Sähkön ja lämmön tuotanto: tilaston dokumentaatio
Tilaston perustiedot
Yleiskuvaus
Tilaston kuvaus
Tilaston perusjoukko
Tilastoyksikkö
Mittayksikkö
Polttoaineiden kulutus sähkön ja lämmön tuotannossa julkaistaan terajouleina ja prosenttiosuutena polttoaineiden kokonaiskulutuksesta.
Kaikille tiedoille julkaistaan myös muutos edellisestä vuodesta prosentteina.
Viiteajankohta
Viitealue
Kattavuus
Erillissähkön tuotannon sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja niihin kuuluvien polttoaineiden kattavuus on erittäin hyvä (noin 100%).
Erillisen lämmöntuotannon osalta tiedot eivät ole täysin kattavia: tiedoista puuttuu pieniä lämmöntuottajia mm. teollisuudesta ja kunnista. Lisäksi tilastosta puuttuvat kokonaan kotitalouksien ja julkisten palveluiden (mm. koulujen) omat lämpökattilat.
Ajallinen kattavuus
Tiedot ovat lopullisia, mutta joitakin pieniä korjauksia tai täsmennyksiä tulee satunnaisesti esimerkiksi polttoainetietoihin.
Jakelutiheys
Käsitteet
Fossiiliset polttoaineet
Hiili
Kaukolämpö
Käytetty kokonaisenergia
Lauhdutusvoima
Lämmön erillistuotanto
Petajoule
Sähkön erillistuotanto
Sähkön ja lämmön yhteistuotanto
Teollisuuslämpö/ -höyry
Terajoule
Terawattitunti
Uusiutuvat energialähteet
Luokitukset
Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus
Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti
Kaukolämmön raportoitu tuotanto ei kata aivan kaikkia pieniä kuntia, mutta kokonaisvirhemarginaali (erotus raportoidun ja todellisen kokonaistuotannon välillä) on arvioitu olevan korkeintaan suuruusluokkaa 1 – 2 % kokonaistuotannosta. Raportoitujen tietojen virhe on samaa suuruusluokkaa kuin sähkön tuotannossa.
Teollisuuslämmön tuotannossa ei kattavuus ole niin hyvä kuin kaukolämmön kohdalla. Raportoiduissa tiedoissa virhe voi olla hieman suurempi kuin kaukolämmössä, koska teollisuuslämmön tuotantoa ei välttämättä mitata, lukuun ottamatta myytyä teollisuuslämpöä. Teollisuuslämmön tuotannossa voi syntyä harhaa, koska voi olla toisinaan vaikeaa erottaa teollisuuslämmön tuotanto ja polttoaineiden loppukäyttö teollisuudessa. Myydyn teollisuuslämmön osalta tämä ei ole ongelma, mutta harhan välttämiseksi kannattaa teollisuuden omaan käyttöön tuottamaa teollisuuslämpöä tarkastella yhdessä teollisuuden kokonaisenergian käytön kanssa: Teollisuuden energiankäyttö.
Oikea-aikaisuus
Täsmällisyys
Täydellisyys
Tietojen revisioituminen
Tietojen revisoitumiskäytännöt
Vertailukelpoisuus
Maantieteellinen vertailukelpoisuus
Kansainvälisissä tilastoissa raportoidaan lämmöntuotannossa ainoastaan myyty lämpö ja siihen liittyvät polttoaineet. Omaan käyttöön teollisuudessa tuotettua lämpöä ei raportoida, vaan siihen liittyvät polttoaineet lasketaan kuluvaksi teollisuuden energian käyttöön. Suomen vastaavissa tilastoissa on teollisuuden tuottama lämpö transformaatiosektorilla lämmön tuotantona ja vastaavat polttoaineet transformaatiosektorin syöttönä.
Sähkön vienti- ja tuontimääriä voidaan vertailla peilaten Viron, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kesken. Määrät ovat mitattuja, joten niissä ei ole suurta eroa. Poikkeamia saattaa aiheuttaa mittausten maantieteellisestä sijainnista johtuva siirtohäviö: Suomesta Ruotsiin viety sähkö mitataan Suomessa, mutta Ruotsi mittaa saman, Suomesta tuodun sähkön Ruotsissa.
Ajallinen vertailukelpoisuus
Tilastojen välinen yhtenäisyys
Energiateollisuus ry:n sähkön tuotantotilasto on kokonaistuotannon osalta täysin yhteneväinen Tilastokeskuksen vastaavan tilaston kanssa. Pieniä eroja on mentäessä yksityiskohtiin sähkön tuotannon jakautumisessa teollisuus- ja kaukolämmön tuotannon yhteydessä tuotetun sähkön välillä.
Energiateollisuus ry:n kaukolämpötilasto kattaa ainoastaan ko. yhdistyksen jäsenyritysten/yhteisöjen kaukolämmön ja siihen kuuluvat polttoaineet. Tilastokeskuksen kaukolämmön tuotanto sisältää lisäksi useiden kymmenien pienten lämpölaitosten tuotanto- ja polttoainetiedot.
KHK -inventaariossa keskeisenä osana on energian tuotannosta aiheutuvat päästöt. Sähkön ja lämmön tuotannon päästöt muodostavat merkittävän osan inventaariosta. Sähkön ja lämmön tuotanto -tilasto on täysin yhteneväinen KHK -inventaarion kanssa koskien polttoaineen kulutuksesta aiheutuneita päästöjä sähkön ja lämmön tuotannosta.
Sisäinen yhtenäisyys
Lähdeaineistot ja tiedonkeruut
Lähdeaineistot
Tiedonkeruumenetelmä
Tiedonkeruun tiheys
Tilastollinen tietosuoja
Kustannukset ja vastausrasite
Menetelmät
Tiedon käsittely
Imputointi ja tietojen vertailu eri lähteistä peräisin olevien polttoainetietojen välillä tehdään joko erillisissä tiedostoissa, joihin on koottu laitoskohtaiset tiedot polttoaineista Energiateollisuus ry:n, Energiaviraston päästökauppa-aineiston ja ympäristöhallinnon YLVA -tietokannasta tai tuotantotietokannassa manuaalisesti vertailemalla. Vertailun tuloksena mahdollisesti tarvittavat täsmennykset ja imputoinnit tehdään manuaalisesti tuotantotietokantaan.
Kun tiedot on täsmäytetty ja validoitu, tehdään tietokantakuutio, josta saadaan tarvittavat aggregoidut tiedot StatFin -taulukoihin, energiatilastojen taulukkopalveluun ja kansainvälisiin raportointeihin.
Aineiston/datan validointi
Polttoaineen kulutuksen vertailu ja täsmäyttäminen tilastokeskuksen KHK -inventaarion tietojen välillä on olennainen osa laadunvarmistusta. Tämä täsmäyttäminen tapahtuu laitoskohtaisia tietoja vertailemalla ja lopuksi kokonaiskulutusten osalta polttoainekohtaisesti.
Imputointiaste / A7
Oikaisut
Menetelmädokumentointi
Periaatteet ja linjaukset
Organisaatio
Organisaatioyksikkö
Toimintavaltuudet
Lainsäädäntö ja muut sopimukset
Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.
Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.
Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö
Tilasto kuuluu Suomen viralliseen tilastoon (SVT) ja Euroopan tilastojärjestelmään (ESS).Tiedonantovelvollisuus on lakisääteinen perustuen tilastolakiin (280/2004, 14 §), jonka mukaan elinkeinonharjoittajat ovat velvollisia antamaan Tilastokeskukselle tilastojen laatimisen kannalta välttämättömät tiedot. Energiatilastoasetus (2008/1099/EY) velvoittaa Tilastokeskusta raportoimaan EU:lle tietoja, joissa sähkön ja lämmön tuotantotilasto on tärkeänä osana.
Tilastokeskus on velvoitettu raportoimaan energiatilastoja IEA:lle, joka on OECD:n alainen toimisto.
Tietosuojaperiaatteet
Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus.
Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi)
Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä
Sähkön ja lämmön tuotantotilaston julkistustaulukot on tuotettu aggregoimalla laitostiedot kansalliselle tasolle ja käyttämällä polttoaineluokitusta niin karkealla tasolla, ettei pieniä solufrekvenssejä pääse syntymään.
Tilaston tietoja ei luovuteta tunnistettavassa muodossa Tilastokeskuksen ulkopuolelle. Aineiston käyttö tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten on mahdollista ainoastaan erillisen käyttölupapäätöksen perusteella ja tunnistamattomassa muodossa.
Lisätietoja käyttöluvista.
Julkistamispolitiikka
Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun.
Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa
Tiedot julkaistaan vuosittain loka-marraskuun vaihteessa. Periaatteena on, että tietojen tulee olla mahdollisimman lopullisia ja täsmäytetty mm. KHK inventaarion tietojen kanssa.Kalenteria päivitetään arkipäivisin. Tilastokeskuksen seuraavan vuoden julkistamiskalenteri julkaistaan vuosittain joulukuussa.
Tietojen jakaminen
Energiateollisuus ry:llä on Tilastokeskuksen kanssa tilastoyhteistyösopimus, jonka mukaan Energiateollisuus ry kerää tiedot sähkön tuotannosta sekä kaukolämpötoimintaa koskevat tiedot ja luovuttaa ne Tilastokeskukselle.
Lisäksi joidenkin pienehköjen lämpölaitosten tiedot saadaan Kuntaliiton toimittamana tai Energiateollisuuden kaukolämpötilastosta.
Energiateollisuus ry julkaisee sähkön tuotanto- ja kaukolämpötilastot. Tietojen yhteneväisyys Tilastokeskuksen julkaisemien tietojen kanssa varmistetaan säännöllisellä yhteydenpidolla.
Polttoainetietojen vertailuaineistoja saadaan mm. Luonnonvarakeskuksesta (puupolttoaineet), Energiavirastosta (päästökauppa-aineisto) ja ympäristöhallinnolta YLVA-tietokannasta.
Luonnonvarakeskukselta (LUKE) saatuja tietoja käytetään tarkennettaessa muista lähteistä saatuja puupolttoaineiden käyttötietoja, ja toisaalta LUKE:n tietoja voidaan täydentää ja tarkentaa Tilastokeskuksen aineistolla. Tällä tavoin koordinoidulla yhteistyöllä varmistetaan LUKE:n ja Tilastokeskuksen tietojen yhteneväisyys.
Energiaviraston, ympäristöhallinnon ja Energiateollisuus ry:n tietoja käytetään tarkentamaan paitsi energiatilastoja, niin myös KHK-inventaariossa. Laitoskohtaisesti vertailemalla valitaan yhteistyössä KHK-inventaarion kanssa kullekin laitokselle luotettavimmaksi arvioitu polttoainetieto, mikäli eri lähteistä saadut tiedot poikkeavat toisistaan. Tällä menettelyllä varmistetaan energiatilastojen ja KHK-inventaarion julkaisemien tietojen yhteneväisyys.
Saatavuus ja selkeys
Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.
StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.
Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.
Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.
Sähkön ja lämmön tuotanto -tilaston tulokset julkaistaan Suomen virallisen tilaston Energia-sarjassa. Tilaston kotisivulta löytyvät mm. tilaston kuvaus, käsitteet ja määritelmät.Polttoaineiden määritelmät löytyvät Tilastokeskuksen polttoaineluokituksesta.
Tietoja julkistetaan paitsi StatFin taulukoissa, niin myös Tilastokeskuksen energiatilastojen taulukkopaketissa.
Eurostat ja IEA julkaisevat kansallisia energiatilastoja omilla sivuillaan. Näissä kansainvälisissä tilastoissa käytetään Tilastokeskuksen sähkön ja lämmön tuotanto -tilaston tietoja.
Yksikkötason aineistojen saatavuus
Tietojen revisioitumislinjaukset
Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.
Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.
Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.
Tiedot pyritään pitämään mahdollisimman hyvin ajan tasalla.Käyttäjien tarpeet
Käyttäjätyytyväisyys
Laatudokumentointi
Laadun arviointi
Tietojen laadun arvioinnissa käytetään mm. seuraavia yleisiä tilastollisia menetelmiä:
- tietojen vertaaminen laitoskohtaisesti aikaisempien vuosien tietoihin
- tietojen vertaaminen laitoskohtaisesti eri tietolähteiden välillä
- tietojen vertaaminen kootusti eri tietolähteiden välillä.
- laitosten hyötysuhteiden tarkistus, myös aikasarjaan verrattuna
- yhteistuotantolaitosten rakennusasteiden tarkastelu ja vertailu aiempiin vuosiin
- laitosten tuotannon ja kapasiteetin välinen konsistenssi
Laadunvarmistus
Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.
Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)
Sähkön ja lämmön tuotanto on virallinen tilasto. Suomen virallinen tilasto (SVT) on yhteiskunnan kehitystä ja tilaa kuvaavien tilastojen kattava kokoelma. Siihen kuuluu lähes 300 tilastoa 26 aihealueelta. Suomen virallisen tilaston tuottajat ovat hyväksyneet yhteisen laatulupauksen, jossa sitoudutaan yhteisiin laatutavoitteisiin ja yhteisiin laadun varmistustoimenpiteisiin. Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. Tilastoissa noudatettavia hyviä käytäntöjä esitellään Tilastokeskuksen Laatua tilastoissa -käsikirjassa.
Käyttäjien käyttöoikeudet
Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista.
Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet
Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot.