11.4.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Tietilasto sisältää tietoa tiestön ja liikenteen tilanteesta Suomen maantieverkolla. Tietilasto julkaistaan vuosittain ja tietoja esitetään aikasarjoin ja alueittain. Tilasto palvelee liikennealan toimijoita tuottamalla heidän käyttöönsä tilastotietoja suunnittelua, seurantaa, valvontaa ja päätöksentekoa varten. Liikennesuoritetietoja käytetään päästölaskennassa lähtötietoina.

Tilaston kuvaus

Tietilasto kuvaa Suomen maantieverkoston tilannetta sekä teiden liikennemääriä ja liikennesuoritteita. Tietilasto perustuu Väyläviraston Tierekisterin tietoihin. Tietilasto julkaistaan kerran vuodessa.

Tilaston perusjoukko

Tietilasto perustuu Väyläviraston tierekisterin tietoihin. Tietilaston maanteiden suoritetiedot perustuvat Väyläviraston maanteiden liikennelaskentaan. Tieliikenteen kokonaissuorite perustuu katsastushetkellä Traficomin liikenneasioiden rekisteriin tallennettuihin autojen matkamittarilukematietoihin ja niistä edelleen Tilastokeskuksen jalostamaan suoriteaineistoon.

Tilastoyksikkö

Tilastoyksikköinä ovat tiet ja siihen liittyvät ajoneuvojen suoritetiedot

Mittayksikkö

Kilometri, ajoneuvokilometri, henkilökilometri

Viiteajankohta

Tiestöä koskevat tiedot ovat ajankohdalta 31.12. ja suoritetiedot kuvaavat koko tilastovuotta.

Viitealue

Tietilaston tietoja on tarkasteltu alueellisesti Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksittain (liikenteen ELY-keskus). Osa tiedoista on esitetty myös kunnittain ja maakunnittain. Maantiet on jaettu valta-, kanta-, seutu-, kokooja- ja yhdysteihin.

Kattavuus

Tietilasto kattaa Suomen maanteiden tilanteen hyvin, koska maantieverkon tiedot saadaan kattavasti Väyläviraston Tierekisteristä. Väyläviraston maanteiden liikennelaskenta kuvaa maanteiden liikennemäärät tarkasti.

Ajallinen kattavuus

Tiestöä koskevat vanhimmat tiedot ovat vuodesta 1940 lähtien. Liikennesuoritteita on esitetty vuodesta 1975 alkaen. Katujen ja yksityisteiden sekä henkilö- ja pakettiautojen laskentatapojen muutosten vuoksi liikennesuoritteen ja henkilöliikennesuoritteen luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempien vuosien kanssa vuodesta 2016 alkaen.

Jakelutiheys

Tiedot julkaistaan vuosittain huhtikuun puolessa välissä

Käsitteet

Ajoneuvokilometri

Mittayksikkö, joka vastaa ajoneuvon liikkumista yhden kilometrin matkan.

Henkilökilometri

Henkilökilometri (passenger-kilometre) on mittayksikkö, joka kuvaa henkilöiden kuljetussuoritetta jollakin liikennevälineellä, joka voi olla henkilöauto, linja-auto, juna, laiva, lentokone tai mikä tahansa henkilöiden kuljettamiseen soveltuva liikenneväline. Jos kaksi henkilöä kulkee sillä viisi kilometriä, muodostuu kymmenen henkilökilometriä. Liikennesuorite kertaa keskimääräinen matkustajaluku .

Henkilöliikennesuorite

Henkilömäärän yhteensä tietyssä aikayksikössä, yleensä vuodessa, liikkuma kilometrimäärä. Yksikkö henkilökilometri.

Katu

Katu on kaupungissa tai muussa taajamassa kulkeva, asemakaavan mukaisesti rakennettu kunnan ylläpitämä tie.

Keskimääräinen vuorokausiliikenne

Tietyn tienkohdan ohittavien moottoriajoneuvojen lukumäärä vuodessa jaettuna 365:llä.

Liikennesuorite

Jonkin ajoneuvolajin tai määritellyn osajoukon yhteensä tietyssä aikayksikössä, yleensä vuodessa, ajama kilometrimäärä.

Maantie

Valtion ylläpitämä yleinen tie. Maantiet luokitellaan merkityksensä mukaan valta-, kanta-, seutu- ja yhdysteihin.

Moottoritie

Moottoritie on pelkästään moottoriajoneuvoliikenteelle tarkoitettu nopean liikkumisen mahdollistava tie. Moottoritiellä eri ajosuunnat on fyysisesti erotettu toisistaan, eikä moottoritie risteä samassa tasossa muiden kulkuväylien kanssa.

Yksityistie

Tie, jonka omistaa ja jota ylläpitää jokin muu toimija kuin julkinen valta.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Tilastokeskuksen laskema liikenteen kokonaissuorite kuvaa liikennesuoritteen tasoa koko Suomen osalta hyvin.

Oikea-aikaisuus ja täsmällisyys

Tietilasto julkaistaan noin neljä kuukautta tilastovuoden päättymisen jälkeen.

Oikea-aikaisuus

Tietilasto julkaistaan noin neljä kuukautta tilastovuoden päättymisen jälkeen. Aineistot toimitetaan Tilastokeskukselle noin kuukauden tai parin viiveellä.

Täsmällisyys

Julkaisukalenterin ja varsinaisen julkaisupäivän välillä ei pääsääntöisesti esiinny viivettä.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Tilastot ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia.

Ajallinen vertailukelpoisuus

Katujen ja yksityisteiden sekä henkilö- ja pakettiautojen laskentatapojen muutosten vuoksi liikennesuoritteen ja henkilöliikennesuoritteen luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempien vuosien kanssa vuodesta 2016 alkaen.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Tietilasto perustuu Väyläviraston Tierekisterin tietoihin. Tietilaston maanteiden suoritetiedot perustuvat Väyläviraston maanteiden liikennelaskentaan. Tieliikenteen kokonaissuorite perustuu katsastushetkellä Traficomin liikenneasioiden rekisteriin tallennettuihin autojen matkamittarilukematietoihin ja niistä edelleen Tilastokeskuksen jalostamaan suoriteaineistoon.  

Tiedonkeruumenetelmä

Teitä koskevat tiedot saadaan Väyläviraston tierekisteristä.

Tiedonkeruun tiheys

Tilaston tiedot kerätään vuosittain.

Kustannukset ja vastausrasite

Ei kustannuksia tai vastausrasitetta.

Menetelmät

Tiedon käsittely

Tuotantoprosessissa lähdetietoja editoidaan käsittelysääntöjen mukaisesti. Liikennesuoriteluvut johdetaan ajoneuvokanta-aineistosta.

Aineiston/datan validointi

Lähdetiedot tarkistetaan tuotantoprosessissa tärkeimpien tietomuuttujien suhteen ja tuloksia verrataan aiempien aineistoihin. Jos eroja huomataan, näiden syyt selvitetään aineiston avulla tai ottamalla yhteyttä rekisterinpitäjään.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Tieto- ja tilastopalvelut

Toimintavaltuudet

Tilastojen laadintaa ohjaa valtion tilastotoimen yleislaki, tilastolaki (280/2004, muut 361/2013).

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi henkilötietolakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.

Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus.

Lisätietoja: Tietosuoja

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Tilaston tiedot suojataan huolellisella taulukkosuunnittelulla.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun.

Lisätietoja: Tietojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa

Tietojen jakaminen

Tietilaston tiedot ovat nähtävissä tiedotteen julkistamispäivänä tilaston kotisivuilla. Tilaston tietoja on myös nähtävissä Tilastokeskuksen Statfin-tietokantapalvelussa.

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.  

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia. 

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.

Yksikkötason aineistojen saatavuus

Tilastoaineistosta voidaan toimeksiannosta tehdä myös erillisselvityksiä.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Käyttäjien tarpeet

Eurostat, media ja muut käyttäjät seuraavat tieverkoston kehitystä. 

Laadun arviointi

Tilastokeskuksen laskema liikenteen kokonaissuorite kuvaa liikennesuoritteen tasoa koko Suomen osalta hyvin.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Kehikot täydentävät toisiaan. Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.

Lisätietoja: Laadunhallinta.
 

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista.

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet

Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot.

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.