18.5.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Ympäristöliiketoimintatilasto kuvaa Suomessa harjoitettua ympäristöön liittyvää liiketoimintaa. Sillä tarkoitetaan tuotantoa, joka estää ympäristön pilaantumista tai säästää luonnonvaroja. Tuotanto voi olla tuotteiden, palveluiden tai teknologian tuottamista. Tilasto sisältää ympäristöliiketoiminnan liikevaihdon, arvonlisäyksen, viennin ja työllisyyden. Luvut esitetään EU:n standardiin pohjautuvan ympäristöliiketoiminnan tuote- ja palveluluokituksen sekä kansantalouden tilinpidossa käytettävän toimialajaon mukaisesti. Ympäristöliiketoimintatilasto on osa kansainvälistä ympäristötilinpidon tilastointikehikkoa (System of Environmental Economic Accounting, SEEA), joka tarkastelee ympäristön ja talouden vuorovaikutusta.

Tilaston perusjoukko

Tilasto perustuu rekisteriaineistoihin. Perusjoukkona on Suomessa taloudellista toimintaa harjoittavat yksiköt. Yksiköt aggregoidaan yhteen siten, että tilastossa yksiköt eivät ole enää erotettavissa toisistaan. Institutionaaliset sektorit (yritykset, yhteisöt, kotitaloudet ja julkinen sektori) aggregoidaan myös yhteen.

Tilastoyksikkö

Tilaston tiedot tuotetaan Tilastokeskuksen (Kansantalouden tilinpito, Teollisuustuotantotilasto, Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto), Tullin, Energiaviraston, Ympäristövakuutuskeskuksen tiedoista. Tilaston eri aineistojen tiedot linkitetään tilaston vaatimiin luokituksiin.

Kansantalouden tilinpidon tietoja kerätään toimiala- ja tuotetasolla. Toimialatason tiedot vastaavat suoraan tilaston määritelmiä. Tuotetason tiedot aggregoidaan toimialatason tiedoiksi, mikä tehdään kansantalouden tilinpidon menetelmien mukaisesti. Teollisuustuotantotilaston tietoja käytetään tuotetasolla, joka aggregoidaan toimialatasolle kansantalouden tilinpidon menetelmien mukaisesti. Yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston tietoja käytetään toimipaikkatasolla, joka aggregoidaan toimialatasolle kansantalouden tilinpidon menetelmien mukaisesti. Tullin, Energiaviraston ja Ympäristövakuutuskeskuksen tietoja käytetään tuotetasolla, joka aggregoidaan toimialatasolle kansantalouden tilinpidon menetelmien mukaisesti.

Mittayksikkö

Tilastossa liikevaihto, arvonlisäys ja vienti ovat miljoonia euroja. Työllisyys on henkilötyövuosia.
 

Perusajankohta

Tilastossa ei ole indeksejä.

Viiteajankohta

Tilaston viiteajankohta on kalenterivuosi.

Viitealue

Tilasto kattaa koko Suomen yhtenä alueena. Tilasto ei sisällä alueluokituksia.
 

Kattavuus

Tilasto kattaa kaikki talouden sektorit, joissa tuotetaan taloustoimiluokituksen mukaista markkinatuotosta. Tilasto kattaa kaikki toimialaluokituksen mukaiset toimialat 2-numerotasolla.

Ajallinen kattavuus

Tilasto kattaa vuodet 2012-2022. Kaksi viimeisintä vuotta eivät ole lopullisia, vaan päivittyvät seuraavina vuosina.
 

Jakelutiheys

Tilasto julkaistaan vuosittain.
 

Käsitteet

Luonnonvaroja säästävä tuotanto

Luonnonvaroja säästävä tuotanto voi sisältää tuotteita, tekniikoita tai palveluita, jotka kohdistuvat luonnonvarojen säästämiseen ja niiden tehokkaaseen käyttöön joko tuotantoprosessissa tai käyttöprosessissa. Tällainen tuotanto voi olla toiminnaltaan, tai liittyä toimintaan joka on, mittausta, seurantaa, ennaltaehkäisyä, käytön vähentämistä, uudelleenkäyttöä, kierrätystä, korjaamista, entiselleen palauttamista, tutkimusta, kehittämistä tai asian tietoiseksi tekemistä.

Ympäristöliiketoiminta

Ympäristöliiketoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka liittyy ympäristön pilaantumista estävään tai luonnonvaroja säästävään tuotantoon. Ympäristöteknologia on osa ympäristöliiketoimintaa. Ympäristöliiketoiminta voi olla tietyn yrityksen pää- tai sivutoimintaa. Ympäristöliiketoiminta ei ole oma toimialansa, vaan tuotanto on hajautunut useaan eri toimialaluokkaan.

Ympäristön pilaantumista estävä tuotanto

Ympäristön pilaantumista estävä tuotanto voi sisältää tuotteita, tekniikoita tai palveluita jotka kohdistuvat ilman, maaperän ja veden vaurioihin sekä jätteisiin, meluun, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonmaisemiin liittyviin ongelmiin. Tällainen tuotanto voi olla toiminnaltaan, tai liittyä toimintaan joka on, mittausta, seurantaa, ennaltaehkäisyä, käsittelyä, korjaamista, tutkimusta, kehittämistä tai asian tietoiseksi tekemistä.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Tilasto laaditaan kansantalouden tilinpidon periaatteiden mukaisesti, joten samat tarkkuus- ja luotettavuusseikat pätevät tässä tilastossa. Tilaston keskeisin epävarmuus liittyy ympäristöliiketoiminnan osuutta kuvaaviin asiantuntija-arvioihin perustuviin kertoimiin.

Oikea-aikaisuus

Tiedot ovat saatavissa 6-11 kuukautta viiteajankohdan päättymisen jälkeen.
Ensimmäiset tulokset julkistetaan noin 12 kuukautta viiteajakohdan päättymisen jälkeen.
Lopulliset tulokset julkistetaan noin 36 kuukautta viiteajakohdan päättymisen jälkeen.

Täsmällisyys

Tilasto julkistetaan julkistuskalenterin mukaisesti.
 

Tietojen revisoitumiskäytännöt

Tilaston revisioitumiset noudattavat kansantalouden vuositilinpidon revisioitumisia.
Suurimmat tarkentumiset tapahtuvat ensijulkistusta seuraavien 2–3 vuoden aikana, sillä vuositilinpidon tiedot tulevat lopullisiksi noin kahden vuoden viiveellä tilastovuoden päättymisestä. Tämän jälkeen tietojen tarkentuminen on yleensä vähäistä.
Kansantalouden tilinpidon revisiot.
Kansantalouden tilinpidon tietojen tarkentuminen.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Tilasto on vertailukelpoinen EU-maiden kanssa. Tilastoa ei tuoteta EU:n ulkopuolella.
 

Ajallinen vertailukelpoisuus

Tilasto on vertailukelpoinen vuodesta 2012 lähtien. Aiemman ympäristöliiketoimintatilaston kanssa (vuodet 2009-2011) tilasto ei ole vertailukelpoinen.
 

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Tilasto on laadittu muilta osin kansantalouden tilinpidon vastaamaan kansantalouden tilinpidon kehikkoa, menetelmiä ja määritelmiä, mutta liikevaihto noudattaa yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilastoa.

Sisäinen yhtenäisyys

Muita tilastoja, joissa julkaistaisiin Ympäristöliiketoiminta -tilastoa vastaavia tietoja ei ole.
 

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Tilasto pohjautuu hallinnollisiin lähteisiin. Muutama yksittäinen tieto poimitaan Internet-sivuilta tai kysytään sähköpostitse, mutta näiden tietojen osuus kokonaisuudesta on pieni. Merkittävimmät lähteet ovat Tilastokeskuksen ja Tullin aineistoja, jotka kaikki ovat Tilastokeskuksen tietokannoissa. Tilastokeskuksen tiedoista käytetään kansantalouden vuositilinpitoa itse tietolähteenä, mutta myös kehikkona koko tilastolle. Tiedot, joita tilastoon käytetään perustuvat kansantalouden tilinpidon noin 3 kuukautta aiemmin julkaistuun tietoon. Lisäksi kansantalouden tilinpidon pohjana käytettäviä tarjonta- ja käyttötaulujen tuotetietoja käytetään myös itsenäisenä tilaston laadintaan. Yritystilastojen liikevaihto- ja henkilöstötietoja sekä teollisuustuotantotilastoa käytetään myös. Jälkimmäisen tiedot perustuvat kuukautta aiemmin julkaistuun tietoon. Edellä luetelluista muita kuin julkaistaviin tietoihin perustuvia tietokantojen tietolähteitä käytetään juoksevasti eli ne ovat voineet päivittyä 1 päivästä 3 kuukauteen ennen niiden käyttöä tilaston laadintaan.

Tiedonkeruumenetelmä

Lähes koko tilaston aineisto koostuu Tilastokeskuksen ja Tullin aineistoista, jotka kerätään Tilastokeskuksen tietokannoista. Loput aineistosta on muita yksittäisiä ulkopuolisia tietoja, jotka kerätään sähköpostipyynnöillä ja internetistä.   

Tiedonkeruun tiheys

Perustieto kerätään kerran vuodessa.
 

Menetelmät

Tiedon käsittely

Kansantalouden tilinpidon 2-numerotoimialatiedot kerrotaan kyseisen toimialan ympäristöliiketoimintaa kuvaavilla kertoimilla. Muut tiedot kerrotaan niitä vastaavilla kertoimilla ja aggregoidaan 2-numerotoimialatasolle.

Aineiston/datan validointi

Saatuja tietoja verrataan edellisiin saatuihin samansisältöisiin tietoihin ja mahdollisiin samaan aihealueeseen liittyviin tietoihin.

Oikaisut

Tilaston laadinnassa ei käytetä oikaisuja.
 

Menetelmädokumentointi

Tilasto kootaan käyttäen kohdassa 3.5 mainittuja lähteitä. Muuttujien arvot tulevat joko suoraan valituista lähdetiedoista tai erikseen määriteltyjen ympäristöliiketoiminnan osuutta kuvaavien kertoimien avulla. Kertoimet on määritelty useiden lähteiden pohjalta ja niitä päivitetään kahden vuoden välein. Kertoimien määrittelyssä käytetyt lähteet ovat: EU:n ympäristötilinpidon täytäntöönpanoasetus (n:o 2174/2015), Eurostatin ympäristöliiketoiminnan tuotelistat, tilasto- ja rekisteriaineistot, tutkimusaineistot, Saksan tilastoviraston käyttämät kertoimet ja asiantuntija-arviot.

Ennen vuonna 2018 tapahtunutta muutosta Euroopan Unionin rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä energiatehokkuusluokkiin A ja B kuuluvat uudisrakennukset laskettiin mukaan matalaenergiarakentamiseen. Uudistuksen jälkeen vain energiatehokkuusluokkaan A kuuluvat uudisrakennukset määritellään matalaenergiarakennuksiksi. Vuoden 2021 ympäristöliiketoimintatilaston laskennassa muutos matalaenergiarakentamisen määrittelyssä on otettu huomioon, minkä vuoksi vuodesta 2018 lähtien ympäristöliiketoiminnan liikevaihto, arvonlisäys, vienti ja henkilöstötyövuodet ovat alhaisemmat aikaisemmin raportoituun verrattuna.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Taloustilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilasto perustuu EU:n asetukseen ympäristötilinpidosta (asetus n:o 691/2011, asetuksen muutos 538/2014) ja sen täytäntöönpanoasetukseen (n:o 2174/2015). Lisäksi tilastojen laadintaa ohjaa valtion tilastotoimen yleislaki, tilastolaki (280/2004, muut 361/2013). Tiedonantajilta kerätään vain ne välttämättömät tiedot, joita ei saada hallinnollisista aineistoista. Indeksisarjat julkaistaan niin, että niistä ei voida päätellä yksittäisen yrityksen tietoja tai kehitystä.

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan ehdottomasti tilastolain (280/2004), henkilötietolain (532/1999) ja lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) sekä EU:n tietosuoja-asetuksen (2016/679) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan tahallisesta rikkomisesta seuraa rangaistus.

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Tilaston tiedot ovat tilastolain (280/2004) mukaan julkisia.

Tilaston taulukot on tuotettu käyttämällä/muokkaamalla taulukon luokitusta niin karkealla/yleisellä tasolla, ettei pieniä solufrekvenssejä pääse syntymään.

Yritysten lukumäärätiedot on säädetty tilastolaissa (280/2004) julkisiksi ja pieniäkään solufrekvenssejä ei tarvitse suojata. Määrätaulukoista vähän havaintoja sisältävät (kynnysarvo) tai yhden tai kahden yksikön dominoimat (dominanssisääntö) solut on suojattu peittämällä solun arvo yksittäisen yrityksen tietojen paljastumisen estämiseksi. Näiden lisäksi on peitetty muita soluja estämään ensisijaisesti peitettävien soluarvojen laskeminen marginaalisummien avulla. Peitetyt solut on merkitty julkaistussa taulukoissa merkinnällä ’..’. Tarkempaa tietoa peittämisestä the Handbook on Statistical Disclosure Control (2010).
Tilaston tietoja ei luovuteta tunnistettavassa muodossa Tilastokeskuksen ulkopuolelle. Aineiston käyttö tieteellistä tutkimusta ja tilastollisia selvityksiä varten on mahdollista ainoastaan erillisen käyttölupapäätöksen perusteella ja tunnistamattomassa muodossa. Lisätietoja käyttöluvista

Julkistamispolitiikka

Tilasto on vuosijulkistus, joka julkaistaan joulukuussa noin 12 kuukauden kuluttua kyseessä olevan tilastovuoden päättymisestä. Tilastokeskuksen julkistamiskalenterissa kerrotaan etukäteen kaikki vuoden aikana julkaistavat tilastotiedot ja julkaisut. Tilastojulkistukset löytyvät kohdasta tilastokohtaiset julkaisut. Tilastotiedot julkistetaan internetissä klo 8, ellei toisin mainita. Kalenteria päivitetään arkipäivisin. Tilastokeskuksen seuraavan vuoden julkistamiskalenteri julkaistaan vuosittain joulukuussa.

Tietojen jakaminen

Ympäristöliiketoiminta -tilaston tulokset julkaistaan määräpäivänä Internetissä tilaston kotisivulla. Kotisivun linkeistä löytyvät muun muassa tilaston kuvaus, käsitteet ja määritelmät sekä maksuttomat tilastotietokantataulukot (StatFin). Eurostat julkaisee ympäristöliiketoiminta -tilaston tietoja omilla kotisivuillaan.

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.

Yksikkötason aineistojen saatavuus

Tilastotarkoituksiin kerättävät tiedot ovat viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 §:n mukaan salassa pidettäviä. Vastausaineistoa käytetään ainoastaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tutkimusaineiston tiedot suojataan Tilastokeskuksen antamien tietosuojamääräysten mukaisesti, eikä tilastotaulukoista käy ilmi yksittäisen toimipaikan antamia vastauksia.
Tilastokeskus voi tilastolain (280/2004) 13 §:n mukaan luovuttaa erillisen käyttölupapäätöksen perusteella tietoja tieteellisiä tutkimuksia ja tilastollisia selvityksiä varten ilman suoran tunnistamisen mahdollistavia tietoja. Tilastolaki kieltää tilastotarkoituksiin kerättyjen tietojen käytön tutkinnassa, valvonnassa, oikeudenkäynnissä, hallinnollisessa päätöksenteossa tai yritystä koskevan asian käsittelyssä.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen. 

Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin. 

Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.

Käyttäjien tarpeet

Tilaston käyttäjiä ovat Eurostat, päätöksentekijät ja media.
 

Käyttäjätyytyväisyys

Osa tilaston käyttäjistä kuuluu ympäristötilinpidon yhteistyöryhmään, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Kyseiseltä ryhmältä saadaan palautetta tilastosta. Eurostatin palaute tulee vuosittain tilaston EU-raportoinnin yhteydessä.
 

Laatudokumentointi

Tilaston laadunhallinnassa ja -arvioinnissa käytetään laatuohjeistusta ja laaturaportointia.
 

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tilastokeskuksen tilastojen julkistamisperiaatteet koskevat muun muassa tilastojen julkistamistapaa ja ajankohtaa sekä tietojen salassapitoa ennen julkistamista. Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Erityistapauksissa tietoja voidaan luovuttaa ns. embargo-periaatteella ennen virallista julkistamisaikaa.

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.