21.11.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Teollisuuden energiankäyttötilasto kuvaa teollisuuden energiankäyttöä tilastovuodelta energialähteittäin, toimialoittain ja alueittain.

Tilaston perusjoukko

Teollisuuden energiankäytön perusjoukon muodostavat toimialojen B (kaivostoiminta ja louhinta) ja C (teollisuus) toimipaikat.

Tilastoyksikkö

Tilaston perusyksikkö on toimipaikka.

Mittayksikkö

Tietoja julkistetaan jouleina (terajoule TJ, petajoule PJ) sekä wattitunteina (gigawattitunti GWh). Tilaston tiedoista tuotetaan tietoja myös kansainvälisiin raportointeihin, jolloin raportointiyksikkönä on usein fyysiset yksiköt, kuten tuhannet tonnit.

Viiteajankohta

Tilaston viiteajankohta on vuosi.

Viitealue

Tiedot kattavat alueellisesti koko Suomen. Tietoja tuotetaan maakuntatasolla (NUTS3).

Kattavuus

Teollisuuden energiankäyttö -tilasto kattaa toimialojen B ja C toimipaikkojen energiankulutuksen.

Ajallinen kattavuus

Teollisuuden energiankäyttö -tilaston tietoja on saatavissa vuodesta 2007 alkaen. Tiedot voivat revisoitua uuden julkistuksen yhteydessä koko aikasarjan ajalta.

Jakelutiheys

Tiedot julkaistaan vuosittain. Julkistuksen yhteydessä myös vanhempien vuosien tiedot voivat päivittyä.

Käsitteet

Alipeitto

Alipeitto liittyy tutkimuksessa käytettyyn perusjoukkoon. Perusjoukosta täytyy olla käytettävissä kehikko eli luettelo kohteista, joita koskevia tietoja halutaan otantatutkimuksella kerätä. Alipeitolla tarkoitetaan sitä, että käytettävissä olevasta kehikosta puuttuu osa perusjoukon eli tutkimuksen kohdejoukon alkioista. Esim. henkilöt, joilla ei ole puhelinta, puuttuvat puhelinhaastattelun kehikosta.

Gigawattitunti

Gigawattitunti (GWh) on energian yksikkö, jota käytetään energiamäärän, sähkön ja lämmön ilmaisemiseen. 1 GWh = 1 000 MWh = 1 000 000 kWh; 1 GWh = 3,6 TJ

Hiili

Hiili on muodostunut kasvien jäännöksistä satoja miljoonia vuosia sitten. Energiatilastoissa hiilellä tarkoitetaan energialähteenä käytettävää kivihiiltä (1211,1212), ruskohiiltä (1221), muuta hiiltä (1222,1228,1229), koksia (1230) sekä raudanvalmistuksesta sivutuotteena saatavaa masuuni- (1250) ja koksikaasua (1240).

Lämpö

Teollisuuden energian kokonaiskulutuksessa käytetään kaukolämmön ja teollisuusprosesseissa käytetyn lämmön tai höyryn netto-ostoja (ostettu/saatu - myyty/luovutettu) eli ulkopuolelta omaan käyttöön hankittua lämpöä.

Maakunta

Alueiden kehittämistä ja alueiden käytön suunnittelua varten maa jaetaan maakuntiin. Maakunta on alue, johon kuuluvat kunnat muodostavat toiminnallisesti ja taloudellisesti sekä alueen suunnittelun kannalta tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden. Valtioneuvosto päättää maakuntien lukumäärän, alueet ja nimet asianomaisia maakuntien liittoja ja kuntia kuultuaan.

Syyskuusta 1997 lähtien maakuntien ja niitä edustavien maakuntien liittojen alueet ovat aivan samat. Maakuntien liitot huolehtivat alueensa kuntien edunvalvonnasta. Ne vastaavat myös toimialueensa alueellisesta kehittämisestä. Valtioneuvoston periaatepäätöksen (6.2.1997) mukaan maakunnan liittojen aluejako otetaan valtion aluehallintoviranomaisten aluejakojen pohjaksi.

Tilastoissa on suositeltavaa käyttää pääasiallisena aluejakona Euroopan yhteisön virallista NUTS-alueluokitusta. Suomen NUTS-aluejaossa Manner-Suomi ja Ahvenanmaa muodostavat NUTS 1 -aluetason ja suuralueet NUTS 2 -tason. Maakuntien tulisi vastata NUTS 3 -alueita, mutta NUTS 2021:ssä ne vastaavat maakuntajakoa ennen 1.1.2021 eli Suomen NUTS 2021 pysyy samana NUTS 2016:n kanssa. Kunnat muodostavat LAU-tason (Local Administrative Unit).

Valtioneuvosto on 26.2.1998 tekemällään päätöksellä antanut maakunnille viralliset nimet. Päätös tuli voimaan 1.3.1998.

Muut energialähteet

Sisältää seuraavat polttoaineluokituksen luokat:
- Kasviperäiset polttoaineet (3170)
- Eläinperäiset polttoaineet (3180)
- Kaatopaikkakaasu (3211)
- Jätevedenpuhdistuksen biokaasu (3212)
- Teollisuuden biokaasu (3213)
- Muu biokaasu (3219)
- Kyllästetty puu (3233)
- Muut sekapolttoaineet (3239)
- Tuotekaasu (3240)
- Muovijätteet (4911)
- Kumijätteet (4912)
- Ongelmajätteet (4913)
- Muut jätteet (4919)
- Teollisuuden reaktiolämpö (4920)
- Sähkö, käytetty sähkökattiloissa ja lämpöpumpuissa (4940)
- Vety (4980)
- Muut erittelemättömät energialähteet (4990).

Otos

Otos on jollain satunnaismenetelmällä suuremmasta perusjoukosta valittu alkioiden joukko. Seitsemän lottonumeroa ja kolme lisänumeroa käsittävä otos valitaan noin 40 numeron perusjoukosta sekoittamalla pallot perusteellisesti ennen niiden poimintaa erilleen. Satunnaisotannassa jokaisella otosalkiolla on tietty todennäköisyys tulla valituksi otokseen. Yksinkertaisessa satunnaisotannassa valintatodennäköisyys on sama jokaisella alkiolla.

Perusjoukko

Perusjoukko (populaatio) on tutkimuksen kohteena oleva ryhmä, jota koskevia tietoja halutaan kerätä, esim. äänestysikäiset kansalaiset. Siitä käytetään myös tarkempaa nimitystä kohdeperusjoukko. Siitä erillään on kehikkoperusjoukko, jolla tarkoitetaan tutkimuksen käytössä olevan rekisterin tai muun luettelon peittämää kohdejoukkoa, joka ei kuitenkaan aina vastaa yksi yhteen kohdeperusjoukkoa (ks. ylipeitto, alipeitto).

Petajoule

Petajoule (PJ) on energian yksikkö, jota käytetään polttoaineiden ja muiden energialähteiden energiasisällön ilmaisemiseen. 1 PJ = 1000 TJ; 1 TJ = 0,278 GWh

Puupolttoaineet

Sisältää seuraavat polttoaineluokituksen luokat
- Halot, rangat ja pilkkeet (3111)
- Kokopuu- tai rankahake (3112)
- Metsätähdehake tai -murske (3113)
- Kuori (3121)
- Sahanpuru, kutterilastut ym. purut (3122)
- Puutähdehake tai -murske (3123)
- Erittelemätön teollisuuden puutähde (3128)
- Muu teollisuuden puutähde (3129)
- Puunjalostusteollisuuden jäteliemet (3130)
- Muut puunjalostusteollisuuden sivu- ja jätetuotteet (3140)
- Kierrätyspuu (3150)
- Puupelletit ja -briketit (3160).

Sähkö

Teollisuuden sähkönkäyttöä tilastoidaan kahdella eri tavalla. Teollisuuden energian kokonaiskulutuksessa käytetään toimipaikan sähkön netto-ostoja (ostettu/saatu - myyty/luovutettu). Toimipaikoilla käytetty sähkön kokonaismäärä saadaan Teollisuuden energiankäyttö -kyselyn tiedoista.

Teollisuuden energian kokonaiskäyttö

Teollisuuden käyttämien polttoaineiden kokonaismäärät sekä sähkön ja lämmön ulkopuolelta omaan käyttöön hankitut määrät (netto-ostot eli ostettu/saatu - myyty/luovutettu). Tällöin energiamäärät ovat yhteenlaskettavissa ja yhteenlaskettuina kuvaavat toimialan kokonaisenergian kulutusta.

Turve

Sisältää seuraavat polttoaineluokituksen luokat:
- Jyrsinturve (2110)
- Palaturve (2120)
- Turvepelletit ja -briketit (2130).

Ylipeitto

Ylipeitto tarkoittaa otoskehikkoon sisältyviä alkioita, jotka eivät enää kuulu kohdeperusjoukkoon, esim. laitoksiin siirtyneitä, kuolleita, maasta muuttaneita. Tällaisia tapauksia esiintyy aina jonkin verran otosyksiköiden joukossa, koska rekisterit, joista otokset poimitaan, eivät ole täysin ajantasaisia.





Yritys- ja toimipaikkarekisteri

Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteri on tilastollinen perusrekisteri, joka kattaa kaikki yritykset, yhteisöt (myös julkisyhteisöt) ja yksityiset elinkeinonharjoittajat, jotka ovat arvonlisäverovelvollisia, työnantajia tai kuuluvat ennakkoperintärekisteriin.
Vuonna 2002 yritys- ja toimipaikkarekisteri sisälsi noin 320 000 toimivaa yritystä ja yhteisöä sekä 384 000 toimipaikkaa.

Maatiloista yritys- ja toimipaikkarekisterissä ovat mukana vain ne maatilat, jotka toimivat työnantajina tai jotka maksavat arvonlisäveroa liiketoiminnasta. Mukana ovat myös julkiset viranomaiset eli kaikki valtion virastot, kunnat ja kuntayhtymät sekä niiden toimipaikat.

Konsernirakenteita ylläpidetään konsernirekisterissä. Konsernirekisteri kattaa Suomen suurimmat konsernit emo-, tytär- ja osakkuusyrityksineen.

Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin tiedot kerätään pääasiassa kahdesta lähteestä: verohallinnon rekistereistä ja omista tiedusteluista.

Yritysrekisterin ylläpito on säädetty EU:n yritysrekisteriasetuksessa (ETY 2186/93).

Öljy

Sisältää seuraavat polttoaineluokituksen luokat:
- Jalostamokaasu (1111)
- Nestekaasu (1112)
- Teollisuusbensiini (1121)
- Lentobensiini (1123)
- Lentopetroli (1131)
- Muut petrolit (1132)
- Kevyt polttoöljy (1134)
- Moottoripolttoöljy (1135)
- Muut keskiraskaat öljyt (1139)
- Raskas polttoöljy, rikkipitoisuus < 1% (1141)
- Raskas polttoöljy, rikkipitoisuus = 1% (1142)
- Muut raskaat öljyt (1143)
- Öljykoksi (1150)
- Kierrätys- ja jäteöljyt (1160)
- Muut öljytuotteet (1190).

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Tilaston luotettavuuteen vaikuttaa vastauskato ja siitä mahdollisesti aiheutuva teollisuuden energiankäytön yli- tai aliestimointi. Lisäksi tilaston pohjana olevassa kyselyssä oletetaan, että mukana ovat kaikki toimipaikat, joissa käytetään harvinaisesti käytettyä polttoainetta. Mikäli näin ei ole, aliestimoi tilasto kyseisten polttoaineiden käyttömäärän. Mahdollisia virhelähteitä ovat myös aineiston tarkastuksessa havaitsematta jääneet virheet tiedonantajien vastauksissa sekä useammasta toimipaikasta koostuvien laitosalueiden taserajoihin liittyvät ongelmat.

Alle kymmenen henkeä työllistävien toimipaikkojen erittäin suppeasta otoksesta johtuen tarkemmissa taulukoissa saattaa esiintyä otostutkimukseen liittyvää epäjohdonmukaisuutta. Tästä syystä joihinkin taulukon soluihin saattaa tulla otostutkimuksen myötä arvo 0. Tämä tarkoittaa sitä, että yksikään toimipaikka ei ole valikoitunut otokseen, vaikka kyseisessä solussa saattaa todellisuudessa esiintyä pientä energiankäyttöä.

Teollisuuden energiankäytön muutoksiin vaikuttavat myös toimipaikkojen omistukseen liittyvät rakenteelliset muutokset. Mikäli esim. teollisen toimipaikan yhteydessä toimii voimalaitos, sen tiedot ovat mukana riippuen siitä, onko voimalaitos samassa omistuksessa kuin teollisuuslaitos, vai onko voimalaitos ulkopuolisessa omistuksessa. Mikäli ulkopuolisessa omistuksessa ollut laitos siirtyy teollisuuslaitoksen omistukseen, kuuluvat voimalaitoksen käyttämät polttoaineet teollisuuden energiankulutukseen aiemman energiasektorin sijaan.

Alueellisiin energialähteittäisiin tietoihin liittyy niin paljon satunnaisuutta ja epävarmuutta, että alueittaisia tietoja julkaistaan vuoden 2013 tiedoista alkaen vain energian kokonaiskäytöstä ja sähkön kokonaiskulutuksesta.

Oikea-aikaisuus

Tiedot julkaistaan noin 11 kuukautta tilastovuoden päättymisen jälkeen.
 

Täsmällisyys

Teollisuuden energiankäytön tietojen julkistamisessa ei ole viivettä. Tiedot on julkaistu julkistamiskalenterin mukaisina päivinä.

Täydellisyys

Tietojen saatavuutta rajoittaa otantatutkimuksen mukanaan tuomat rajoitteet. Mentäessä tarkalle toimiala-/polttoaine-/aluetasolle, tietolähteitä on niin vähän ja satunnaisvaihtelu suurta, ettei tietoja voida luovuttaa toisaalta tietosuojan, toisaalta tiedon laatuun liittyvien syiden vuoksi.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Kansainvälisissä raportoinneissa polttoaineiden käytöt erotellaan sen mukaan, ovatko ne teollisuuden vai transformaatiosektorin käyttöä. Kansallisessa teollisuuden energiankäyttö -tilastossa jakoperuste on toimipaikan toimiala, joten kansallisen tilaston lukuja ei voi suoraan verrata esim. Eurostatin raportoimiin Suomen lukuihin.
 

Ajallinen vertailukelpoisuus

Teollisuuden energiankäytön aikasarjat ovat ajallisesti vertailukelpoisia vuodesta 2007 alkaen. Tiedot julkaistaan vuosittain. Julkistuksen yhteydessä myös vanhempien vuosien tiedot voivat päivittyä.

Vertailukelpoisen aikasarjan pituus / CC2

12

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Tilaston luvut poikkeavat jonkin verran muissa energiatilastoissa raportoiduista teollisuuden luvuista. Osa tilaston luvuista täsmäytetään muiden tilastojen lukuihin, osa pohjautuu otostutkimuksella kerättyyn aineistoon, jolloin eroja syntyy niin toisistaan poikkeavista lähdeaineistoista kuin eri laskentamenetelmistäkin.

Yhtenäisyys osavuosittaisten ja vuosittaisten tilastojen välillä

Eri ajankohtien tilastojulkistukset ovat keskenään vertailukelpoisia. Mikäli jokin tilastossa käytetyistä luokituksista (alue- tai polttoaineluokitus) muuttuu matkan varrella, vanhemmat vuodet lasketaan uudelleen uusimman luokituksen mukaisina. Jokaisen julkistuksen yhteydessä julkistetaan koko aikasarja, joten kulloinkin saatavilla olevat tiedot ovat kaikkien vuosien osalta vertailukelpoisia.

Sisäinen yhtenäisyys

Teollisuuden energiankäytön luvut ovat sisäisesti yhtenäisiä.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Tilastolla on oma tiedonkeruu, jossa on kolme otosryhmää: suuret, keskikokoiset ja pienet toimijat. Suuriin toimijoihin eli merkittäviin energiankäyttäjiin kuuluvat yli 1000 henkeä työllistävien yritysten toimipaikat, kantaverkkoteollisuuteen kuuluvat, päästökaupan piirissä olevat, ympäristöluvitetut sekä harvinaista polttoainetta käyttävät toimipaikat. Nämä poimitaan tiedonkeruuseen todennäköisyydellä yksi. Keskikokoisista, eli yli 10 henkeä työllistävistä yrityksistä, jotka eivät kuulu suurten ositteeseen, yrityksistä tehdään satunnaisotanta. Pienten, eli alle 10 henkeä työllistävien yritysten joukosta tehdään määrävuosin otos, välivuosina näiden yritysten toimipaikkojen tietoja imputoidaan last observation carried forward (LOCF) -menetelmällä. Tilasto hyödyntää myös hallinnollisia rekistereitä: päästökauppa-aineistoa sekä ympäristöhallinnon luparekisterin tietoja. Tämä lisäksi käytössä on myös Motivan keräämän energiatehokkuussopimusaineiston tiedot.

Tiedonkeruumenetelmä

Tiedonkeruu tapahtuu pääasiassa verkkolomakkeella, mutta osa monitoimipaikkaisista yrityksistä vastaavat keskitetysti kaikkien toimipaikkojensa tiedot Excel-lomakkeella. Muiden viranomaisten keräämät rekisteriaineistot saapuvat Tilastokeskukseen sovitun aikataulun mukaisesti.

Tiedonkeruun tiheys

Tiedot kerätään vuosittain.

Menetelmät

Tiedon käsittely

Aineistosta korjataan manuaalisesti havaitut virheet, merkittävimpien vastaajien puuttuvat tiedot imputoidaan ja satunnaisotoksen vastaustiedot korotetaan koko populaation tasolle otosasetelman mukaisilla korotuskertoimilla.

Aineiston/datan validointi

Aineiston validoinnissa käytetään vertailuja muihin aineistoihin, aiempiin periodeihin sekä aineiston muihin havaintoihin. Merkittävimpien vastaajien tiedot käydään läpi yksityiskohtaisesti.

Menetelmädokumentointi

Tilaston menetelmäseloste löytyy tilaston kotisivulta (http://stat.fi/til/tene/men.html).

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Talous- ja ympäristötilastot

Toimintavaltuudet

Euroopan Unionin Energiatilastoasetus (2008/1099/EY) on Tilastokeskuksen energiatilastojen lakisääteinen perusta. Kaikki
kerättävät teollisuuden energiankäytöt tiedot perustuvat viime kädessä tähän asetukseen. Osan tiedoista Tilastokeskus
kerää omalla otantatutkimuksella, mutta osa tiedoista saadaan yhteistyökumppanien kautta päällekkäisen
tiedonkeruun välttämiseksi. Tilaston hyödyntämiä tietoja saadaan oman tiedonkeruun lisäksi  Energiateollisuus ry:n kantaverkkoaineistosta, päästökauppa-aineistosta, Motivan energiatehokkuussopimuksen puitteissa kerätyistä tiedoista, Luonnonvarakeskuksen puunkäyttötilaston tiedoista sekä ympäristöhallinnon ympäristölupatiedoista (YLVA-aineisto).

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.

Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus.

Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi)

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Tietoja julkistetaan vain sellaisella toimiala-, polttoaineluokitus- ja maakuntatasolla, josta yksittäisen vastaajan tietoja ei voida tunnistaa tai päätellä. Yleisperiaatteena on, että tieto on luottamuksellinen, mikäli se koostuu vähemmän kuin kolmen tiedonantajan vastauksesta.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun.

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.

Yksikkötason aineistojen saatavuus

Tilastotarkoituksiin kerättävät tiedot ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n mukaan salassapidettäviä. Vastausaineistoa käytetään ainoastaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tutkimusaineiston tiedot suojataan Tilastokeskuksen antamien tietosuojamääräysten mukaisesti, eikä tilastotaulukoista käy ilmi yksittäisen toimipaikan antamia vastauksia.
Tilastokeskus voi tilastolain (280/2004) 13 §:n mukaan luovuttaa erillisen käyttölupapäätöksen perusteella tietoja tieteellisiä tutkimuksia ja tilastollisia selvityksiä varten ilman suoran tunnistamisen mahdollistavia tietoja. Tilastolaki kieltää tilastotarkoituksiin kerättyjen tietojen käytön tutkinnassa, valvonnassa, oikeudenkäynnissä, hallinnollisessa päätöksenteossa tai yritystä koskevan asian käsittelyssä.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Käyttäjien tarpeet

Tilaston tietoja käytetään Eurostatissa, kansainvälisissä organisaatioissa (mm. OECD/IEA ja YK) ja Suomen julkisessa hallinnossa energian hankinnan ja käytön seurantaan ja analysointiin. Tutkimuslaitokset käyttävät tietoja mallien syöttötietoina energiapoliittisten toimien vaikuttavuuden arvioinnissa mm. energiariippuvuuden, uusiutuvien energialähteiden ja energiaperäisten kasvihuonekaasupäästöjen kehityksen näkökulmista.

Käyttäjätyytyväisyys

Tietojen saatavuutta ja laatua kehitetään käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Kehittämisessä huomioidaan käyttäjien ja keskeisten sidosryhmien tarpeet ja tilaston tuloksia tarkastellaan myös muiden tietolähteiden ja tilastojen tietoja vasten (tilastojen välinen koherenssi).
 

Laatudokumentointi

Laatuseloste löytyy tilaston kotisivulta (https://www.stat.fi/til/tene/2018/tene_2018_2019-11-01_laa_001_fi.html).
 

Laadun arviointi

Teollisuuden energiankäytön laatua arvioidaan useassa tilastoprosessin eri vaiheessa. Vuosittain tehdään vertailuja muiden energiatilastojen tietoihin.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)

Teollisuuden energiankäyttö on virallinen tilasto. Suomen virallinen tilasto (SVT) on yhteiskunnan kehitystä ja tilaa kuvaavien tilastojen kattava kokoelma. Siihen kuuluu lähes 300 tilastoa 26 aihealueelta. Suomen virallisen tilaston tuottajat ovat hyväksyneet yhteisen laatulupauksen, jossa sitoudutaan yhteisiin laatutavoitteisiin ja yhteisiin laadun varmistustoimenpiteisiin. Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. Tilastoissa noudatettavia hyviä käytäntöjä esitellään Tilastokeskuksen Laatua tilastoissa -käsikirjassa.

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista.

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet

Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot.

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.