikön tunnistamiseen. Vaikka kansantalouden tilinpidon tiedot ovat yleensä hyvin aggregoituja, saattaa aggregaattien alaerittelyissä ja/tai pienten talouksien alaerissä tämä olla mahdollista. Näissä tapauksissa olisi tehtävä toimenpiteitä, jotta erillisen tilastollisen yksikön tietoja ei paljasteta. Ohjeet, kuinka estää tiedon julkitulo, löytyvät englanninkielisestä Euroopan Komission käsikirjasta ”Handbook on Statistical Disclosure Control”.
Lähetetyt tiedot merkitään joko 'N = ei saa julkaista ennen määräpäivää' tai 'F = vapaa'.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun.

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa

Tietojen jakaminen

Euroopan yhteisö ei ole antanut Maatalouden taloustilien tietojen jakamisesta erillisiä valtuuksia.
 

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.  

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia. 

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.

Yksikkötason aineistojen saatavuus


 

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Kansallisia tietoja tarkistetaan kansallisten aikataulujen mukaisesti ja muutoksia sovelletaan Eurostatin online-tietokantaan. Suomessa maatalouden taloustilasto julkaistaan kerran vuodessa vuositilastona joulukuussa, samassa yhteydessä kun Eurostatille toimitetaan ensimmäinen ennakko kuluvan vuoden tuloksista. Kuluvan vuoden osalta tiedot ovat siten hyvin ennakollisia, koska ne julkaistaan jo ennen vuoden loppumista. Aiempien vuosien osalta julkaistavat tiedot ovat tarkempia, joskin erityisesti edellisen vuoden tiedot tulevat yleensä revisioitumaan hieman erityisesti välituotekäytön osalta.

Käyttäjien tarpeet

Maatalouden taloustilien tärkeimpiä käyttäjiä ovat EU:n maatalouden pääosasto (DG AGRI) sekä kansalliset maatalousministeriöt. Maatalouden taloustilien päätavoite onkin tuottaa tietoja yhteisen maatalouspolitiikan seurantaa ja arviointia varten. Lisäksi merkittäviä tietojen käyttäjiä ovat poliitikot, tutkijat ja toimittajat. Toki kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet voivat vapaasti käyttää ja hakea taloustilien tietoja sekä Eurostatin että Suomessa julkaistuista tietokannoista. Maatalouden taloustilien päätavoite on tuottaa tietoja yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) seurantaa ja arviointia varten.

Käyttäjätyytyväisyys

Suomessa maatalouden taloustilien tiedosta ei ole tehty käyttäjiä koskevaa tyytyväisyyskyselyä, mutta Eurostatin mukaan taloustilien käyttäjäpalaute on ollut positiivista. Tiedotusvälineiden reagointia Tilastokeskuksen julkistuksiin ja uutisointiin seurataan säännöllisesti ja ne raportoidaan.

Laatudokumentointi

Maatalouden taloustilien laatua valvotaan em. Menetelmädokumentointi kohdassa kerrotulla viiden vuoden väliajoin  toteutettavalla inventorilla ja laaturaporttien avulla. Inventoreiden ja laaturaporttien avulla laadintamenetelmät tehdään julkisiksi, joka puolestaan alistaa tehdyt ratkaisut julkisen arvioinnin alaisiksi. Näin kuvauksia voidaan myös verrata yhteiseen metodologiaan.

Laadun arviointi

Katso kohta Laadunvarmistus.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)

Eurostatilla on olemassa yhteiset tarkistusrutiinit vastaanotettujen EAA-tietojen yhdenmukaisuuden tarkistamiseen. Julkaisuvuoden EAA-tietojen vertailukelpoisuus edellisen vuoden tietoihin tarkistetaan. Jäsenvaltioita pyydetään tarkentavia selvityksiä tarvittaessa. Lehdistötiedotteissa ja tilastollisissa julkaisuissa käytetyt luvut tarkistetaan ennen julkaisua.

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista.

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet

Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot.

Euroopan yhteisön lainsäädännön ja Euroopan tilastojen käytännesääntöjen (Periaate 6 Puolueettomuus ja objektiivisuus, Periaate 13 Oikea-aikaisuus ja täsmällisyys ja Periaate 15 Saatavuus ja selkeys) mukaisesti maatalouden taloustilien tiedot, jotka täyttävät laatukriteerit ml. riittävä metadata, tulee antaa käyttäjien saataville. Käyttäjille tulee kertoa milloin tiedot ovat saatavilla ja miten ne saa käyttöönsä.

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.