28.4.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Joka toinen vuosi julkaistava innovaatiotoimintatilasto sisältää tietoja vähintään kymmenen henkilöä työllistävien yritysten innovaatiotoiminnan yleisyydestä ja luonteesta sekä innovaatiotoiminnan menoista ja rakenteesta tehdasteollisuudessa, kaivostoiminnassa, energia- ja jätehuollossa sekä eräillä palvelutoimialoilla. Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan kaikkia yrityksen kehittämis-, rahoitus- ja kaupallistamistoimia, jotka tähtäävät tai johtavat innovaatioihin - joko tuoteinnovaatioihin tai liiketoimintaprosesseihin liittyviin prosessi-innovaatioihin. Tutkimus- ja kehittämistoiminta lasketaan kokonaisuudessaan innovaatiotoiminnaksi.

Innovaatiotoiminnan lisäksi tutkimus kartoittaa yritysten tietovirtoja ja kehittämispotentiaalia laajemminkin. Tutkimustuloksia julkaistaan pääosin toimialoittain ja yritysten kokoluokan mukaan.

Tutkimus ja tilasto ovat EU-harmonisoituja (Community Innovation Survey CIS), ja ne toteutetaan ja tuotetaan kaikissa EU-maissa. Innovaatiotoiminta-tilaston käsitteet perustuvat kansainvälisiin ohjeisiin ja suosituksiin (OECD, Eurostat).

Tilaston perusjoukko

Innovaatiotoiminta on yrityskysely ja -tilasto, joka kattaa vähintään kymmenen henkilöä työllistävät yritykset toimialoilla B-C-D-E-G46-H-J-K-M71-M72-M73 (Toimialaluokitus 2008). Innovaatiotutkimusta ei tehdä muilta talouden sektoreilta. 

Tilastoyksikkö

Innovaatiotilaston tilastoyksikkö on tilastovuodesta 2022 lähtien yritys (yritysyksikkö). Yritys on päätöksenteossaan itsenäinen yksikkö, joka tuottaa tavaroita ja/tai palveluja markkinoilla myytäväksi. Yritys voi muodostua yhdestä tai useammasta oikeudellisesta yksiköstä. Aiemmissa tutkimuksissa tilastoyksikkö oli oikeudellinen yksikkö, joissakin tapauksissa konserni tai konsernin Suomessa toimiva osa.

Mittayksikkö

Osuus yrityksistä, %
Yritysten lukumäärä
Tuhatta euroa (€ 1000) tai miljoonaa euroa (€ milj.)
Liikevaihto-osuus, % liikevaihdosta

Viiteajankohta

Innovaatiotoiminta määritellään kolmen vuoden ajanjaksolta, mikä on samalla myös innovaatiotutkimuksen tutkimusperiodi. Tutkimuksen ja aineiston tilastovuosi on kolmen vuoden aikajakson viimeinen vuosi. Tilastovuotena on aina parillinen vuosi. 
Kyselyn kvalitatiiviset tiedot kysytään koko kolmen vuoden ajanjaksolta, kvantitatiiviset tiedot kerätään ainoastaan tilastovuodelta.

Viitealue

Tutkimuksen tiedot koskevat yritysten toimintaa Suomessa.
Kansallisesti tiedot julkaistaan ainoastaan koko maan tasolla. Pieniä ja keskisuuria yrityksiä (10-249 henkilöä) koskevista keskeisistä indikaattoreista (kuten muut innovaatiomenot kuin t&k-menot, innovaatiotoimintaan liittyvä yhteistyö, tuoteinnovaatioiden uutuusarvoa koskevat tiedot) toimitetaan EU:lle myös NUTS2-tason tiedot.

Kattavuus

Innovaatiotoiminta on yrityskysely ja -tilasto, joka kattaa vähintään kymmenen henkilöä työllistävät yritykset toimialoilla B-C-D-E-G46-H-J-K-M71-M72-M73 (Toimialaluokitus 2008). Innovaatiotutkimusta ei tehdä muilta talouden sektoreilta.

Ajallinen kattavuus

Yritysten innovaatiotoimintaa koskevia tietoja on kerätty vuodesta 1991 lähtien (aiheen pilotointi 1989), vuodesta 1996 alkaen säännöllisesti kahden vuoden välein.

Tutkimuksen tiedot eivät kaikilta osin ole sellaisenaan suoraan vertailukelpoisia eri tutkimusajankohtien välillä. Aikasarjojen pituuksiin vaikuttavat käsitteisiin ja määritelmiin tehdyt muutokset, toimialaluokituksen ja tutkimuksen toimialakattavuuden muuttuminen ajassa sekä kysymyksenasetteluihin tehdyt muutokset ja tarkennukset. Tutkimuksen sisältö myös vaihtuu osittain joka kierroksella (rotatoivia kysymyksiä tai esimerkiksi ajankohtaisia teemoja).

Jakelutiheys

Innovaatiotoimintatilaston tiedot julkaistaan joka toinen vuosi (parillisina vuosina).

Käsitteet

Innovaatio

Yrityksen innovaatio on uusi tai parannettu tuote tai liiketoimintaprosessi (tai niiden yhdistelmä), joka eroaa merkittävästi yrityksen aiemmista tuotteista tai prosesseista ja jonka yritys on tuonut markkinoille tai ottanut käyttöönsä.

Innovaatiotoiminta

Innovaatiotoiminta käsittää kaikki yrityksen kehittämis-, rahoitus- tai kaupallistamistoimet, jotka tähtäävät tai johtavat innovaatioihin.

Prosessi-innovaatio

Prosessi-innovaatio on yrityksen käyttöönottama uusi tai parannettu, yhteen tai useampaan liiketoiminnan osa-alueeseen liittyvä prosessi, joka merkittävästi eroaa yrityksen aiemmista liiketoimintaprosesseista.

Liiketoimintaprosesseihin liittyvät prosessi-innovaatiot voivat kohdistua tavaroiden tai palveluiden tuotantomenetelmiin, logistiikka-, toimitus- tai jakelumenetelmiin, markkinointiin ja myyntiin, tieto- ja viestintäteknologian sekä tiedonkäsittelyn menetelmiin, hallinnon menetelmiin mukaan lukien liiketoimintakäytännöt yrityksen toimintojen sekä ulkoisten suhteiden organisoimiseksi sekä menettelyt työnjaon vastuiden, päätöksenteon tai henkilöstöhallinnon organisoimiseksi, sekä tuote- ja prosessikehitystyön menetelmiin.

Tilattu tutkimus ja kehittäminen

Tilatulla t&k-toiminnalla tarkoitetaan yrityksen muilta tilaamia t&k-palveluja tai -projekteja, jotka palveluntuottajan näkökulmasta ovat omaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Tunnusomaista tilatulle t&k:lle on, että hankkeen toteuttaja pitkälti määrittelee projektin sisällöllisen toteutuksen.

Tuoteinnovaatio

Tuoteinnovaatio on uusi tai parannettu tavara tai palvelu, joka eroaa merkittävästi yrityksen aiemmista tavaroista tai palveluista ja joka on tuotu markkinoille.

Tuoteinnovaatioihin sisältyvät tuotteiden muotoiluun (design) tehdyt merkittävät muutokset sekä digitaaliset tavarat ja palvelut.
Tuoteinnovaatioita eivät ole uusien tavaroiden pelkkä jälleenmyynti tai pelkästään esteettisluonteiset muutokset.

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot

Oman t&k-henkilöstön palkkausmenot
Tutkimustyövuosien mukainen t&k-toiminnan osuus vuosittaisista palk-kausmenoista. Palkkausmenoihin lasketaan varsinainen rahapalkka, luontaisedut arvioituna todellisiin arvoihin, loma-ajan palkka sekä lomaraha. Palkkausmenoihin lasketaan myös sosiaaliturvamaksu, työttömyysvakuutusmaksu sekä lakisääteiset ja vapaaehtoiset eläkevakuutusmaksut.

Aineet, tarvikkeet, muut käyttömenot
T&k-hankkeissa tarvittavat aineet ja tarvikkeet sekä myös niiden koneiden ja laitteiden hankinnat, joiden arvioitu käyttöikä on enintään vuosi. Muita käyttömenoja ovat t&k-toiminnan arvioitu osuus esimerkiksi rakennusten käyttömenoista, tietoliikennemaksuista, matkoista, sekä hallintomenoista (ml. ne hallinto- ja huoltohenkilökunnan palkkausmenot, joita ei ole sisällytetty tutkimushenkilökunnan palkkausmenoihin).

Ostetut palvelut
Omiin t&k-hankkeisiin liittyvät palvelujen ostot. Näitä ovat yrityksen ulkopuolisen henki-löstön tuottamat yrityksen omaan t&k-toimintaan liittyvät palvelut. Ostetut palvelut voivat olla esim. ohjelmointipalveluja, konsultointipalveluja sekä muita suunnittelupalveluja, jotka yleensä eivät ole tutkimus- ja kehittämistoimintaa palvelujen antajan kannalta.

Koneiden, laitteiden, rakennusten tai muun käyttöomaisuuden hankintamenot Hankintamenot, jotka palvelevat ainoastaan t&k-toimintaa kokonaisuudessaan, muussa tapauksessa t&k-toiminnan osuus menoista arvioidaan käyttösuhteiden mukaan. Tähän sisällytetään myös t&k-toimintaa varten erikseen hankitut tietokoneohjelmistot mukaan lukien tarvittavien ohjelmistojen lisenssimaksut.

Tutkimus- ja kehittämistoiminta

Tutkimuksella ja kehittämisellä (t&k) tarkoitetaan yleisesti luovaa ja systemaattista toimintaa tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä uusiin sovelluksiin. Tavoitteena on jotakin olennaisesti uutta.

Tutkimus ja kehittäminen on ominaisuuksiltaan:

Uutta tietoa tavoittelevaa: t&k:n tavoitteena on tuottaa uutta tietoa ja uusia tuloksia. Pelkkä olemassa olevan tiedon soveltaminen uusien ratkaisujen, tuotteiden, prosessien tai menettelytapojen kehittämiseksi ei ole tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Luovaa: t&k-toiminnalle tunnusomaista on luovuus, ongelmanasettelu, uudenlaisten käsitteiden ja hypoteesien testaaminen. Tuotteiden, prosessien, käytänteiden tai mallien rutiininomainen uudistaminen tai kehittäminen ei ole t&k-toimintaa.

Onnistumisen suhteen epävarmaa: t&k-toiminnalle on tunnusomaista epävarmuus sekä toteutuvien tulosten että tarvittavien resurssien suhteen.

Systemaattista: t&k-toimintaa suoritetaan suunnitelmallisesti ja sen toteutusta seurataan. Toiminnan tarkoitus on määritelty ja siihen on kohdennettu suunnitellut resurssit. T&k-toiminta on usein organisoitu projektiksi, mutta se voi olla myös yhden henkilön tai ryhmän suorittamaa tavoitteellista toimintaa.

Tuloksiltaan siirrettävissä olevaa ja/tai toisinnettavaa: t&k-työn tuottama tieto ja tulokset ovat toisinnettavia ja siirrettävissä.

Tutkimus ja kehittäminen kattaa seuraavia toimintoja:

Perustutkimus, jolle on tunnusomaista uuden tiedon tavoittelu ilman välitöntä käytännön sovellusta. Perustutkimusta on esimerkiksi ominaisuuksien, rakenteiden, syy- ja seuraussuhteiden analyysit, joiden tavoitteena on uusien hypoteesien, teorioiden ja lainalaisuuksien muodostaminen, todentaminen ja selittäminen.

Soveltava tutkimus, jossa tavoitteena on jokin uuden tiedon avulla toteutettava käytännön sovellus. Pyrkimyksenä voi olla esim. sovellusten etsiminen perustutkimuksen tuloksille tai uusien menetelmien ja keinojen luominen tietyn ongelman ratkaisemiseksi.

Kehittämistyö, jolla tarkoitetaan tutkimuksen tuloksena ja/tai käytännön kokemuksen kautta saadun tiedon käyttämistä uusien tuotteiden, prosessien tai menetelmien aikaansaamiseen tai olemassa olevien olennaiseen parantamiseen.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Keskeisimmät virhelähteet ovat mittausvirheet ja vastauskato. 

Tutkimustulosten tarkkuutta ja luotettavuutta voidaan yleisesti ottaen pitää kyselyspesifisten muuttujien osalta hyvänä. Otanta-asetelman ja vastausten perusteella virheiden mahdollisuutta pidetään rajallisena ja tiedonkeruun aikana ei ole havaittu merkittäviä haasteita kysymysten tulkinnassa.

Oikea-aikaisuus

Innovaatiotoimintatilaston tilastotiedot julkaistaan 16 kuukautta tilastovuoden päättymisestä (t+16), EU-regulaation vaatimus on t+18.

Täsmällisyys

Innovaatiotoimintatilaston tiedot on julkaistu suunnitellussa aikataulussa.

Täydellisyys

Tiedot ovat saatavissa kaikista lain säätämistä tai muutoin sovituista indikaattoreista EU-suosituksen mukaisilla toimialoilla ja suosituksen mukaisissa kokoluokissa. Toimialatiedot esitetään pääosin kaksinumerotasolla lukuun ottamatta toimialoja, jotka on tietosuojan vuoksi joko aggregoitu tai peitetty, tai joissa ilmiö on liian harvinainen esitettäväksi näin tarkalla tasolla.

Peittovirheet

Otoskekehikko t-1, jolloin tilastovuonna (t) kohdejoukkoon siirtyviä yrityksiä ei mukana.
Ei duplikaatteja.
Havaittu ylipeitto on keruukerroittain noin prosentin verran kehikon yritysten lukumäärästä.

Mittausvirhe

Innovaatio voidaan käsitteenä määritellä kyselytutkimuksen yhteydessä vain yleisellä tasolla. Viime kädessä sen tulkinta on subjektiivinen ja riippuu tiedonantajan näkemyksestä. Käytännössä mittausvirheen mahdollisuus on täten olemassa.

Yksikkökato / A4

Vastausaste on viimeisimmissä innovaatiotutkimuksissa jäänyt alle tavoitetason 70 prosenttia, ja yksikkökato on kasvanut yli 30 prosenttiin. CIS 2022 -tutkimuksessa yksikkökato 36,5 prosenttia. CIS 2022 -tutkimuksen kehikossa yrityksiä oli 9924 ja kyselyssä 3984 yritystä. <caption>
Toimialaryhmä Henkilöstön suuruusluokka Kehikko Kysely

Peitto-%/otantasuhde

Ylipeitto Vastanneet Vastausaste, %
Kaikki toimialat 10-49 7693 2531 32,9 53 1450 58,5
Kaikki toimialat 50-249 1840 1062 57,7 12 737 70,2
Kaikki toimialat 250- 391 391 100,0 3 299 77,1
Kaikki toimialat Kaikki yritykset 9924 3984 40,1 78 2486 63,5
Teollisuus 10-49 2980 1034 34,7 25 593 58,8
Teollisuus 50-249 875 525 60,0 4 372 71,4
Teollisuus 250- 210 210 100,0 1 168 80,4
Teollisuus Kaikki yritykset 4065 1769 43,5 30 1133 65,2
Palvelut 10-49 4713 1497 31,8 28 857 58,3
Palvelut 50-249 965 537 55,6 8 365 69,0
Palvelut 250- 181 181 100 2 131 73,2
Palvelut Kaikki yritykset 5859 2215 37,8 38 1353 62,1

Eräkato / A5

Keskeisimmät muuttujat innovaatioiden käyttöönotosta ja innovaatiotoiminnan harjoittamisesta ovat tiedonantajille pakollisia vastattavia, jolloin niissä ei esiinny myöskään eräkatoa.

Muilta osin aineiston eräkadot ovat vähäisiä. 

Käsittelyvirhe

Koska ilmiön määrittely on subjektiivinen ja vertailutietoja aineiston tarkistamiseksi ei välttämättä ole, myös käsittelyvirheen mahdollisuus on olemassa. Käsittelyvirheitä pyritään minimoimaan monipuolisten ja kattavien virhetarkistusten avulla eri muuttujien sekä myös eri aineistojen välillä.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Innovaatiotoimintatilaston tiedot tuotetaan Eurostatin suositusten ja ohjeiden mukaisesti, ja ovat täten harmonisoituja.

Ajallinen vertailukelpoisuus

Yritysten innovaatiotoimintaa koskevia tietoja on kerätty vuodesta 1991 lähtien (aiheen pilotointi vuonna 1989), vuodesta 1996 alkaen säännöllisesti kahden vuoden välein.

Tutkimuksen tiedot eivät kaikilta osin ole sellaisenaan suoraan vertailukelpoisia eri tutkimusajankohtien välillä. Aikasarjojen pituuksiin vaikuttavat käsitteisiin ja määritelmiin tehdyt muutokset, toimialaluokituksen ja tutkimuksen toimialakattavuuden muuttuminen ajassa sekä kysymyksenasetteluihin tehdyt muutokset ja tarkennukset. Tutkimuksen sisältö myös vaihtuu osittain joka kierroksella. Tilastoon sisällytetään kulloinkin ajankohtaisia teemoja.

Edelliseen tutkimukseen verrattuna CIS2020-tutkimuksessa uusina aiheina olivat ilmastonmuutoksen vaikutus yritysten liiketoimintaan ja ympäristöhyötyjä tuottaneiden innovaatioiden käyttöönotto sekä kansalliset osiot yritysten tarvitsemasta osaamisesta ja koronapandemian vaikutuksista.

CIS2022-tutkimuksessa tiedusteltiin uusina kysymyksinä muun muassa syitä, miksi yrityksellä ei ollut innovaatiotoimia ilmoitettua enempää tai laisinkaan. 

Sen sijaan CIS2022-tutkimuksessa ei kysytty edelliseltä tutkimusajankohdalta tilastoituja tietoja IPR-hankinnoista, ilmastonmuutoksen vaikutuksista yritysten liiketoimintaan tai koronapandemian vaikutuksista. Yritysten innovaatiotoiminnan menoista ei tiedusteltu muiden innovaatiotoiminnan menojen alaeriä.

Yritysten taustatiedot, kuten henkilöstömäärä, liikevaihto ja yrityksen ikä, liitetään aineistoon yritysrekisteristä.

CIS2022-tutkimuksessa toteutettiin Euroopan Unionin uudesta yritystilastoasetuksesta (EBS) johtuvia uudistuksia
-    yritysten henkilöstömäärää kuvataan muuttujalla, mikä kattaa itsenäiset yrittäjät sekä osa- ja kokoaikaiset palkansaajat aiemman htv-rajaukseen perustuneen henkilöstötiedon sijaan (muutos vaikuttaa tutkimuksen kokoluokkarajaukseen ja tutkimuksen yritysmäärään)
-    tilastoyksikkönä on yritysyksikkö aiemman oikeudellisen yksikön sijaan
Muutokset aiheuttavat aikasarjakatkoksen tilastovuosien 2020 ja 2022 välille.
 

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Innovaatiotoimintatilastolla on liittymäkohta yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintatilastoon, sillä tutkimus- ja kehittämistoiminta luetaan kokonaisuudessaan innovaatiotoiminnaksi ja täten kummassakin tilastossa kuvataan tutkimus- ja kehittämistoimintaa ja sen menoja. Vaikka aineistojen tiedonhankintatavat eroavat toisistaan (paneeli ja sitä täydentävä otososio tutkimus- ja kehittämistoimintatilastossa ja otostutkimus 10-249 ja kokonaistutkimus 250+ innovaatiotutkimuksessa), tutkimus- ja kehittämistoimintamenot tilastoituvat varsin yhtenevällä tavalla sekä kokonaistasolla että vertailukelpoisissa toimialaryhmissä.

 

Sisäinen yhtenäisyys

Innovaatiotoiminta-aineiston sisältämät tutkimus- ja kehittämistoimintamenot ovat pääosin linjassa tutkimus- ja kehittämistoimintatilaston sisältämien menotietojen kanssa. Aineistojen välillä voi kuitenkin olla yksittäisiä eroja johtuen vastaajayksiköstä (yritys/konserni) ja siitä, kuinka annettuja kysymyksiä ja käsitteitä tulkitaan eri tiedonkeruiden yhteydessä. Innovaatiotutkimuksessa tutkimus- ja kehittämistoiminta on osa laajempaa kehittämisen kokonaisuutta, tutkimus- ja kehittämistoimintatilastossa t&k on kyselyn pääkohde.

Innovaatiotutkimuksen ja -tilaston sisältö vaihtuu osittain tilastointiajankohdittain. Myös muutokset kansainvälisissä määritelmissä ja suosituksissa vaikuttavat eri keruukertojen tietosisältöön.

Innovaatioaineiston ja -tilaston sisäinen yhtenäisyys kulloinkin varmistetaan aineiston monipuolisella tarkistamisella ja käsittelyllä.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Innovaatiotoimintatilasto perustuu yrityksiltä tehtävään tiedonkeruuseen.

Innovaatiotutkimus kattaa vähintään kymmenen henkilöä työllistävät yritykset toimialoilla B-C-D-E-G46-H-J-K-M71-M72-M73 (Toimialaluokitus 2008). Aineiston kokoluokat ovat 10-49 henkilöä, 50-249 henkilöä ja vähintään 250 henkilöä.

Tutkimuskehikkona toimii yritysrekisteri/rakennetilasto.

Tutkimus tehdään kokonaistutkimuksena vähintään 250 henkilöä työllistävistä yrityksistä ja otantatutkimuksena tätä pienemmistä yrityksistä. Otanta perustuu yksinkertaiseen ositettuun satunnaisotantaan. Osittajina ovat toimiala ja henkilöstön suuruusluokka.

Otantasuhde on noin 40 % kohdejoukosta keruukerroittain. 

Tiedonkeruussa ja sen suunnittelussa noudatetaan Eurostatin antamia menetelmäsuosituksia.

Tiedonkeruumenetelmä

Innovaatiotutkimuksen tiedonkeruulomake laaditaan EU-harmonisoidun lomakkeen sekä kansallisten tietotarpeiden pohjalta. EU-harmonisoidun lomakkeen tuottaa Eurostat yhdessä jäsenmaiden ja komission muiden yksiköiden kanssa. Lomakkeella on pakollisia lakisääteisiä kysymyksiä sekä vapaaehtoisia kysymyksiä. Osa kysymyksistä, pääsääntöisesti lakisääteiset, säilyvät lomakkeella kierroksesta toiseen. Osin kysymykset rotatoivat ja lomakkeelle tuodaan aina kierroksittain ajankohtaisia teemoja ja niihin liittyviä kysymyspatteristoja.

Harmonisoidun lomakkeen vapaaehtoisista kysymyksistä arvioidaan kysymykset, jotka voidaan poistaa kansallisesta kyselystä, ja lisäksi kartoitetaan teemoja, jotka mahdollisesti puuttuvat harmonisoidulta lomakkeelta, mutta joihin liittyvää tietoa tarvitaan kansallisessa päätöksenteossa.

Tiedonhankinnassa käytetään sähköistä lomaketta.

Tiedonkeruussa on vähintään kaksi muistutuskierrosta varsinaisen kyselyn lisäksi. Mahdollista on myös toteuttaa useampia muistutuskierroksia postitse tai sähköpostitse.

Tiedonkeruuyksikkö on oikeudellinen yksikkö, vaikka tilastoyksikkö on yritys.

Vastausastetta seurataan kokonaisasteen lisäksi myös kokoluokittain ja toimialoittain. EU:n menetelmäsuositusten mukaisesti tavoitteena on 70 prosentin vastausaste.

Tiedonkeruun tiheys

Innovaatiotoiminta-aineisto kerätään joka toinen vuosi. Tilastovuotena on parillinen vuosi ja tiedonkeruuvuotena pariton vuosi.

Menetelmät

Tiedon käsittely

Innovaatioaineistoa editoidaan monin tavoin
-    aineistosta tarkistetaan vastaajayksikkö sekä tarkistetaan ja tarvittaessa korjataan kvantitatiivisten tietojen mittaluokka tarkistetaan ja korjataan
-    puuttuvat tiedot paikannetaan ja korjataan ja täydennetään, tai jätetään imputoitavaksi
-    aineiston sisäiset loogiset virheet ja muut mahdolliset virheet paikannetaan ja korjataan
-    aineisto tarkistetaan ja verrataan suhteessa verrokkiaineistoihin, esimerkiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot tarkistetaan verraten niitä tutkimus- ja kehittämistoimintatilaston tietoihin.

Vaikka aineiston käsittelysääntöjä on huomattava määrä, aineiston käsittelyä joudutaan usein tekemään manuaalisesti tapauskohtaisesti. Muuttujien määrä on suuri, ja niiden välillä on lukuisia liittymäkohtia, minkä vuoksi yksittäisten tietojen editointia hyödyttää havaintoyksikön koko vastauksen arviointi.
 
Aineiston muuttujien jakaumia seurataan koko tiedonkäsittelyn ajan. Niitä verrataan myös aiempien vuosien aineistoihin.

Yritysyksikkö on otettu käyttöön innovaatiotoimintatilastossa tilastovuodesta 2022 alkaen. Kompleksien yritysten määrä aineistossa on vähäinen, noin 30, ja ne käsitellään manuaalisesti. Koska tiedonkeruuyksikkönä on ollut oikeudellinen yksikkö, komplekseja yrityksiä koskevia tietoja on voitu saada keruuvaiheessa eri tavoin. Kompleksin yrityksen tieto voi perustua usean oikeudellisen yksikön tietoihin tai yksittäisen edustavan oikeudellisen yksikön tietoon, tai konsernitietoon, mikäli kompleksi yritys vastaa kokonaisuutena konsernia tai konsernin Suomessa toimivaa osaa. 

Puuttuvat tiedot, joita ei pystytä loogisesti tai muutoin olemassa olevan tiedon varassa täydentämään, imputoidaan varsinaisen editointivaiheen jälkeen. Imputoinnissa käytetään lähinnä toimiala- ja kokoluokkakohtaisia moodeja ja mediaaneja. Ratkaisun ei katsota vinouttavan tuloksia, sillä imputoitavien solujen osuus on vähäinen. Kvantitatiiviset tiedot imputoidaan keskiarvoihin pohjautuvilla suhdeluvuilla perustuen aineiston liikevaihtotietoihin.
Innovaatiotoiminnan perusindikaattoreissa ei esiinny imputoituja arvoja, sillä ne ovat lomakkeella asetettu pakollisiksi vastattaviksi.

Imputointien jälkeen tehdään testikorotus ja makrotarkistukset. Kertoimien ja korotettujen tietojen tarkistamisen jälkeen tehdään lopullinen korotus, eli lasketaan aineistoon liitettävät korotuskertoimet. Kvalitatiivisille muuttujille käytetään lukumääräkertoimia ja euromääräisille tiedoille liikevaihtokertoimia. Lukumääräkertoimet saadaan jakamalla yritysten lukumäärä vastanneiden yritysten määrällä ositteittain, ja liikevaihtokertoimet lasketaan vastaavasti jakamalla ositteen kokonaisliikevaihto vastanneiden yritysten liikevaihdolla. Painokerrointen laskennassa otetaan huomioon mahdolliset ääriarvot. Nämä saavat korotuskertoimen 1.

Katokorjauksia eli katovirheen oikaisua ei tehdä. Myöskään ositteita ei vaihdeta.

Aineiston/datan validointi

Aineiston validointi tehdään sekä mikrodatan editointivaiheen että makrotarkistusten aikana. Saatu aineisto tarkistetaan ohjelmallisesti ja korjataan manuaalisesti ja automaattisilla editoinneilla ja imputoinneilla. Aineistosta tarkistetaan vastaajayksikkö ja tilastoyksikkö ja sen kuuluminen kohdejoukkoon, vastauksen sisällön kattavuus, kvantitatiivisten muuttujien mittayksikkö, aineistojen muuttujien keskinäinen loogisuus sekä muut mahdolliset virheet. Niin ikään puuttuvat havainnot paikannetaan.

Menetelmädokumentointi

Innovaatiotutkimuksen toteutuksessa noudatetaan Euroopan tilastoviraston Eurostatin antamia menetelmäsuosituksia (nk. Methodological recommendations).

Käsitteistö perustuu OECD/Eurostat-käsikirjaan Oslo Manual.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Yritystilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.
 
Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.  

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö


Joka toinen vuosi toteutettava yritysten innovaatiotoiminta -tutkimus on osa Euroopan tilastoviraston Eurostatin koordinoimaa, kaikissa EU:n jäsenmaissa toteutettavaa yhteishanketta Community Innovation Survey (CIS).

Tutkimuksessa käytetään EU-harmonisoitua tiedonkeruulomaketta sekä yhtenäisiä rajauksia ja menetelmiä. Tutkimuksen keskeiset käsitteet perustuvat OECD:n ja Eurostatin määritelmiin (OECD/Eurostat (2018), Oslo Manual 2018: Guidelines for Collecting, Reporting and Using Data on Innovation,4th Edition, The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities, OECDPublishing, Paris/Eurostat, Luxembourg.https://doi.org/10.1787/9789264304604-en). Kyselyn ja tilaston toteutuksessa noudatetaan Eurostatin laatimia menetelmäsuosituksia.

Tilastolain lisäksi Euroopan Unionin asetukset edellyttävät osaltaan kyseessä olevien tietojen keruuta (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan yritystilastoista (EU) 2019/2152, EU:n komission yleinen täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1197 ja EU:n komission täytäntöönpanoasetus innovaatiotilastoista (EU) 2022/1092).

EU-harmonisoitu lomake sisältää EU-lainsäädännön nojalla pakollisten kysymysten lisäksi myös statukseltaan vapaaehtoisia kysymyksiä. Kaikkia näitä kysymyksiä ei välttämättä toteuteta kansallisessa kyselyssä.

Kysely ja tilasto voivat EU-sisällön lisäksi sisältää kansallisesti tärkeiksi katsottuja ajankohtaisia aiheita ja kysymyksiä. Niistä sovitaan kansallisten tiedonkäyttäjien kanssa erikseen.

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus. 

Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi) 

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Innovaatiotutkimusaineiston suojaamisessa noudatetaan Tilastokeskuksen virallisia taulukkomuotoisten yritystietojen suojausohjeita. Lähtökohta aineiston julkistamisessa on otostutkimusten tapaan olla julkaisematta tietoa otokseen kuuluvista tilastoyksiköistä. Suojaamisessa ensisijainen menettely on kynnysarvosäännön (3) noudattaminen. Euromääräisten tietojen osalta noudatetaan lisäksi dominanssisääntöä. 

Aineisto sisältää binäärisiä muuttujia, järjestysasteikollisia muuttujia sekä kvantitatiivisia muuttujia.
Tiedot julkaistaan perusjulkaisuissa pääsääntöisesti siten, että erillistä suojaamista ei tarvita (julkaistavissa tiedoissa on riittävästi havaintoja eikä dominanssia ilmene). Mikäli tästä tehdään poikkeuksia esimerkiksi taulukointien yksityiskohtaisuutta lisäämällä, julkaistavien solujen suojaamisen tarve arvioidaan uudelleen.

Toimialoittaiset tiedot julkaistaan pääosin 2-numerotasolla. Eräät, tietosuojan kannalta herkimmät toimialat, on kuitenkin yhdistetty toisiin toimialoihin. Mikäli suojaukselle on mahdollisten aggregointien jälkeen tarvetta, tai muun syyn vuoksi, suojattavat solut piilotetaan.

Hyvin yksityiskohtaisten muuttujien tapauksessa tarkasteltava ilmiö voi olla harvinainen ja havaintojen määrä jäädä kovin pieneksi. Vaikka binääristen muuttujien tapauksessa havaintoja on vaikea suoranaisesti yhdistää havainto-/tilastoyksikköön, vähän havaintoja sisältävät luokat on peitetty. Ensisijaisen suojaamisen lisäksi huolehditaan toissijaisesta peittämisestä.

Innovaatiomenot toimialoittain julkaistaan muiden tietojen julkaisemisessa noudatettua luokittelua aggregoidummalla tasolla johtuen selkeästä dominanssiongelmasta eräillä toimialoilla.

Innovaatiotoiminta-aineisto toimitetaan tutkijakäyttöön Tilastokeskuksen tutkijapalveluun. Aineistossa ei ole mukana tunnistetietoja. Aineiston käyttö tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten on mahdollista ainoastaan erillisen käyttölupapäätöksen perusteella ja tunnistamattomassa muodossa.

Eurostatille toimitettavissa taulukoinneissa arat solut merkitään suojatuiksi (myös sekundäärinen suojaus), jolloin Eurostat ei julkaise näitä tietoja. Tietoja voidaan kuitenkin käyttää EU-tasoisten summatietojen laskennassa. Suojausmerkinnöissä noudatetaan Eurostatin antamia ohjeita.

Innovaatiotoiminta-aineisto toimitetaan tutkijakäyttöön myös Eurostatin SafeCenteriin. Aineisto toimitetaan ilman tunnistetietoja. Lisätietoja https://ec.europa.eu/eurostat/web/microdata/community-innovation-survey

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun. 

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa 

Tietojen jakaminen

Eurostat julkaisee maiden tulokset omilla sivuillaan https://ec.europa.eu/eurostat/data/database.
Tuloksia julkaistaan myös OECD:n tietokannoissa. Sekä Euroopan komissio että OECD käyttävät innovaatioaineistoa laajalti omissa analyyseissään ja raporteissaan. 

Innovaatiotoiminnan mikroaineisto toimitetaan ilman tunnistetietoja tutkimuskäyttöön sekä Tilastokeskuksen tutkijapalveluun että Eurostatin SafeCenteriin.

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.   

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta. 

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.   

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa. 

Yksikkötason aineistojen saatavuus

Innovaatioaineisto on tutkijoiden käytettävissä sekä tilastokeskuksen tutkijapalvelussa että Eurostatin SafeCenterissä.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen. 

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin. 

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Relevanssi

Innovaatiotoiminta-aineiston käyttäjiä ovat niin tutkijat kuin politiikkatoimenpiteiden suunnittelua ja seurantaa tekevät tahot. Tietoja käytetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti, etenkin EU-tasolla. Innovaatioaineisto on keskeinen aineisto ennen kaikkea EU:n innovaatio- ja talouspolitiikan suunnittelussa ja seurannassa.
EU:n tietotarpeet tulevat kuulluksi kunkin kierroksen EU-harmonisoidun lomakkeen suunnittelussa. Tällöin komission osastot voivat välittää tietotoiveensa tutkimuksen sisällön suhteen. Suomessa tiedonkäyttäjien tietotarpeet kartoitetaan ennen kunkin kierroksen tiedonkeruun sisällön suunnittelua.

Käyttäjien tarpeet

Innovaatiotoimintatilaston käyttäjiä ovat muun muassa politiikkatoimenpiteiden suunnittelua ja seurantaa tekevät tahot niin kotimassa kuin kansainvälisesti. Euroopan tilastovirasto Eurostat, kuten myös OECD, käyttää innovaatiotutkimuksen tietoja laajalti. Suomessa innovaatiotilaston tietoja käyttää muun muassa TEM työ- ja elinkeinoministeriö.
Innovaatiotoiminta-mikroaineisto on laajalti käytetty tutkijoiden keskuudessa niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Käyttäjätyytyväisyys

Tiedon käyttäjien tietotarpeet kartoitetaan ennen kutakin kyselykierrosta. 
Varsinaisia käyttäjätyytyväisyysmittauksia ei ole tilastosta tehty.

Laatudokumentointi

Tilastokeskuksen laatudokumentaation lisäksi jokaisesta aineistosta tuotetaan Eurostatin metadataraportointi.

Laadun arviointi

Innovaatiotutkimuksen jokaisesta aineistosta tuotetaan Eurostatin ohjeiden mukainen laaturaportti. Olennaiset vastaavat laatunäkökohdat kuvataan myös tässä, Tilastokeskuksen laatudokumentaatioon liittyvässä laaturaportoinnissa.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. 

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi) 

Muiden aineistojen lailla innovaatioaineiston käsittelyssä laatunäkökulmat liittyvät kaikkiin tilastotuotantoprosessin vaiheisiin.
Innovaatioaineiston hankinnassa pyritään riittävään vastausasteeseen edustavan aineiston saamiseksi sekä laadukkaisiin vastauksiin. Aineiston korjaamista tehdään useilla eri keinoilla, kuten
-    paikantamalla puutteita ja aineiston sisäisiä epäloogisuuksia sekä muita mahdollisia virheitä (havaintoyksiköiden tarkistaminen, mittavirheiden korjaaminen) ja korjaamalla ja täydentämällä tietoja ja
-    tutkimalla muuttujien jakaumia ja vertaamalla aineistoa sekä jakaumia edellisiin aineistoihin sekä olemassa oleviin vertailuaineistoihin (tutkimus- ja kehittämistoiminta ja muut yritysaineistot)

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista. 
 
Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet 
 
Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.