28.4.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Jätetilastossa seurataan jätekertymien sekä jätteiden käsittelyn määriä ja näiden muutoksia. Tilasto kattaa kaikki jätteiden luokat ja jakeet kohdistettuna kansantalouden päätoimialoille ja kotitalouksiin. Tilasto on tarkoitettu yhteiskunnallisen päätöksenteon, yritysten ja muiden sidosryhmien sekä tutkimuksen tarpeisiin.  Jätteiden kertymä ja käsittely tilastoidaan erikseen. Kertymä kertoo yhden vuoden aikana valtakunnan rajojen sisällä syntyneen jätteen määrän tonneina. Käsittelyluvut kertovat jätteen hyödyntämisestä ja hävittämisestä käsittelytavan mukaan jaoteltuna.

Tilaston perusjoukko

Jätetilaston perusjoukko on koko Suomen talous mukaanlukien kotitaloudet. Jätetilaston pääasiallinen tietoaineisto on ympäristöhallinnon valvontarekisteri YLVA, joka kattaa isoimpien tuotantotoimialojen ympäristölupavelvollisten laitosten jätetietojen lisäksi muita  jätehuollon toimijoita sangen kattavasti. YLVA-rekisterin kattamat tuotantotoimialojen jätteiden syntytiedot korotetaan vastaamaan koko taloutta. Tiedonkeruuta täydennetään TUKES:in kaivosrekisteritiedoilla, Tilastokeskuksen liikennetilastoista saatavilla Trafin ajoneuvorekisteritiedoilla sekä ympäristöhallinnon tuottajavastuuraportoinnin alaisilla Pirkanmaan ELY-keskuksen kokoamilla tuottajavastuutiedoilla.

Tilastoyksikkö

Jätteiden syntytiedot tuotetaan EU:n jätetilastoasetuksen (EU 2150/2002) raportointivaatimusten määrittämien toimiala-agregaattien mukaan jaoteltuna asetuksen jätenimikeagregaatteihin. Jätteiden käsittelytiedot tuotetaan vastaavien jätenimikeagregaattien osalta jaoteltuna jätteiden käsittelytapoja kuvaaviin luokkiin. Niiden tietojen osalta jotka perustuvat tietolähteenä käytetyn ympäristöhallinnon YLVA-valvontarekiterin tietoihin, tiedot kerätään EU:n jäteluettelon jätenimikkeittäin (LoW) sekä jätedirektiivin käsitteltyapoja koskevien (R/D) käsittelykoodien mukaisesti luokiteltuna.

Mittayksikkö

Tilastossa käytetty jätteen määrää mittaava suure on massa. Massan mittayksikkö on tonni. Jätetilastoissa jätteiden massa esitetään tuorepainona muiden kuin EU:n jätetilastoasetuksen raportointivaatimusten tarkoittamien lietemäisten jätteiden osalta, joiden massa ilmaistaan kuivapainona.

Perusajankohta

Tilastossa ei julkaista indeksejä.

Viiteajankohta

Tilaston viiteajankohta on kalenterivuosi. Joissain yksittäisissä tapauksissa puutteellisia tietoja on jouduttu täydentämään käyttämällä apuna tuoreimpia saatavlla olevia tietoja, yleensä edellisen viitevuoden tietoja.

Viitealue

Tilasto laaditaan koko Suomen tasolla.

Kattavuus

Aineisto kerätään yhtenevästi koko valtakunnan alueelta, pois lukien Ahvenanmaa, jonka tiedon toimittaa Ahvenanmaan tilastoviranomainen ÅSUB. Jätteiden kertymä ja käsittely tilastoidaan erikseen. Tilasto kattaa kaikki toimialat sekä kotitaloudet.

Ajallinen kattavuus

Jätteiden kertymä- ja käsittelymäärät ovat saatavilla taulukkoina vuodesta 2004 lähtien.

Jakelutiheys

Tilasto on vuositilasto joka julkistetaan vuosittain.

Käsitteet

Erilliskerätty jäte

Erilliskerätyksi nimitetään jätettä, joka tiettyä tarkoitusta varten kerätään sekajätteestä erillään, minkä mahdollistaa syntypaikkalajittelu. Erilliskerätty jäte voi olla useammasta kuin yhdestä jätejakeesta koostunutta, kuten biojäte.

Jäte

Jätteeksi nimitetään sellaisia aineita ja esineitä, jotka niiden haltija on poistanut käytöstä, aikoo poistaa käytöstä tai on velvollinen poistamaan käytöstä.

Jätehuolto

Organisoitu toiminta, jonka tarkoituksena on kerätä, kuljettaa ja varastoida jätteitä sekä järjestää kerätyn jätteen hyödyntäminen, loppukäsittely tai loppusijoitus. Jätehuoltoa katsotaan olevan myös toimet, joilla pyritään estämään jätteen synty.

Jätelaji

Yhdestä tai useammasta jätteestä eli jätejakeesta tai -komponentista muodostuva jäteseos.

Jäteluokitus

Jätteet luokitellaan niiden syntytavan, koostumuksen tai muun tekijän pohjalta. Jätehuollossa Suomessa on käytössä ympäristöministeriön luokittamisesta antama asetus yleisimpien jätteiden ja ongelmajätteiden luettelosta. Se pohjautuu EY:n komission päätökseen Euroopan jäteluettelosta (List of Waste). Tilastoinnissa on käytössä sekä edellä mainittu luettelo, että siitä johdettu, EU:n parlamentin ja neuvoston jätetilastoista antamaan asetukseen sisältyvä jätteiden tilastoluokitus.

Jätteiden energiakäyttö

Jätteiden poltto niiden sisältämän energian talteen ottamiseksi.

Jätteiden hyödyntäminen

Jäte voidaan hyödyntää energiana (energiakäyttö) tai kierrättämällä (aineskäyttö). Kierrätyksessä jätteen sisältämä aine palautetaan takaisin tuotantoon. Jätteiden kierrätykseen ei sisälly käytetyn tavaran uudelleenkäyttö.

Jätteiden kertymä

Se painomitoin esitetty jätemäärä, joka valtakunnan rajojen sisäpuolella syntyy yhden vuoden aikana. Jätteiden kertymät jaotellaan yleensä jäteluokan ja -lajin sekä tuottavan toimialan mukaan, ml. kotitaloudet.

Jätteiden kierrätys

Jätteiden käyttäminen raaka-aineena tai materiaalina. Jätteiden energiakäyttö ei ole kierrätystä, vaikkakin se on resurssien hyödyntämistä. Tuhka voidaan kuitenkin kierrättää. Käytettyjen tavaroiden uudelleenkäyttö, kuten juomapullojen uudelleentäyttö, ei ole kierrätystä. Uudelleenkäyttö on kuitenkin osa jätehuoltoa, koska sillä ehkäistään jätteen syntyä.

Jätteiden käsittely

Jätteiden käsittelyä ovat hyödyntäminen, vaarattomaksi tekeminen ja loppusijoitus. Jätteiden käsittelyksi katsotaan myös ne toimet, joilla syntyneen jätteen koostumusta, rakennetta tai muuta ominaisuutta muutetaan siinä tarkoituksessa, että edellä luetellut toimet ovat mahdollisia.

Jätteiden loppusijoitus

Jätteiden sijoittaminen pysyvästi niille varattuun rajattuun paikkaan, kuten kaatopaikalle.

Kaatopaikka

Kaatopaikka on yhdyskuntajätteen, ongelmajätteen tai muun jätteen, kuten kiviaineksen, loppusijoitukseen tarkoitettu jätteenkäsittelypaikka. Myös jätteiden pitkäaikainen varastointipaikka voidaan hallinnon päätöksellä nimittää kaatopaikaksi.

Kotitalousjäte

Kotitalouksista peräisin oleva kulutusjäte. Kotitalouksien jätteeksi ei lueta kodin tai sen piirin ulkopuolella syntyneitä, vaikkakin kotitalouden tuottamia jätteitä, kuten autojen öljynvaihdossa huoltamolle jääneet jäteöljyt.

Liete

Nesteen ja siihen suurena pitoisuutena sekoittuneen kiinteän, hienojakoisen aineksen seos. Jätetilastoissa seoksen neste mitataan mukaan jätemäärään, ei kuitenkaan lietteissä, joissa vesipitoisuus on suuri verrattuna kiintoaineeseen.

Jätevedenpuhdistamojen lietteistä jätteeksi lasketaan tilastoissa vain niiden sisältämä kuiva-aine.

Teollisuusjäte

Teollisuuden toimialoilla syntyvä tuotantojäte. Teollisuusjätteeksi luetaan joskus myös energiantuotannon jätteet sekä mineraalien kaivun jätteet.

Tuotantojäte

Eri toimialoilla tuotannon yhteydessä syntyneet jätteet ja vastakohta kulutusjätteille, joina ensisijaisesti pidetään yhdyskunta- ja niihin verrattavia jätteitä. Yleensä tuotantojäte on kullakin toimialalla omanlaatuisensa ja jätemäärät hyvin vaihtelevat. Tuotantojätteitä ovat muun muassa kaikki teollisuuden prosessijätteet ja kaivosten sivukivet. Palvelujen tuotannossa kertyy samoin kuin muillakin toimialoilla sekä tuotanto- että kulutusjätettä, vaikka painopiste niissä onkin kulutusjätteissä.

Vaarallinen jäte

Vaarallinen jäte (synonyymi sille aiemmassa lainsäädännössä ja kielenkäytössä on ongelmajäte) on jäte, joka kemiallisilta tai muilta ominaisuuksiltaan poikkeaa muusta jätteestä siten, että näiden ominaisuuksiensa vuoksi se voi aiheuttaa vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle ja on siten käsiteltävä vaarattomaksi tai hyödynnettävä erityisiä ohjeita noudattaen.

Yhdyskuntajäte

Yhdyskuntajätettä ovat kotitalouksissa syntyneet ja tuotannossa, erityisesti palvelualoilla, kertyneet kotitalousjätteisiin verrattavat jätteet. Yhdyskuntajätteiden yleinen yhteinen piirre on, että ne ovat yhdyskunnissa lopputuotteiden kulutuksessa syntyneitä jätteitä ja ovat kunnan järjestämän jätehuollon piirissä.

Ympäristö

Ympäristö-käsitteellä tarkoitetaan niitä fyysisiä, sosiaalisia ja kulttuuritekijöitä, jotka kuuluvat luontoon tai rakennettuun ympäristöön ja joiden kanssa ihminen on vuorovaikutuksessa. Ympäristö nähdään ennen kaikkea ihmisen elinympäristönä, jonka tilaan ja laatuun ihmisen toiminta vaikuttaa myönteisesti tai kielteisesti.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Tilasto perustuu suurelta osin hallinnolliseen rekisteriaineistoon jonka mahdolliset virheet pyritään korjaamaan Tilastokeskuksessa. Keskeisin virhelähde on rekisteriaineiston alkuperäisessä tallennuksessa tapahtuneet kertaluokka- ja luokitteluvirheet, joiden vaikutus on lopullisen tilaston kannalta vähäinen koska aineisto tarkistetaan ja korjataan Tilastokeskuksessa.

Oikea-aikaisuus

Tilasto kuvaa kalenterivuoden aikana kertyneitä ja käsiteltyjä jätteitä. Kutakin tilastovuotta koskevat tiedot saadaan Tilastokeskukseen tilaston laatimista varten pääosin noin kymmenen kuukauden kuluttua tilastointijakson päättymisestä, ja yhdyskuntajätteiden tiedot julkistetaan tästä noin puolentoista kuukauden kuluttua, koko aineistoa koskeva tuotannon ja kulutuksen jätteet -julkistus noin puolentoista vuoden kuluttua tilastointijakson päättymisestä. Tiedot täydentyvät koko ajan, tilastojulkistukseen asti.

Täsmällisyys

Tilasto kärsii jatkuvasta tilaston perusteena olevien tietojen myöhäisestä saatavuudesta sekä tietojen laadun puutteista. Tämä on usein johtanut tilaston julkistuspäivämäärän siirtämiseen viikoilla. Ympäristöhallinnon rekisteriaineisto johon tilasto suureltaosin perustuu, on toistuvasti yli puolivuotta myöhässä ja silloinkin vielä siinä on puutteita sekä virheitä. Osa aggregoituna saatavista hallinnollisista osa-aineistosta valmistuu joko julkistamisen jälkeen tai vasta vähän sitä ennen, ja tilaston laatimisessa joudutaan käyttämään epävirallisia ennakkotietoja. Mikäli em. hallinnolliset aineistot saataisiin käyttöön aikaisemmin, tilaston julkistamista olisi mahdollista aikaistaa. Tilasto perustuu tilastoasetukseen ja osia tilastoasetuksen edellyttämistä raportontitiedoista ei ole saatavilla hallinnollisista aineistoista eikä Tlastokeskus ole tietoja itse kerännyt. Tietojen johtaminen olemassaolevista rekisteritiedoista sekä erilaisista muista tietolähteistä vaatii automaation sijaan asiantuntijatyötä, mikä vie aikaa. Mikäli rekisteriaineistoista nyt puuttuvat, mutta tilaston piiriin kuuluviin EU-raportointeihin tarvittavat tiedot saataisiin kerättyä jostakin hallinnollisesta rekisteriaineistosta näiden tietojen julkistaminen nopeutuisi tai edes tulisi mahdolliseksi.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Tilasto noudattaa EU:n jätetilastoasetuksen sekä EU:n jätedirektiivin mukaisia rajauksia ja määritelmiä ja tiedot ovat siten vertailukelpoisia EU-maiden kesken.

Ajallinen vertailukelpoisuus

Jätteiden kertymät ja käsittelyt ovat saatavilla keskenään vertailukelpoisina taulukoina vuodesta 2004 lähtien.
Puujätteiden tilastointia on muutettu 2013 tiedoista alkaen vastaamaan tarkemmin jätedirektiivin määritelmiä. Hakkuutähteitä ei enää tilastoida metsätalouden jätteeksi, ja teollisuuden puujätteiden tilastointi perustuu kokonaan yritysten ympäristöhallinnon tietojärjestelmä YLVA:aan tekemiin ilmoituksiin puujätteiden synnystä ja käsittelystä.
Yhdyskuntajätteeksi katsottavien tukku- ja vähittäiskaupan jätteiden osalta tilastointi on tarkentunut vuoden 2015 tiedoista lähtien, mikä lisää yhdyskuntajätteiksi luokiteltujen jätteiden kokonaismäärää sekä vaikuttaa eri käsittelymuotojen välisiin suhteisiin.

Tilastokeskuksen jätetilaston käyttämät ympäristöhallinnon YLVA- ja tuottajavastuu-rekisteriaineistot ovat kokeneet ympäristöhallinnon jätetietojärjestelmän kehittämisen myötä uudistuksen 2022 tiedoista lähtien.  YLVA-rekisteriin tehdyt muutokset, kuten jätteiden alkuperän, toiminnan jossa jäte on syntynyt sekä käsittelytavan aiempaa tarkempi luokittelu, ovat mahdollistaneet erityisesti energiahyödyntämiseen toimitettujen yhdyskuntajätteiden tarkemman tunnistamisen ja erottelun muista jätteistä. Tästä syystä yhdyskuntajätetilaston tiedot vuodesta 2022 eteenpäin eivät ole täysin vertailukelpoisia edellisiin vuosiin. EU-raportoinnin edellyttämä uudelleenkäytön valmistelun erottaminen omaksi käsittelyluokakseen erilleen kierrättämisestä, johon se on aiemmin sisältynyt, vaikeuttaa myös hieman vertailtavuutta. Verrattaessa tietoja vuodesta 2022 eteenpäin vanhempiin vuosiin uudelleenkäytön valmistelu on summattava kierrätykseen jotta vertailtavuus säilyisi. 

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Tilasto kuvaa koko taloutta yli toimialojen ja kotitalouksien, eikä vastaavaa tilastoa laadita muualla. Tilastokeskuksen tilastoja käytetään laajalti ympäristöhallinnon kansainvälisten jätteitä ja jätehuoltoa koskevien raportointien laatimiseksi. Tuottajavastuun alaisten jätteiden osalta ympäristöhallinnon tuottajavastuuraportoinnit kattavat eri materiaalivirroista joissakin tapauksissa vähemmän jätettä kuin Tilastokeskuksen tilastot, jotka kattavat kaikki jätteet.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Tilastokeskuksella ei ole omaa tiedonkeruuta jätteistä. Tilasto perustuu pääosin ympäristöhallinnon YLVA-rekisteriaineistoon, joka kattaa kaikki suurimmat jätteenkäsittelijät sekä kaikki aluehallintotasolla ympäristölupavelvolliset laitokset sekä toimijat. Em. tiedontoimittajat raportoivat vuositietonsa lähes yksinomaan sähköisesti em. rekisteriin, joka kattaa suurimman osan teollisuuden ja energiantuotannon toimialojen volyymistä. Tärkeimmillä toimialolla rekisteriaineisto kattaa lähes sata prosenttia tuotannon arvosta, heikoimmin aineisto kattaa elintarviketeollisuuden sekä mekaanisen metsäteollisuuden. Jätteiden syntymäärästä aineisto kattaa pääosalla toimialoja vähintään yli kahdeksankymmentä prosenttia, jätteiden ammattimaisesta käsittelystä aineisto kattaa käytännössä sata prosenttia. Kaivannaisteollisuuden osalta tärkein käytettävä rekisteriaineisto, kaivosrekisteri, kattaa alan kaikki toimijat.

Tiedonkeruumenetelmä

Pääasiallisen rekisteriaineiston YLVA:n tietojen luovuttamisesta Tilastokeskuksen käyttöön on tehty yhteistyösopimus ympäristöhallinnon kanssa. YLVA-aineisto siirretään automatisoidusti sähköisessä muodossa Tilastokeskukseen tietokantamuodossa.

Tiedonkeruun tiheys

Käytettävät rekisteritiedot kerätään kerran vuodessa ja toimitetaan YLVA- aineiston karttuessa Tilastokeskukseen viikon välein.

Menetelmät

Tiedon käsittely

Tietojen analysointi YEIS-järjestelmässä ei sisällä kuin tietojen korjaamista. Syntyneen jätemäärän korottaminen eri teollisuustoimialoille tehdään SAS:issa aika vanhojen korotuskertoimien avulla, korotuskertoimia ei ole kyetty päivittämään vuosiin vanhan järjestelmän puutteiden ja muuttuneen hallinnollisen aineiston takia (VAHTI-YLVA-aineistomuutos ympäristöhallinnossa). Syntynyt jätemäärä korotetaan, käsitelty jätemäärä saadaan aineistosta käytännössä korottamatta koska aineisto on siltäosin ns. totaaliaineisto. Yhdyskuntajätteiden kokonaismäärän jakaminen kotitalouksien ja palvelujen kesken tehdään mallintamalla, menetelmä perustuu HSY:n alueelta saatavaan tarkempaan tietoon em. jakaumasta. Menetelmän on alunperin kehittänyt Ilmo Mäenpää ja sen käyttämiä taustamuuttujatietoja päivtetään tuoreimpiin saatavlla oleviin.

Aineiston/datan validointi

Tilastokeskuksen omassa YEIS-järjestelmässä lähdetiedot tarkastetaan ja validoidaan osin automatisoidusti erilaisia validointisääntöjä soveltaen. Näin pyritään löytämään ja korjaamaan merkitykselliset virheet. Tietoja verrataan edellisten vuosien tietoihin sekä saman vuoden muihin tietoihin. Lisäksi taulukointivaiheessa agregoituja tietoja verrataan aikaisempien vuosien tietoihin. Osa aineistosta käydään yksikkökohtaisesti läpi YEIS-järjestelmän avulla ja tarvittaessa virheet korjataan asiantuntijan toimesta.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Taloustilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa valtion tilastotoimen yleislaki, tilastolaki (280/2004, muut. 361/2013). Tiedonantajilta kerätään vain ne välttämättömät tiedot, joita ei saada hallinnollisista aineistoista. Tilaston aikasarjat julkaistaan niin, että niistä ei voida päätellä yksittäisen yrityksen tietoja tai kehitystä.

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan ehdottomasti tilastolain (280/2004), henkilötietolain (532/1999) ja lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) sekä EU:n tietosuoja-asetuksen (2016/679) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan tahallisesta rikkomisesta seuraa rangaistus.

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Tilastokeskuksen tietosuojakäytänteet yksikkökohtaisen yritystiedon salaamiseksi käytössä.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskuksen julkistamiskalenterissa kerrotaan etukäteen kaikki vuoden aikana julkaistavat tilastotiedot ja julkaisut. Tilastojulkistukset löytyvät kohdasta tilastokohtaiset julkaisut. Tilastotiedot julkistetaan internetissä klo 8, ellei toisin mainita. Kalenteria päivitetään arkipäivisin. Tilastokeskuksen seuraavan vuoden julkistamiskalenteri julkaistaan vuosittain joulukuussa.

Tietojen jakaminen

Ei erillisiä järjestelyitä tietoaineistojen jakamiseksi koska Tilastokeskus ei osallistu tietojen keräämiseen tai sen kustannuksiin. Normaalit sidosryhmätapaamiset sisältävät koordinoinnin tarpeen mukaan.

Saatavuus ja selkeys

Tilasto jakelukanava on Tilastokeskuksen julkaisujärjestelmä joka tuottaa HTML-, PDF-, sekä tietokantataulu -muotoiset julkaisut.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Laadun arviointi

Tilasto on osa  Suomen virallista tilastoa. Suomen virallinen tilasto on yhteiskunnan kehitystä ja tilaa kuvaavien tilastojen kattava kokoelma. Siihen kuuluu lähes 300 tilastoa 26 aihealueelta. Suomen virallisen tilaston tuottajat ovat hyväksyneet yhteisen laatulupauksen, jossa sitoudutaan yhteisiin laatutavoitteisiin ja yhteisiin laadun varmistustoimenpiteisiin. Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. Tilastoissa noudatettavia hyviä käytäntöjä esitellään Tilastokeskuksen Laatua tilastoissa -käsikirjassa.

Jätetilaston laatuseloste löytyy internetistä: https://www.stat.fi/til/jate/2019/jate_2019_2021-06-16_laa_001_fi.html

 

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tilaston julkistaminen ilmoitetaan Tilastokeskuksen julkistamiskalenterissa ja se tapahtuu Tilastokeskuksen julkaisujärjestelmän kautta kaikille käyttäjille samanaikaisesti.

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.