3.4.2024 voimassa ollut dokumentaatio

Tilaston perustiedot

Yleiskuvaus

Yritystukitilasto kokoaa eri instituutioiden yrityksille jakamia tukia yhdeksi tilastoksi. Yritystukien katsotaan olevan aiheellisia markkinoiden vääristymien korjaamiseksi. Euroopan Unionin periaatteiden mukaisesti kilpailun täytyy olla vapaata ja yritystukien katsotaan vääristävän kilpailua ja siksi yritystukien jakamista on rajoitettu. Yritystukien tilastoimiselle ei ole kansainvälisiä säädöksiä. Yritystukitilasto on osa Suomen virallista tilastoa.

Yritystukitilastossa selvitetään yritystukien ajallista muutosta ja yritystukien jakautumista toimialoittain ja yrityksen kokoluokan mukaan. Tukia luokitellaan tuen tarkoituksen mukaan Tilastokeskuksen oman luokituksen mukaisesti. Lisäksi yritystukia saaneiden yritysten kokoa ja liikevaihtoa verrataan kaikkiin yritysrekisterin yrityksiin.

Tilaston perusjoukko

Perusjoukkona on Suomessa toimivat yritykset, jotka on oikeutettu samaan yritystukea.

Tilastoyksikkö

Yritystuen saaja, eli oikeudellinen yksikkö.

Mittayksikkö

Tuet ilmoitetaan euroina ja tuensaajia tarkastellaan lukumäärien ja suhteiden perusteella.

Viiteajankohta

Tilaston viiteajankohta on kalenterivuosi.

Viitealue

Yritystukia tutkitaan koko Suomen tasolla, alueellisia luokituksia ei ole.

Kattavuus

Tilasto sisältää tiedot yritystukea rahoittavien instituutioiden myöntämistä ja maksamista yritystuista. Tuenmyöntäjinä ovat seuraavat tahot: asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, Business Finland, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten sekä työ- ja elinkeinotoimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus),  Energiavirasto, ELY-keskukset, työ- ja elinkeinotoimistot, Finnvera, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, ulkoministeriö, Ruokavirasto, Valtiokonttori, ympäristöministeriö sekä joukko pienempiä tuenmyöntäjiä, kuten Suomen elokuvasäätiö.
Yritystukitilasto ei kuitenkaan kata kaikkia tukia, kuten verotukia ja kuntien myöntämiä yritystukia, mikäli rahoitus näihin tulee kunnilta itseltään.

Aiemmin eli ennen tilastovuotta 2022 tilasto sisälsi tietoja yritystukea rahoittavien instituutioiden – työ- ja elinkeinoministeriön (TEM), Business Finlandin, Finnveran sekä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) – maksamista suorista yritystuista.
Vuosien 2020-2021 osalta tilastossa oli mukana koronapandemian vuoksi maksetut erityistuet: Business Finlandin häiriörahoitus ja -lainat, ELY keskusten häiriörahoitus, Finnveran lainat ja takaukset suhdanneheikentymän vuoksi ja KEHA-keskuksen myöntämät tuet ravitsemisalan yrityksille. Mukana on myös Valtiokonttorin kustannustuet, sulkemiskorvaukset, tapahtumatakuu ja tuki kattamattomiin kiinteisiin kustannuksiin.

Ajallinen kattavuus

Tilasto on ilmestynyt kalenterivuodesta 2008 (tilastovuodesta 2006) lähtien. Tietoja julkaistaan tilastovuodesta 2004 lähtien. Aineistomuutoksesta johtuen tiedot eivät ole vuodesta 2022 lähtien vertailukelpoisia sitä edeltäneisiin vuosiin.

Jakelutiheys

Tilasto julkaistaan vuosittain.

Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus

Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti

Vuoden 2022 tilasto perustuu pääosin uuteen tietolähteeseen, työ- ja elinkeinoministeriön yritystukirekisteriin. Rekisteri ei vielä kata kaikkia tukiohjelmia, esimerkiksi palkka- ja starttitukiin liittyen. Palkkatuet lisättiin tilastoon erillisellä tietopyynnöllä. Rekisteri ei sisällä maksatustietoja niistä tuista, jotka on myönnetty ennen vuotta 2020. Aineistossa on ollut myös puutteita liittyen esimerkiksi tuen tarkoitukseen ja myöntöpäivään, mutta näitä on korjattu käsin tilaston tekovaiheessa.

Toimialoittain ja yrityksen kokoluokan mukaan laskettavissa luvuissa on epätarkkuutta, sillä aineiston kaikille yrityksille ei löydetä yrityksen taustatietoja.

Oikea-aikaisuus

Tilastovuotta koskeva tieto julkaistaan noin 5 kuukauden viiveellä.

Täsmällisyys

Yritystukitilasto on julkaistu aikataulussa.

Täydellisyys

Lähtökohtaisesti käytössä on täydelliset tiedot tutkittavana olevista yritystuista. Tilasto kattaa tukimuodot, jotka on arvioitu perustamisvaiheessa tukiaineiston kannalta relevanteiksi ja tukimuodot, jotka on myöhemmin lisätty tutkimukseen mukaan. Katso luku 3.3, kattavuus.

Otantavirhe

Yritystukiaineistossa ovat kaikki tukia saaneet yritykset, joten otantavirhettä ei synny.

Peittovirheet

Aineistoista poistetaan arvot, jotka toistuvat kaksi kertaa tai useammin.

Vertailukelpoisuus

Maantieteellinen vertailukelpoisuus

Yritystukien tilastoimiseen ei ole kansainvälisiä ohjeita, määräyksiä tai suosituksia. Yritystukien määritelmät ja mittaustavat eroavat maittain. Näin ollen eri maiden julkistamat tilastot eivät ole suoraan vertailukelpoisia.

Ajallinen vertailukelpoisuus

Tilastovuodesta 2022 otettiin käyttöön uusi aineisto ja samalla yritystuen määritelmää on laajennettu kattamaan entistä useampia tukiohjelmia. Näin ollen tiedot eivät ole vertailukelpoisia menneisiin vuosiin.

Menneiden vuosien tilastojen tiedoista on laadittu mahdollisimman vertailukelpoinen aikasarja vuodesta 2004 lähtien. Aikasarjan keskeiset tiedot julkaistaan aina vuosittain julkistettavan uuden tilaston yhteydessä. Tilastosta ei ole mahdollista saada kansainvälisiä vertailutietoja. KTM:n ja TM:n yhdistyminen TEM:ksi saattaa hieman heikentää tilaston vertailukelpoisuutta yli ajan. Eri tukityypit (lainat, takaukset, suorat tuet) eivät ole suoraan vertailukelpoisia keskenään. Ohjelmakauden vaihdokset ja muutokset tukiperusteisiin vaikuttavat jonkin verran vertailtavuuteen varsinkin aikasarjoissa. Hanketuet sisältyvät MMM:n tietoihin ennen tilastovuotta 2010, mikä vaikuttaa osaltaan heikentävästi aikasarjan vertailtavuuteen. Vuodesta 2013 alkaen suoriin tukiin on lisätty myös työ- ja elinkeinoministeriön maksamat energiatuet. Vuosina 2020-2021 jaettiin erityisiä tukia koronapandemian vuoksi.

 

Tilastojen välinen yhtenäisyys

Tilastokeskuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tilaston osana on Business Finlandin t&k-tukea saaneet yritykset. Nämä tuet ovat osa yritystukitilastossa käytettävää aineistoa.

Sisäinen yhtenäisyys

Yritystukitietokanta kattaa tilastovuoden aikana maksetut ja myönnetyt suorat tuet, lainat ja takaukset. Myönnettyjen ja maksettujen tukien vuosisummat eroavat toisistaan, sillä myönnetyn tuen maksaminen voi ajoittua usean vuoden ajalle, myönnettyä tukea ei makseta kokonaisuudessaan tai se peritään takaisin, jos tuen saaja ei täytä tai rikkoo myöntäjän asettamia ehtoja tai omia lupauksiaan.

Lähdeaineistot ja tiedonkeruut

Lähdeaineistot

Tilasto perustuu hallinnolliseen aineistoon, joka saadaan työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämästä yrityspalvelujen asiakastietovarannosta, eli yritystukirekisteristä. Yritystukitietoja on myös täydennetty muiden hallinnollisten rekistereiden avulla.

Tiedonkeruumenetelmä

Tuenantaja siirtää aineiston Tilastokeskukselle linjasiirtona.

Tiedonkeruun tiheys

Tiedonantajat lähettävät aineistot Tilastokeskukseen vuosittain.

Menetelmät

Tiedon käsittely

Eri tuenantajien aineistot yhdistetään yrityksittäin. Aineistoon liitetään yritysrekisterin tietoja, kuten yrityksen työntekijöiden lukumäärä ja liikevaihto. Yritysrekisterin tiedot saadaan pääasiassa verohallinnon rekistereistä ja omista tiedusteluista.

Aineiston/datan validointi

Saapuvan aineiston oikeellisuus tarkistetaan. Muuttujien muoto tarkistetaan ja turhat muuttujat pudotetaan pois. Yritystunnusten tutkitaan noudattavan yritystunnusten muotoa. Tarvittaessa aineistoa muokataan, jotta eri tukimuodot saadaan eritellyksi. Julkiselle sektorille myönnetyt tuet jätetään pois, jos niitä aineistossa on. Saman tuen esiintyessä useasti, ylimääräiset toistot poistetaan. Tukitapahtumille tehdään loogisuustarkistuksia.

Periaatteet ja linjaukset

Organisaatio

Tilastokeskus

Organisaatioyksikkö

Taloustilastot

Lainsäädäntö ja muut sopimukset

Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta. 

Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.  

Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö 

Tietosuojaperiaatteet

Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus. 

Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi) 

Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä

Aineisto raportoidaan sellaisessa muodossa, ettei yksittäistä tuensaajaa voida tunnistaa aineistosta. Aineistoa käsittelevät vain sellaiset henkilöt, jotka tarvitsevat yritystukiaineistoa työssään. Tutkijapalveluihin toimitettavassa materiaalissa yritystunnukset ovat salattuja.

Julkistamispolitiikka

Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun. 

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa 

Tietojen jakaminen

Yritystukiaineisto on tutkijoiden käytettävissä Tilastokeskuksen tutkijapalveluiden yritystukitietokannassa sekä etäkäytössä.

Saatavuus ja selkeys

Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.   

StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta. 

Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.   

Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa. 

Yksikkötason aineistojen saatavuus

Tilaston yksikkötason aineistoon on pääsy tutkijapalvelun kautta. Tutkijapalveluissa olevassa aineistossa yritystunnukset on salattu.

Tietojen revisioitumislinjaukset

Aineiston ei pitäisi muuttua tai täsmentyä julkaisun jälkeen. Ainoastaan havaittu virhe voi johtaa tilaston päivittämiseen ja korjaamiseen.

Käyttäjien tarpeet

Tilasto on alun perin perustettu kansalliseen käyttäjätarpeeseen. Tietoja käyttävät julkinen hallinto sekä tutkijat.

Käyttäjätyytyväisyys

Käyttäjätyytyväisyyttä ei ole mitattu, mutta tilaston kehittämistä on suunniteltu yhdessä käyttäjien kanssa.

Laadun arviointi

Tilasto noudattaa Suomen virallisen tilaston laatukriteerejä. Erillistä laadunarviointia ei tehdä.

Laadunvarmistus

Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Kehikot täydentävät toisiaan. Myös Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa. 

Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi) 

Käyttäjien käyttöoikeudet

Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista. 

Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet 

Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot

Tilaston asiantuntijat

Ennen 5.4.2022 julkaistu dokumentaatio löytyy tilaston arkistosivuilta.

Siirry arkistosivuille

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.