Kuluttajahintaindeksi: tilaston dokumentaatio
Tilaston perustiedot
Yleiskuvaus
Kuluttajahintaindeksiä käytetään yleisenä inflaation mittarina.
Kuluttajahintaindekseihin kuuluu neljä indeksiä, jotka ovat kuluttajahintaindeksi, elinkustannusindeksi, yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi ja kiinteäveroinen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi. Indeksit mittaavat kuluttajien tavaroista ja palveluista maksamien hintojen kehitystä.
Tilaston kuvaus
Tilaston perusjoukko
Tilastoyksikkö
Mittayksikkö
Painorakenne julkistetaan painopromilleina.
Hinnat kerätään euroina kahden sentin tarkkuudella.
Perusajankohta
Viiteajankohta
Viitealue
Kattavuus
Ajallinen kattavuus
Kuluttajahintaindeksin sarjat alkavat 1957:10-12, ja ne päivittyvät kuukausittain.
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin sarjat alkavat 2005:01, jotka myös päivittyvät kuukausittain. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin sarjaa on ketjutettu taaksepäin vuoteen 1995.
Jakelutiheys
Käsitteet
Erityisindeksi
Hinnanmuutosten vaikutuslista
Indeksi
Indeksikaava
Kantaindeksi
Ketjuindeksi
Toisinaan puhutaan ketjuindeksistä myös sellaisessa tapauksessa, että vertailuperiodi pidetään kiinteänä vuoden sisäisissä vertailuissa, mutta vertailuperiodia ja indeksin painorakennetta muutetaan aina vuoden vaihtuessa.
Kokonaisindeksi
Kuluttajahinta
Kuluttajahintatilasto
Kuukausimuutos
Painorakenne
Pisteluku
Vuosimuutos
Tarkkuus, luotettavuus ja oikea-aikaisuus
Tarkkuus ja luotettavuus yleisesti
Tarkempi kuvaus näistä löytyy kuluttajahintaindeksin käsikirjasta sivuilta 16-17:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-244-565-0
Oikea-aikaisuus
Viiteajankohdan viimeisestä päivästä ensimmäisten tulosten julkistamiseen on noin 7-8 päivää.
Viiteajankohdan viimeisestä päivästä lopullisten tulosten julkistamiseen on yleensä 14 päivää, paitsi tammikuun indeksissä, jossa tämä on 19 päivää.
Täsmällisyys
Täydellisyys
Vertailukelpoisuus
Maantieteellinen vertailukelpoisuus
Kansallinen kuluttajahintaindeksi tuotetaan siten, että eri suuralueiden tiedot ovat vertailukelpoisia.
Ajallinen vertailukelpoisuus
Tilastojen välinen yhtenäisyys
Yhtenäisyys kansantalouden tilinpidon kanssa
Lähdeaineistot ja tiedonkeruut
Lähdeaineistot
Kuluttajahintaindeksi perustuu otostutkimukseen siltä osin, kun täydellisiä aineistoja ei ole saatavilla. Otostutkimuksessa on määritettävä kaksi seikkaa: hyödykeotos eli mitä hyödykkeitä kerätään sekä liikeotos eli mistä liikkeistä hyödykkeitä kerätään.
Vuoteen 2012 asti hyödykeotoksen päivitys tapahtui noin viiden vuoden välein tehtävän perusvuosiuudistuksen yhteydessä. Vuodesta 2013 alkaen hyödykeotosta on päivitetty vuosittain. Hyödykeotos tehdään vähittäiskaupan myyntitietojen, kulutustutkimuksen sekä muiden lähteiden avulla.
Kuluttajahintaindeksin liikeotoksessa keruuliikkeet poimitaan siten, että ne edustavat mahdollisimman hyvin vähittäiskaupan rakennetta sekä keskusliikkeiden että kauppojen koon suhteen. Myös alueittaiset erot pyritään ottamaan huomioon. Otantakehikkona käytetään Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisteriä. Kehikosta poimitaan keruuseen tulevat liikkeet satunnaisesti siten, että eri kokoluokat ovat edustettuina. Liikevaihdon lisäksi otannassa käytetään hyväksi Tilastokeskuksen haastattelijoiden paikallistuntemusta, jonka avulla esimerkiksi uudet merkittävät liikkeet saadaan mukaan
keruuseen, vaikka ne eivät vielä näkyisi yritysrekisterin tilastossa.
Tiedonkeruumenetelmä
Tiedonkeruun tiheys
Tilastollinen tietosuoja
Tilastotarkoituksiin kerätyn tiedon tietosuoja taataan tilastolain (280/2004), viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) annetun lain, EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (EU) 2016/679 ja tietosuojalain (1050/2018) vaatimusten mukaisesti. Tietoaineistot on suojattu käsittelyn kaikissa vaiheissa tarvittavin fyysisin ja teknisin ratkaisuin. Tilastokeskus on laatinut yksityiskohtaiset määräykset ja ohjeet tietojen luottamukselliseen käsittelyyn. Henkilökunnalla on pääsy vain työtehtävien kannalta välttämättömiin tietoihin. Tiloihin, joissa yksikkötason aineistoa käsitellään, ei ulkopuolisilla ole pääsyä. Henkilökunnan jäsenet ovat allekirjoittaneet salassapitositoumuksen palvelukseen tullessaan. Tietosuojan rikkomisesta seuraa rangaistus.
Lisätietoja: Tietosuoja | Tilastokeskus (stat.fi)
Menetelmät
Tilastoprosessi
Tiedon käsittely
Puuttuvat tiedot imputoidaan sovituin menettelyin. Tyypillisesti puuttuva hintatieto imputoidaan saman luokka-arvon muiden tuotteiden/palveluiden hintakehityksellä, ns. luokka-keskiarvo -menetelmä.
Massa-aineistot ovat aidosti kerättyä transaktiodataa, joten niitä ei jälkikäteen korjata. Ainoastaan virheellisesti luokitellut tuotteet korjataan COICOP-luokituksen mukaisiksi.
Aineiston/datan validointi
Menetelmädokumentointi
- Tilaston menetelmäasiakirja:KULUTTAJAHINTAINDEKSI 2015=100 KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-244-565-0
- HICP manuaali: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/9479325/KS-GQ-17-015-EN-N.pdf
- CPI manuaali: http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/---stat/documents/presentation/wcms_331153.pdf
Periaatteet ja linjaukset
Organisaatio
Organisaatioyksikkö
Toimintavaltuudet
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin laskentaa ohjaavat EU-säädökset. Perusasetuksena on Euroopan neuvoston asetus numero 792/2016, jossa säädetään EU-jäsenmaiden vertailukelpoisen kuluttajahintaindeksin laadinnasta. Lisäksi on joukko Komission asetuksia, joissa on säädetty yhdenmukaistetun indeksin laskentamenettelyistä sekä sen kattavuudesta.
Yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä kiintein veroin on säädetty asetuksella 119/2013. https://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp/legislation
Lainsäädäntö ja muut sopimukset
Tilastojen laadintaa ohjaa tilastolaki. Tilastolaissa säädetään muun muassa tiedonkeruusta, tietojen käsittelystä ja tiedonantovelvollisuudesta. Tietojen käsittelyyn tilastoja tuotettaessa sovelletaan tilastolain lisäksi tietosuojalakia sekä lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta.
Tilastokeskus soveltaa tilastoja laatiessaan EU:n tilastosäädöksiä, jotka ohjaavat kaikkien EU-maiden tilastovirastoja.
Lisätietoja: Tilastolainsäädäntö
Kuluttajahintaindeksin ja elinkustannusindeksin laadinta perustuu Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työtilastokonventioon n:o 160, jonka Suomi on ratifioinut vuonna 1987. Indeksien laadinnassa noudatetaan konventioon liittyviä kansainvälisiä suosituksia.
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin laskentaa ohjaavat EU-säädökset. Perusasetuksena on Euroopan neuvoston asetus numero 792/2016, jossa säädetään EU-jäsenmaiden vertailukelpoisen kuluttajahintaindeksin laadinnasta. Lisäksi on joukko Komission asetuksia, joissa on säädetty yhdenmukaistetun indeksin laskentamenettelyistä sekä sen kattavuudesta.
Yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä kiintein veroin on säädetty asetuksella 119/2013. https://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp/legislation
Vuosi- tai kuukausitason massa-aineistojen toimitukselle on tehty aineistonhankintasopimuksia kohdeliikkeiden kanssa. Sopimukset kattavat esimerkiksi tuotteiden myyntitietoja (hinta, määrä, myynnin arvo). Massa-aineistoihin liittyy erityisen tiukkoja käyttöoikeusvaatimuksia, josta johtuen niitä ei voida tarjota tutkimustarkoituksiin.
Tietosuojaperiaatteet
Tietosuoja ja -turva tietoja käsiteltäessä
Julkistamispolitiikka
Tilastokeskus julkistaa uutta tilastotietoa arkipäivisin kello 8:00 verkkopalvelussaan. Tilastojen julkaisuajankohdat kerrotaan ennakkoon verkkopalvelusta löytyvässä julkistamiskalenterissa. Tiedot ovat julkisia sen jälkeen, kun ne ovat päivittyneet verkkopalveluun.
Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet Tilastokeskuksessa
Tietojen jakaminen
Vuoden vaihtuessa julkistetaan kuluttajahintaindeksin painorakenne ja katsauksessa kuvataan keskeiset tilastovuodenvaihdossa tehdyt muutokset tiedonkeruuseen ja indeksin laadinnassa käytettyihin menetelmiin.
Yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä (YKHI) toimitetaan EU:lle ennakkotieto ja lopullinen indeksisarja. Yhdenmukaistetusta kuluttajahintaindeksistä kiintein veroin (YKHI-KIVE) toimitetaan EU:lle vain lopullinen tieto. Näiden lisäksi EU:lle toimitetaan uuden tilastovuoden alussa hyödykekohtainen painorakenne (ennakko- ja lopullinen tieto), maakohtainen painorakenne ja hallinnollisten hyödykkeiden arvo-osuudet kokonaiskulutuksesta.
Vuosittain päivitetään tilastovuoden vaihdossa tehdyt muutokset EU:n metatietojärjestelmään (ESS metadatahandler) ja IMF:n (ICS, integrated correspondence system) metatietojärjestelmään.
Yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoitus -luokitus, COICOP, päivitetään Tilastokeskuksen luokitusjärjestelmään vuoden vaihtuessa uudet ja poistuneet hyödykkeet.
Saatavuus ja selkeys
Tilastotiedot julkaistaan tietokantataulukoina StatFin-tietokannassa. Tietokanta on tietojen ensisijainen julkaisupaikka, ja uudet tiedot päivitetään ensimmäisenä tietokantaan. Tilastotietojen julkistuksessa voidaan päivittää olemassa olevia tietokantataulukoita uusilla tiedoilla tai julkaista kokonaan uusia tietokantataulukoita.
StatFin-tietokannassa julkaistavien tilastotietojen rinnalla verkkopalvelussa julkaistaan yleensä tiedote keskeisimmistä tiedoista. Jos julkistus sisältää useamman viiteajankohdan tietoja (esim. kuukausi- ja vuositietoja), julkistetaan verkkopalvelussa näiden tiedot yhteen kokoava katsaus. Sekä tiedotteeseen että katsaukseen listataan julkaisuhetkellä päivittyneet tietokantataulukot. Tilastotietoja voidaan julkaista joissain tapauksissa myös pelkkinä tietokantajulkistuksina StatFin-tietokannassa. Näiden niin kutsuttujen tietokantajulkistusten yhteydessä ei julkaista tiedotetta tai katsausta.
Tiedotteet ja tietokantataulukot julkaistaan kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tiedotteiden kieliversiot voivat olla suomenkielistä suppeampia.
Julkistuksiin ja tietokantataulukoihin liittyvistä aikataulumuutoksista ja korjauksista viestitään muutostiedotteilla verkkopalvelussa.
Yksikkötason aineistojen saatavuus
Tilastokeskuksen TAIKA-tutkimusaineistossa kuluttajahintaindeksi yksikköaineisto vuosilta 1997-2015. Aineisto: FIRM_CPI Kuluttajahintaindeksin yksikkötason aineisto vuosilta 1997-2015 (YA272).
Yksittäiset tuotteet tai palvelut sekä liikkeet joista hintatiedot on kerätty, kuvataan aineistossa vain tunnistekoodeilla. Näin varmistetaan yksikkötason tietojen suojaus.
Yksikkötason aineistoa ei luovuteta muille viranomaisille.
Tietojen revisioitumislinjaukset
Jo julkistettujen tilastotietojen tarkentuminen eli revisio on osa normaalia tilastotuotantoa ja merkitsee laadun parantumista. Periaatteena on, että tilastotiedot perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan aineistoon ja tietoon tilastoitavasta ilmiöstä. Toisaalta tarkentumisesta pyritään tiedottamaan mahdollisimman läpinäkyvästi ennakkoon. Ennakkoviestinnällä varmistetaan, että käyttäjät pystyvät varautumaan tietojen tarkentumiseen.
Tilastojulkistusten tietojen tarkentumisen taustalla on useimmiten aineiston täydentyminen. Tällöin uusi, revisioitu tilastoluku perustuu laajempaa tietopohjaan ja kuvaa ilmiötä entistä tarkemmin.
Tilaston tietojen tarkentuminen voi liittyä myös käytettävään laskentamenetelmään, kuten lukujen vuosittaiseen täsmäytykseen tai painorakenteen päivitykseen. Myös perusvuoden ja käytettyjen luokitusten muutoksesta aiheutuu tietojen tarkentumista.
Relevanssi
Otantojen suuren määrän ja toisistaan poikkeavien otanta-asetelmien takia indeksille on kuitenkin hyvin vaikeaa arvioida tilastollista keskivirhettä. Yleisesti on arvioitu indeksin olevan niin tarkka, että sen tulosten julkaiseminen nykyisellä kahden desimaalin tarkkuudella on tilastollisesti järkevää.
Käyttäjien tarpeet
Käyttäjätyytyväisyys
Laadunhallinta
Em. lisäksi Laatua tilastoissa -käsikirja kokoaa tilastosysteemien suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyvän tietämyksen ja osaamisen periaatteet yhteiseksi osaamispääomaksi. http://www.stat.fi/meta/qg_2ed.pdf
Laadun arviointi
Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin menetelmäkäsikirja: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/3859598/9479325/KS-GQ-17-015-EN-N.pdf
ILO:n kuluttajahintaindeksin käsikirja CPI: Theory and Practice: https://www.ilo.org/global/statistics-and-databases/WCMS_331153/lang--en/index.htm
Laadunvarmistus
Laadunhallinta edellyttää toiminnan kokonaisvaltaista ohjausta. Tilastoalan oma laadunhallinnan kehikko on Euroopan tilastojen käytännesäännöstö (CoP). Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ovat yhteensopivat Euroopan tilastojen käytännesääntöjen kanssa.
Lisätietoja: Laadunhallinta | Tilastokeskus (stat.fi)
Käyttäjien käyttöoikeudet
Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Tilaston tietoja saa Tilastokeskuksessa käsitellä ja niistä saa antaa tietoja ennen julkistamista vain henkilö, joka osallistuu kyseisen tilaston laadintaan tai tarvitsee ko. tilaston tietoja omassa työssään ennen tietojen julkistamista.
Lisätietoja: Tilastojen julkistamisperiaatteet
Tilastokeskus on aineistojen tuottaja ja tekijänoikeuden haltija, ellei tuotteen, tiedon tai palvelun yhteydessä erikseen toisin ilmoiteta. Tilastotietojen käyttöehdot.